22 Eylül 2024 Pazar

Santa Maria kilisesine saldırıyı DAİŞ üstlendi

Sarıyer'de bulunan Santa Maria kilisesine pazar ayini sırasında gerçekleştirilen saldırıyı DAİŞ üstlendi.

Sarıyer'de bulunan Santa Maria kilisesinde pazar ayini sırasında iki kar maskeli saldırganın gerçekleştirdiği ve Tuncer Cihan'ın katledildiği saldırıyı DAİŞ üstlendi.

DAİŞ'in telegram hesabından yayınlanan mesajda örgütün "Yahudi ve Hristiyanların hedef alınması için örgüt liderleri tarafından çağrı"ya uyulduğu belirtildi. DAİŞ'in yayınladığı mesajda saldırıyı gerçekleştiren kar maskeli iki saldırganın da fotoğrafları paylaşıldı.

YERLİKAYA: 2 SALDIRGAN YAKALANDI
DAİŞ'in açıklamasından sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklama yaparak, "Bu sabah Sarıyer Santa Maria Kilisesinde Pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır" dedi.

Yerlikaya, 47 kişinin gözaltına alındığını ifade ederek, gözaltına alınanlar arasında 2 saldırganın da bulunduğunu belirtti. Yerlikaya, "Cinayet zanlısı 2 şahıs yakalandı. Biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı olan bu zanlıların DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

AVUKAT HATİPOĞLU: KİLİSE YAZILI BİR AÇIKLAMA YAPACAK
Saldırının ardından kilise avukatı Afşin Hatipoğlu, gazetecilerin sorularını cevapları. Hatipoğlu, soruşturmanın devam ettiğini ve ilerleyen günlerde kilise yönetiminin yazılı bir açıklama yapacağını belirtti.

GENÇ: SİLAH TUTUKLUK YAPMIŞ
Saldırıya ilişkin konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Papaz ikinci kez silah patladığında başını kaldırdığını söyledi. İlk silah patladığında zaten herkes kendini yerlere atmış. İkinci patlamadan sonra silah tutukluk yapmış, sonrada çıkmışlar. Devamında ne olacaktı, saldırı sürecek miydi bilinmiyor" dedi.

Saldırıda yaşamını yitiren C.T.'nin kilise cemaatinden olmadığına dikkat çeken Genç, "Saldırı sırasında girişteki Bayburtlu bir vatandaş yaşamını yitiriyor ki Müslüman bir vatandaş kendisi. Papazın söylemesine göre devamlı kiliseye gidip geliyormuş ki papaz bu kişiyi tanıyormuş, kendisinden 'İyi bir insandı' olarak söz etti. Sarıyer'de kiliselerin kapısı hep açıktır, herkes içeri girer birbirlerini tanırlar, husumet yaşanmamıştır" dedi.

PALİNURO: SADECE FAİLLER DEĞİL AZMETTİRİCİLER DE ARANSIN
İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu Massimiliano Palinuro, Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı ve "İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu olarak Katolik cemaati adına yetkililerden adaleti yerine getirmelerini ve yapılan kötülüğün kökünden kesilebilmesi için olayla ilgili hakikati araştırıp ortaya çıkarmalarını istiyorum. Sadece bu suçun failleri değil, aynı zamanda azmettiriciler, bu saldırıyı planlayanlar ile birlikte, İstanbul ve sevgili Türkiye'mizde tüm inananların barış içindeki bir arada yaşamını tehdit edenler de aransın" ifadelerini kullandı.