21 Eylül 2024 Cumartesi

'Saliha Aydeniz irademizdir'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilmesinin ardından dokunulmazlığı kaldırılmak istenen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'e kadınlar sahip çıktı. DBP Kadın Meclisi ve TJA, partinin İstanbul'daki binası önünde açıklama yaptı, "Kürt Kadınları faşizmin karanlığını yıkacak, Saliha Aydeniz irademizdir" dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in, dokunulmazlığın kaldırılması için yapılan Meclis mesaisine kadınlar tepki gösterdi, "Saliha Aydeniz irademizdir" dedi.

DBP'nin İstanbul'daki binası önünde bir araya gelen DBP Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, "Saliha Aydeniz vina jinan u parlementera gelan e de jin faşizme hılweşinın" pankartı açtı, "Berxwedan jiyane", "Biji tekoşina jinan", "Ez jın ım Kurd ım lı vır ım" dövizleri taşıdı.

'KÜRT KADINLARINI YILDIRAMAYACAKSINIZ'
Açıklamada söz alan TJA aktivisti Güldem Doğan, Saliha Aydeniz'e yönelik linç kampanyasına değindi, AKP-MHP iktidarının her sıkıştığında kadın mücadelesini hedef aldığına dikkat çekti. Doğan, "Burada bir kez daha erkek devlet sistemine sesleniyoruz. Yaşamın ve siyasetin her alanında yürüttüğünüz cezasızlık ve kirli politikalarınıza karşı kadınları, kadın mücadelesi yürüten yol arkadaşlarımızı ve Kürt kadınlarını yıldıramayacaksınız. Biz kadınlar bu sistemi yıkıp yerine özgür ve eş yaşamı kuracağız. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi ve geri adım atmayacağımızı tekrar belirtiyoruz. Saliha Aydeniz kadınların iradesidir" dedi. Kararı tanımadıklarını vurgulayan Doğan, "En yüksek sesimizle Saliha Aydeniz'in yanında duyacağımızı haykırıyoruz" diye ekledi.

FAŞİZME KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI
Basın açıklamasını okuyan DBP yöneticisi Dilara Kılıçkıran, AKP-MHP iktidarının Kürt halkı ve Kürt kadınlarına yönelik baskı politikalarına dikkat çekti, Aydeniz'in Gemlik Yürüyüşü için Kadıköy'de toplanan kitleye yönelik polis saldırısına tepki gösterdiği için hedef haline getirildiğini kadınları, susturmaya, sindirmeye çalışan iktidarın kaybedeceğini vurguladı.

Kılıçkıran, "Kürt kadınları faşizmin karanlığını yıkacak esas dinamik olmaya daha büyük kararlılıkla devam edecekler. Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığını kaldıran ve bu girişime ses çıkarmayan tüm güçler bilsinler ki bu karanlık herkesi yutacak. Kazananlar halkıyla birlikte yürüyen, demokrasi mücadelesi verenler olacaktır. Bizler buradan Eş Genel Başkanımıza ve tüm seçilmişlerimize dönük geliştirilen saldırı konseptini bir kez daha kınıyoruz. Tüm demokratik kamuoyuna itirazını yükseltme ve faşizmle daha kararlı mücadele etme çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Ve diyoruz ki Saliha Aydeniz irademizdir" diye konuştu.

Açıklamada sık sık, "Jın jiyan azadi", "Biji tekoşina jinan" sloganları atıldı.

MARDİN
DBP Mardin il başkanlığı önünde de eylem yapıldı, "Saliha Aydeniz irademizdir" denildi.

Eylemde konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmak istenmesinin Diyarbakır halkının iradesine yapılmış bir darbe olduğunu söyledi. Kararın Kürtlerden intikam alma amacı taşıdığını kaydeden Günay, "Dokunulmazlığın kaldırılmasına evet demek; polisin sokakta işkence yapmasına onay vermek demektir. Kadın cinayetlerine göz yumulmasına, sağlık emekçilerini korumamasına, sağlık emekçilerine saldırmasına ve işkence etmesine onay vermektir" dedi.

Günay, "Elbet, mutlaka biz kadınlar, siyasetçiler ve demokrasiden yana olanlar, savaş ve tecride karşı mücadele edenler kazanacağız" sözleriyle mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Eylemde sık sık, "Saliha Aydeniz onurumuzdur", "Saliha Aydeniz irademizdir", "Vekilime dokunma" ve "Bijî tekoşîna jinan" sloganları atıldı.

ADIYAMAN
HDP Adıyaman Kadın Meclisi de, Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmak istenmesine il binası önünde açıklama yaparak tepki gösterdi. Eylemde konuşan İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, iktidarın Türkiye halklarına tecrit, yoksulluk, açlık ve savaş dayattığını söyledi.

Kürt halkı ve Kürt kadınlarına yönelik baskılara değinen Karınca, Aydeniz'in polisin saldırısına tepki gösterildiği için hedef gösterildiğini belirtti.