25 Eylül 2024 Çarşamba

Sancar: Herkesi stratejik oy kullanmaya çağırıyoruz

ODTÜ'de söyleşiye katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Vekil kaybı Türkiye için de ciddi bir sorun oluşturur. O nedenle ortak liste ile giremeyeceğimiz yerde bütün insanlarımızı stratejik oy kullanmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunlar Derneği tarafından düzenlenen "Seçim Söyleşileri" programına konuk oldu. Programa Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları, ODTÜ'lü öğrenci ve mezunların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

'VEKİL KAYBI CİDDİ SORUN OLUŞTURUYOR'
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 14 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, 21 yıllık AKP iktidarı boyunca sistemin otoriterleştiğine ve talanın yaygınlaştığına işaret etti. Cumhur İttifakı kaybetmediği takdirde ülke halklarının daha ağır faturalar ödeyeceğini söyleyen Sancar, "Bu iktidara kaybettirirsek yeni başlangıç dönemi olacak ve kurucu bir aktör olarak yer bulacağımız sayıyla parlamentoda yer bulmak önem arz ediyor.  Bu kadar hayati önem taşıyan bir seçimde parlamentoya en yüksek üye ile girmeyi önemsedik ve yaptığımız çalışmalarda da bu amaca en uygun yöntemi seçtik."

Emek ve Özgürlük İttifakı'nı gelecekte kurucu bir merkez yaratma iddiasıyla oluşturduklarını söyleyen Sancar, "Tek parti altında seçime girmek ideallerimize en uygun yöntemdir ama ittifakı korumak da çok önemlidir" ifadelerini kullandı. Sancar, şöyle devam etti: "Halkımıza, bütün demokrasi güçlerine stratejik oy kullanma çağrısı yapıyoruz. TİP belli yerlerde kendi amblemi ile girecek ve bu bölgeler kritik bölgeler. Yani vekil sayısını arttırmak mümkünken arttırmama ve belli kazanımları kaybetme riskimiz de var. Bu riski gözetmenin önemli olduğuna inanıyoruz. TİP'in aday çıkardığı yerlerde bizler yarışacağız ama dostça yarışacağız. Bu yarıştan en yüksek verimi ve olumlu seçimi çıkarmak için de kararımız var. Bu seçimlerin çok kritik niteliği ve parlamentoya en güçlü şekilde girme hedefi bizleri bu konuda daha açık tutum sergilemeye sevk ediyor. Vekil kaybı Türkiye için de ciddi bir sorun oluşturur. O nedenle ortak liste ile giremeyeceğimiz yerde bütün insanlarımızı stratejik oy kullanmaya çağırıyoruz."

'PARLAMENTODA ANAHTAR GÜÇ OLMAYI HEDEFLİYORUZ'
Parlamento seçimlerinde en yüksek oy oranına ulaşmak için her türlü çabayı harcayacaklarını vurgulayan Sancar, "Parlamentoda anahtar güç olma gibi bir hedef koyduk önümüze. Yeni dönemin emekten, özgürlükten, eşitlikten yana bir hayata bürünmesi için parlamentoda çok güçlü olmamız gerekiyor. Anayasa süreci öyle ya da böyle yeni anayasa yapma meselesi de önümüze gelecektir. Burada da kurucu özne sorumluluğu ve gücü ile hareket etmeli en az 100 vekille meclise girmeliyiz. Güçlerimizi birleştirdikçe bu hedeflere ulaşmamız daha kolay olacaktır" ifadelerini kullandı.

Amaçlarının demokratik cumhuriyeti kurmak için yol yapmak olduğunu söyleyen Sancar, iki stratejik hedefleri olduğunu vurguladı. "Biri bu iktidarı göndermektir. Bu konuda politikalarımız son derece şeffaf. Bu hedefle bağlantılı diğer stratejik hedefimiz düzeni değiştirmektir. İktidarı göndermek daha kolay, düzeni değiştirmek daha zor bir iş" diyen Sancar, amaçlarının Erdoğan'a kaybettirmek olduğunu söyledi.

'PROVOKASYONLARINI BOŞA ÇIKARABİLİRİZ'
Bakanlık tartışmalarının hiç önlerine gelmediğini söyleyen Sancar, "Ancak bunu iddia edenler Kürtler bakan olamaz diyorlarsa bunu çok net biçimde reddediyoruz. Ne partimizi ne seçmenimizi ne de Kürt halkını incitmeye asla izin vermeyiz. Bu pazarlıklara girmek de açıkladığımız hedefler çerçevesinde bir yerde durmuyor. Biz süreci bu tür pazarlıklar üzerine kuran bir anlayışa sahip değiliz. Gücümüzü Türkiye'nin bütün ezilenleri için bir demokratik dönüşüm manevrası olarak görüyoruz" dedi.

Demokratik dönüşümü yaratacak desteği halktan beklediklerini söyleyen Sancar, şöyle devam etti: "Muhalefet tabanında belli kesimlerinde korku ve endişe görüyoruz. 'Bunlar oyları çalar, bunlar kavga etse de gitmez'. Bu duyguların yayılmasını isteyen AKP-MHP iktidarı ve Cumhur İttifakıdır. İktidar bu korkuyu yaymak istiyor ve bu korku herkesin ruhunda zedelenme oluşturur. Gücümüze güvenelim ve yükseltelim. Bunun ötesinde her türlü provokasyon olma ihtimali her zaman mevcuttur ancak bunları boşa çıkarmak zor değil. 2019 yerel seçimlerinde de aynı oyunlar oynandı. Mücadelede kararlılığın bütün oyunları bozduğunu gördük."

Bundan 2 yıl önce muhalefet partilerine seçim güvenliği ortak çalışma raporunu sunduklarını ama iktidarın kurduğu oyun sahasının dışına çıkmayı başaramayan bir muhalefet bloğuyla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Sancar, "Ben partimdeki tüm emekçilerle gurur duyuyorum. Çok hazırlıklılar. Çalışanlarımızın epey bir kısmı içeriye giriyor ama bu kararlılığımız hiç sarsılmadı. Rehin alınan arkadaşlarımızın yeri dolduruldu ve çalışmalar gayet iyi bir noktada. Güçlerimizi birleştirirsek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde açık fark yaratma şansı çok güçlüdür. Hiçbir hile o farkı kapatamaz. O yüzden güçlerimizi birleştirelim diyorum" ifadelerini kullandı.

Sancar'ın konuşmasının ardından program sorularla devam etti.