30 Eylül 2024 Pazartesi

Sancar: HDP'nin temsil ettiği halklar size faturayı ödetecek

Türkiye gündeminin HDP ve diğer konular olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, mutlaka kazanacaklarını kaydetti ve 3 Temmuz kongresine çağırdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Partilerinin 3 Temmuz'da gerçekleştireceği 5'inci Büyük Olağan Kongre'ye sayılı günler kaldığını dile getiren Sancar, Türkiye halkını kongre coşkusuna katılmaya davet etti.

Sancar, "Herkes bugünden takvimlerini 3 Temmuz'a işaretlesin. O gün dünya ve Türkiye halklarının gurur duyacağı bir gün olacak. Tıpkı bundan önceki coşkulu buluşmalarımızda olduğu gibi. 8 Mart'ta, Newroz meydanlarında, 1 Mayıs alanlarında yaşadığımız coşkuyu daha büyük bir şekilde kongremizde yaşamaya ve yaşatmaya çağırıyorum. 3 Temmuz, ülkenin üzerinde dolaşan tüm kara bulutların dağıtıldığı gün olacak. Kobanê kumpas davasına, kapatma davasına, bizlere, yoldaşlarımıza, halkımıza, tüm muhaliflere karşı düzenlenen tertiplere, operasyonlara gerekli cevapları tüm coşkumuz ve kararlılığımızla vereceğiz. Bizi tasfiye ve hatta yok etmeye çalışanlara, bizsiz bir ülke ve dünya tasarlayanlara kongremiz en güçlü ve güzel cevabı verecektir. Kongremiz umudu ve cesareti büyütecek, karamsarlığı ve alttan yayılmak istenen çaresizlik duygusunu ortadan kaldıracaktır. Bundan kimse şüphe duymasın" dedi.

Son günlerde ve haftalarda yine gündemde HDP olduğunu söyleyen Sancar, esasen Türkiye'nin gündeminin HDP ve diğer konular olarak ikiye ayrıldığını belirtti. HDP'nin tüm saldırılara rağmen mücadele kararlılığını terk etmediğini dile getiren Sancar, "Fakat bizim gücümüz sadece oy oranımızda değildir. Bizim gücümüz fikriyatımızdadır. Bu ülkenin önüne koyduğumuz gerçek çözüm alternatiflerindedir. Yani bizim gücümüz siyasaldır, siyasetten gelmektedir. İşte bu doğru siyaset ve bu güçlü fikriyat aynı zamanda büyük bir halk desteğini de yaratmaktadır" dedi.

Sancar, şöyle devam etti: "İktidar değil, iktidar dışında kalanlar da sürekli HDP üzerinden hesaplar yapıyorlar. Burada dikkat çekmek istediğim önemli bir nokta var. Biz esas olarak gücümüzü siyasal programımızdan alıyoruz. Diğer tartışmalara bakın, seçim dönemi Kürtleri ve HDP'yi hatırlayanlara bakın, bunların yaptığı şey Kürtlere bir sayı olarak, oy olarak bakmaktır. Oysa biz, Kürtlerin ve HDP'nin temsil ettiği kitlenin bir sayı olmadığını, bir özne olduğunu, bu ülkenin kurucu gücü ve aktörü olduğunu savunuyoruz ve bunu temsil ediyoruz. Kürtler sayı değildir, kimse Kürtleri oy hesabında basit bir rakam olarak görme yanılgısına düşmesin. Bu kadar büyük bedeller ödeyerek bunca büyük birikim yaratmış bir halkın buna cevabı hakikaten ağır olacaktır. Kimse sayıya indirgemesin, oy hesabıyla yaklaşmasın. HDP, Kürtler başta olmak üzere temsil ettiği halkların iradesini siyasetin kurucu gücü haline getirmeye kararlıdır. O nedenle kim ki Kürtleri ve HDP'yi sayı ve oy oranı üzerinden değerlendiriyorsa çok geç değil diyeceğim aslında ama biraz geciktiler, yine de yolun neresinden dönerseniz kardır. Bu hesaptan vazgeçin. Kürtleri sayıya indirgemekten vazgeçin. Kürtleri öyle kolay kandırılacak manipüle edilecek bir halk olarak değerlendirmekten vazgeçin, güzel sözlerle, öyle boş laflarla, bir yere çekilebilecek bir kitle örgütsüz ve bilinçsiz bir kitle olarak görmekten vazgeçin. Vazgeçmiyorsanız seçim günü Kürtler ve HDP'nin temsil ettiği bütün halklar size onun faturasını ağır ödetecektir."
 
Mutlaka kazanacaklarının altını çizen Sancar, HDP'nin sadece Türkiye'de değil dünyada da örneğine az rastlanan bir tecrübe olduğunu dile getirdi. Sancar, 3 Temmuz'da düzenlenecek kongreye çağrı yaptı.