1 Ekim 2024 Salı

Sancar: Denizlerin mirasına ortak olmaktan onur duyuyoruz

Üç Fidan'ın mezarı başında anma etkinliği yapan HDP ve HDK, Denizlerin mirasına ortak olmaktan onur duyduklarını haykırdı. Anmada söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Onların devrim, sosyalizm, özgürlük, demokrasi yolunda verdikleri kararlı, cesur mücadelenin ışığı sönmedi. Açtıkları yolda yürüyen milyonlar var şimdi" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerinin katılımıyla Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı andı. HDK, "Güneşten ışık yontanlara çıksın diye sokaklar", HDP "50. yıl unutmadık, unutturmayacağız" pankartlarıyla mezarlıkta yürüyüş yaptı.

Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP milletvekilleri de katıldı.

"Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm" sloganlarının atıldığı anmada söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, 3 Fidan'ın bundan yarım asır önce bir siyasi cinayetle katledildiğini hatırlattı, "Aradan 50 yıl geçti ama onların devrim, sosyalizm, özgürlük, demokrasi yolunda verdikleri kararlı, cesur mücadelenin ışığı sönmedi. Tam tersine o meşale bugün de yolumuzu aydınlatıyor. Açtıkları yolda yürüyen milyonlar var şimdi. Milyonların yüreğinde yaşıyorlar. Onları siyasi cinayetle katledenler, idamlarında oy kullananlar tarihin utanç sayfalarında yer alıyorlar; fakat Denizimiz, Yusufumuz, Hüseyinimiz üç fidanımız büyüyerek bizleri aydınlatmaya, devrim ve sosyalizm, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamaya devam ediyorlar" dedi.

'ÜÇ FİDANIN MİRASINI YAŞATACAĞIZ'
Denizlerin idam sehpasına giderken haykırdıkları sözleri mücadelelerinde rehber edindiklerini belirten Sancar, "Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği diyerek gülümseyerek ölüme gittiler. Bu sözler ve mücadeleleri bize onurlu bir mirastır, aynı zamanda bir çağrıdır. Hep birlikte bugün burada yaptığımız gibi hayatın her alanında halkların ortak mücadelesini büyütme çağrısıdır o slogan. Bize sorumluluk yüklemektedir. Bugün de aynı soyguncu, sömürücü, zalim, talancı yönetim zihniyeti daha da ağırlaşmış bir biçimde devam ediyor. Ortak mücadeleyi her alanda büyütmek, devrim ve sosyalizm yolunda birlikte yürümektir görevimiz. Üç fidanımız ve onlar gibi hayatlarını feda eden, gözlerini kırpmadan en ufak bir korku işareti arayanları utandırarak ölüme gidenlerin mirasını yaşatacağız" diye konuştu.

'MİRASLARINA ORTAK OLMAKTAN ONUR DUYUYORUZ'
Sancar, devamında şunları söyledi: "Ne kadar baskı uygulanırsa uygulansın, zulüm yapılırsa yapılsın, engeller ne kadar büyütülürse büyütülsün bu mücadele sürüyor, sürecek HDP de bu mirasın ortağı olmaktan onur duyuyor. Yusuf, Deniz, Hüseyin gibi Mahir, İbo, Mazlumlar da yolumuzu aydınlatıyor. Görevimiz ortak mücadeleyi, halkların eşitliği, özgürlük, demokrasi ve sosyalizm yolunda büyütmektir. Anıları önünde bugün de saygı ile eğiliyoruz. Her zaman anılarını yaşatacağız, yaşatmak için mücadeleyi büyüteceğiz. Sözümüzdür onlara, Türkiye'nin bütün ezilenlerine, emekçilerine, halklarına."