25 Eylül 2024 Çarşamba

Samandağ'daki asker saldırısına ilişkin suç duyurusu

Samandağ'da halkın yaşam nöbetine saldıran ve alandaki avukatlara işkence eden jandarma hakkında suç duyurusunda bulunduklarını duyuran avukatlar, "İşkencecilerden hesap soracağız" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği İzmir şubeleri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde halka ve avukatlara dönük asker saldırısına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

ÇHD binasında yapılan basın toplantısında ortak açıklamayı avukat Beste Salman okudu. Enkaz kaldırma çalışmalarının bölge halkına ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Salman, halkın yaşam nöbeti tutarak tepkisini yetkililere ulaştırmaya çalıştığını söyledi. Jandarma, polis ve askerlerin depremzede halkın haklı taleplerine karşı sert saldırılar düzenlediğini vurgulayan Salman, "Kuruluşundan beri halkların haklı taleplerinin arkasında olan örgütlerimiz yaşam nöbetlerine yönelik bu sert saldırılara karşı da halkın yanında görevde olmuştur" dedi.

2 Nisan'da Samandağ Yeşilköy çıkışında gerçekleştirilen nöbette gözaltına alınan müvekkilleri için bölgeye giden avukatların da saldırıya uğradığını anımsatan Salman, avukat Aytekin Aktaş'ın görevini yerine getirdiği için 10-15 jandarma tarafından ağır işkence gördüğünü söyledi. Salman, işkence sürecini şöyle anlattı: "Gözaltı aracındaki müvekkilinden uzaklaştırılarak ayrı bir alana çekilmiş, tüm kıyafetleri yırtılana kadar feci şekilde dövülmüş, bölgedeki OHAL de dayanak göstererek ölümle tehdit edilmiş, ters kelepçeyle uzun süre işkenceye uğratıldıktan sonra hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılmıştır. Serbest kalır kalmaz işkencecilerin isimlerini ve araç plakalarını not ettiği için ikinci kez topluca işkenceye uğramıştır."

Avukatlara yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu belirten Salman, şöyle devam etti: "Bu işkence onun nezdinde hukuka, avukatlığa ve halkın yaşam hakkı talebine yapılmıştır. Bu pervasızlığın ve zulmün hesabını sormak adına suç duyurusunda bulunduk. İşkencecilerden hesap soracağız. Yaşam nöbetlerinde halkın da dediği gibi 'Ma rehna nehna hon'. Gitmedik, buradayız."