1 Ekim 2024 Salı

Sancar: Bizi yıldıramayacaksınız

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, savaş politikalarına karşı en geniş ittifakı oluşturacaklarını belirtti. Sancar ayrıca 3 Temmuz'da gerçekleşecek kongrelerine çağrı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin olağan Meclis grup toplantısında savaş siyaseti, iktidarın tutarsız dış politikası ve ekonomik kriz başta olmak üzere gündemi değerlendirdi. 

Savaş politikalarının yaratacağı yoksulluk ve yokluk, acı ve yaraların küresel bir nitelik kazanacağını belirten Sancar, küresel silahlanma politikası ve çatışmacı anlayış ve yarış sadece ölümleri değil; sivillerin sağlıklı gıdaya erişemediği, kişisel ve kolektif güvenliklerinin sağlanamadığı, politik haklarının olağan düzeyde tehdit altında olduğu, iklim krizinin de derinleştiği bir döneme kapı araladığını belirtti. Sancar, savaş politikalarına karşı en geniş ittifakı oluşturma çabalarımızı ilerletmek gerektiğini kaydetti.

'MESELE AYNI NOKTAYA GELİYOR, KÜRT SORUNU'
Sancar, "Dönüp dolaşıp mesele aynı noktaya geliyor: Kürt sorununda çözümsüzlük. Dikkat edin, NATO'nun genişlemesi konusunda pazarlık yaptığı meselelerin tamamı yine Kürt sorununa çıkıyor. İsveç'e, "bütün demokrasi kanallarınızı askıya alın size karşı veto hakkımızı kullanmayalım" diyorlar. Bazen insanın gerçekten inanası gelmiyor. Örneğin Türkiye vatandaşı olmayan İsveç halkları tarafından seçilmiş bir parlamenterin bile iadesini isteyebiliyorlar. Bunu bir pazarlık şartı olarak masaya sürüyorlar. Dünyayı da kendilerine benzetme çabasının yaratabileceği sonuçları Türkiye halklarının, dünya halklarının görmesi gerekiyor" dedi.

'GIDA KRİZİ KAPIMIZDA'
İktidarın politikalarının her alanda yıkım yarattığını söyleyen Sancar, "Gıda krizi kapımızda, bütün dünyada konuşulan bir mesele Türkiye'de somut olarak yaşanan bir gerçeklik. Bizler toprak ağaç ve doğa diyoruz; iktidar beton ve rant diyor. Bu anlayış Türkiye'yi gıda krizinin tam merkezine yerleştirmektedir. Betona aşık bir iktidar, ekilebilir arazilerin büyük bir kısmını imara açtı ve betona boğdu. Son 10 yılda çiftçilerin ekim yapmaktan vazgeçtiği alan 4.2 milyon hektara ulaştı. Bu iktidar halkı borçlandırarak yönetmek istiyor, bu onların politikası. En çok çiftçiler borç cehenneminde yaşıyor. Çiftçilerin bankalara, tarım kredi kooperatiflerine ve özel sektöre toplam borcu 255 milyar TL tutarındadır. Türkiye'de her yıl çiftçiler tarımsal üretimden çekiliyor. 2008 yılında çiftçilik yapan her iki kişiden biri bugün artık üretimde yoktur. Çünkü maliyetler artıyor, hem de öyle bir artıyor ki çiftçilik yapmak kendini sefalete ve açlığa mahkum etmekle eş anlama geliyor. TÜİK bile çiftçinin maliyet artışını saklayamıyor. TÜİK'in verilerine göre tarımsal üretimde enflasyon yüzde 80. Şimdi geriye ne kalıyor? Ekilemeyen tarım alanları, üretemeyen çiftçi ve merkezine doğru sürüklendiğimiz gıda krizi" dedi.

'3 TEMMUZ'DA KONGREDE BULUŞACAĞIZ'
Sancar, şu ifadeleri kullandı: "6-7 Haziran tarihinde yapacağımız büyük konferans öncesi bölge konferanslarımızı tamamladık. Kadın konferansımız gerçekleşti. Büyük coşku ve heyecanla konferans gerçekleştiren kadın yoldaşlarımızın hepsine buradan selamlarımızı iletiyoruz. Değerli kadın yoldaşlarımız, gençlerin iradesi gibi sizler sadece HDP'nin değil Türkiye'nin de önünü açıyorsunuz. Son konferans bunun örneğiydi. Şimdi aynı coşkuyla büyük kongremize hazırlanıyoruz ve 3 Temmuz'da da 5. Olağan Kongremizi gerçekleştiriyoruz. Herkese, iktidara ve bütün dünyaya iradenin, kararlılığın, inancın en görkemlisini göstereceğiz. Demokrasiye, özgürlüğe ve barışa giden yolda baskıların, engellemelerin, kumpasların, yıldırmaların hiçbir işe yaramadığını bir kez daha ortaya koyacağız. En coşkulu halimizle 3 Temmuz'da olağan kongremizde buluşacağız."