24 Eylül 2024 Salı

Şam hükümeti ve müzakere komitesi Dera'da anlaşmaya vardı

Şam hükümeti ile müzakere komitesi, Dera El Beled'de 28 günlük kuşatmanın ardından anlaştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Dera müzakere komiteleri ile Suriye ordusu arasında yapılan görüşmeler sonucunda tarafların Dera El Beled'de askeri güç kullanmaması konusunda anlaştığını duyurdu. Önceki gece yürürlüğe giren anlaşmaya göre, Dera El Beled halkı hafif silahları teslim edecek ve Suriye ordusu ise saldırılarını durduracak.

Anlaşmaya göre, ikinci gün kişisel silahlar ortadan kaldırılacak, üçüncü gün ise anlaşma komitesi Seraya kontrol noktasından Dera komitesi ile birlikte Suriye ordusunun akıbetini sorduğu 135 kişi için kente geçecek.

Dördüncü gün, bir güvenlik gücü tarafların üzerinde anlaştığı 3 kontrol noktasını seçmek için geçiş yapacak. Beşinci gün ise Suriye ordusu kontrol noktalarına geri çekilecek ve Dera El Beled'e giden tüm yollar açılacak. Bu gelişmeler, Dera El Beled'e dönük uygulanan 28 günlük kuşatmanın ardından meydana geldi.

Dera El Beled bölgesindeki merkezi Horan'daki komite temsilcileri birkaç gün önce, Dera vilayetinin askeri güvenlik şube başkanının taleplerini reddederek bunu bölgenin istikrarını yok etme girişi olarak görmüşlerdi. Dera askeri güvenlik şube başkanı aşiretlerden ve Horan komitesinden Şam hükümetinin istediği kişiler Suriye'nin kuzeyine göndermesini aksi halde askeri bir operasyonun başlayacağını belirtti. Öte yandan Dera El Beled ve çevresinde 4 askeri noktanın kurulmasını da istedi.