30 Eylül 2024 Pazartesi

Sancar: Ülkeye gerçek ve onurlu barış gelsin

Erzin'de halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, olası Suriye savaşına değinerek, "Biz istiyoruz ki ülkeye gerçek ve onurlu barış gelsin. Bizim gelecekte halka en büyük armağanımız gerçek ve onurlu bir barış olacaktır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Hatay'ın Erzin ilçesinde halkla bir araya geldi.

Karayoluyla Hatay'a gelen Sancar, HDP'li vekiller Fatma Kurtulan ve Tülay Hatimoğulları, partililer ve halk tarafından Erzin otoban turnikelerinde alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Araç konvoyuyla ilçe turu atan Sancar'a halk alkışlar ve zafer işaretiyle destek verdi. HDP Erzin İlçe Örgütü binası önüne gelen Sancar, burada halkla buluştu.

Buluşmaya Osmaniye, Dörtyol ve İskenderun ilçelerinde de katılım oldu. "Çözüm bizde, savaşa ve sömürüye hayır", "İstismara, infaza kayyıma karşı biz varız", "Tecrit insanlık suçudur tecride son" pankartları ile Aysel Tuğluk ve Deniz Poyraz'ın fotoğraflarının asıldığı alanda toplanan halk sık sık "Direne direne kazanacağız", "HDP halktır halk burada" sloganlarını attı.

'HDP'YİZ HER YERDEYİZ'
Halka seslenen Sancar, partilerine dönük saldırılara değindi, "Her türlü yolu deniyorlar bizi engellemek için kumpas davaları açıyorlar, her gün yeni operasyonlarla yöneticilerimizi gözaltına alıyorlar, tutukluyorlar, kapatma davalarından medet umuyorlar ama karşılarında inatla ısrarla, inançla mücadele eden bir halk var. Bunu unutuyorlar. Ama her seferinde bu halk onlara bunu hatırlatıyor hatırlatmaya devam edecek" dedi. İktidarın halkların kararlı birlikte mücadelesi olduğunu kaydeden Sancar, "Bizler bu ülkede her yerde olacağız daha önceki sloganımız buydu. HDP'yiz her yerdeyiz. Bu ayın başında bir eşbaşkan Amed'te bir eşbaşkan İstanbul'daydık. Daha sonra Konya Kulu Cihanbeyli'ydeydik, Manisa'daydık. Yarın Nevşehir'de olacağız, öbür gün Kars'a gideceğiz, Hakkari'ye kadar uzanacağız. Türkiye'nin dört bir yanına ulaşacağız" diye konuştu.

Erzin'de tarım işçileri ve mevsimlik işçilerin yaşadıkları sorunları bildiklerini belirten Sancar, bunların emekçilerin birleşik gücü ve ortak mücadelesiyle çözeceklerini söyledi.

‘ZULÜMLE ASİMİLASYONLA KİMLİKLERİ VE İNANÇLARI ENGELLEYEMEZSİNİZ'
İktidarın konser, festival yasaklarına değinen Sancar, yasaklarla gençlerin durdurulamayacağını belirtti. Sancar şunları söyledi: "Zulümle asimilasyon çabalarıyla kimlikleri ve inançları engelleyemezsiniz" dedi.

Enflasyonun yüzde 160'lara çıktığını, doğanın talan edildiğini kaydeden Sancar, narenciyenin yurdu olan Erzin'de petrol kimya tesisi kurularak narenciye üretimini baltaladığını vurguladı. Bu tesisle turistik alanların kirleneceğini, yeraltı sularının zehirleneceğini, temiz yaşamın yok olacağını söyleyen Sancar, bunun bir avuç sermayedara rant sağlamak için yapıldığını belirterek halkın buna karşı direndiğini belirtti. Halkın bölgedeki 4 adet kömürlü termik santral çalışmasını mücadele ederek durdurduğunu hatırlatarak, "Ortak mücadele ile. Toprağına, suyuna, havasına, emeğine ve onuruna sahip çıkan bir halkı hiç kimse yenemez" diye konuştu.

Çözümün HDP olduğunu söyleyen Sancar, savaş politikalarının en büyük sömürü kaynağı olduğunu vurguladı. Türk devletinin amacının Suriye ile diyalog başlatmak değil Kuzey ve Doğu Suriye'ye askeri operasyonu mümkün kılmak olduğunu vurgulayan Sancar şunları söyledi: "Kürtlere karşı savaşı sürdürmek için herkesle görüşmeye gidiyorlar. Bir Tahran'da bir Soçi'de şimdi de yalandan nasıl bir propaganda ile servis ettiklerini görüyorsunuz. Suriye'deki iktidarla da anlaşırız diyorlar. Barış için değil yaparlarsa burada savaş politikalarını yürütmek için yapacaklar. Ama halklar buna kanmaz. Bu ülkede bu bölgede yaşayan Kürtler de Araplar da Süryaniler de Çerkesler de diğer bütün halklar da AKP'nin savaş oyunlarının farkındadır ve hep birlikte bu savaş planlarını bozacak iradeye sahiptir. Bizler de burada bu toplumda en geniş savaş karşıtı mücadeleyi yaratmak zorundayız. Biz istiyoruz ki ülkeye gerçek ve onurlu barış gelsin. Bizim gelecekte halka en büyük armağanımız gerçek ve onurlu bir barış olacaktır. Bütün bölge için halkların eşitliğine dayalı halkların iradesine saygılı demokratik bir gelecek üzerine kuracağız bölge barışını da. Burada da halka sözümüz var, burada da çözüm biziz."