22 Eylül 2024 Pazar

Santa Maria Kilisesi'ne saldırıyla ilgili 25 kişi tutuklandı

Sarıyer'de bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırının ardından gözaltına alınan 34 kişiden 25'i tutuklandı.

İstanbul Sarıyer'de pazar ayini sırasında Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırıyla ilgili emniyette işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen 34 kişiden 25'i tutuklandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından saldırının ardından başlatılan çalışmalarda 60 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 26'sı sınır dışı edilerek, geri gönderme merkezine gönderildi. Olayla ilgili gözaltına alınan 34 kişi ise sağlık kontrolünden sonra Çağlayan Adliyesi'ne sevk edildi.

İfadeleri alınan 34 kişiden 13'ü "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan, aralarında Amirjon Kholikov ile David Tanduev'in de bulunduğu 21 kişi ise "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakimlikçe aralarında Amirjon Kholikov ile David Tanduev'in de bulunduğu 25 kişi "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan tutuklandı. 9 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

SALDIRIDAN BİR GÜN ÖNCE KEŞİF YAPMIŞLAR
Sevk yazısında saldırıyı gerçekleştirenlerin olaydan bir gün önce farklı bir araçla kiliseye gelerek keşif yaptıkları tespit edildi. DAİŞ üyesi Hamza kod adlı Amirjon Kholikov ve David Tanduev'ın olay günü Başakşehir'deki evlerinden çıkarak olay yerine yabancı plakalı araçla geldikleri, kiliseye uzak bir yere aracı park ederek tanınmamak için siyah maske kullandıkları belirtildi. Şüphelilerin kilisenin girişinde Tuncer Cihan'ın kafasına vurarak önce yere düşürdükleri, ardından kilise içerisinde rastgele ateş ettikleri, ardından kiliseden çıkarak olay yerine geldikleri araçla uzaklaştıkları ifade edildi.

Saldırıyı gerçekleştiren Tanduev ve Kholikov ile birlikte hareket eden Abdulaziz A., Rasul A., İslam M., Omadbek K. D.ve Temurbek M. U. E.'ın olaydan önce 5 Ocak'ta İstanbul'dan ayrılarak Kayseri'ye gittikleri ve bir süre sonra tekrar İstanbul'a geldikleri değerlendirildi. Amırjon Kholikov ile bağlantılı olduğu düşünülen Lusup T., M. T. Ve Andrei Guzun da Başakşehir'de gözaltına alındı. Andrei Guzun'un, hakkında Türkiye'de bulunan DAİŞ'in sorumlularından olan ve Türkiye'de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği şeklinde bilgiler bulunan Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod adlı Adam Khamırzaev olduğu değerlendirildi. Moldovalı Andrei Guzun'dan alınan parmak izlerinin 2018 yılında Antalya'da gözaltına alınan Adam Khamırzaev ile aynı olduğu tespit edildiği ve Khamırzaev'in DAİŞ'in sorumlusu olduğu anlaşıldı. Eylemi azmettirenin ise Andreı Guzun olduğu ifade edildi.

DAİŞ ÜYELERİNE EĞİTİM VERMEK İÇİN ÇİFTLİK ARAMIŞLAR
M. Alısher Ugli Mirzoev'in Temmuz 2023 yılında DAİŞ üyelerine silahlar konusunda eğiterek ABD'ye göndermek amacıyla İstanbul'da bir çiftlikte eğitim kurma çalışması yaptığı ve silah bulma çabası içerisinde olduğu belirtildi. Mirzoev, DAİŞ'in sorumlularından olan Adam Khamirzaev'e rapor verdiği, Türkiye'de eylem yapmak için izin istediği ifade edildi.