23 Eylül 2024 Pazartesi

Salih Müslim: Kürtlerin varlığı uluslararası alanda artık kabul edilmeli

IŞİD'in yenilgisi sonrası Kürtlerin varlığının uluslararası alanda kabul edilmesi gerektiğini belirten Salih Müslim, "Kuzey ve Doğu Suriye'deki sistemin statüsü kabul edilmediği müddetçe IŞİD'li tutukluların durumu da net değildir. Çetelerin faaliyetlerini yeniden güçlendirmemesi için Kürtlerin statüsünün tanınmasına ve çözüme ihtiyaç var" dedi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, IŞİD işgalinin bitimi ve siyasi gelişmelere ilişkin ANHA'nın sorularını yanıtladı. Müslim, "Demokratik Ulus sisteminin tanınmasıyla birlikte Kuzey ve Doğu Suriye'nin kazanımları kalıcı bir hal alacaktır" diye konuştu.
 

üslim, IŞİD'e sahip çıkan devletlerin önünün alınması gerektiğini belirterek "IŞİD'e karşı mücadele devam edecek. Çünkü hücre yapılanmaları ve ideolojisi, zihniyeti halen bölgede varlığını sürdürüyor. Türkiye gibi bazı çevreler çetelere sahip çıkıyor, onların kılıfını değiştirip onları meşru kılmaya çalışıyor. Bu Suriye genelini ilgilendiren bir konudur ve uluslararası bir savaştır. Türk devletinin bir başka planı ise İdlib'deki çeteleri Efrîn'e yerleştirmek. Türkiye'nin bu planlarının önünün alınması gerekiyor" dedi.
 
'KÜRTLER TERÖRİZMLE MÜCADELEDE ÖNCÜ OLDU'
 
Türkiye'nin Kürtlere yönelik 20. yüzyılda tamamlayamadığı amaçlarını gerçekleştirmek için IŞİD'i bir fırsat olarak gördüğünü kaydeden Müslim, "Türk devleti 20. yüzyılın başında Rum, Ermeni, Süryani ve Pontusları soykırımdan geçirdi. Açık ve net bir şekilde Kürtlerin Türkiye'nin beyninden yok edilmesi gerektiğini söyledi. Ama Kürtler büyük direnişlerle birçok kazanım elde etti ve terörizmle mücadele öncü oldu. Bu, Kürtlerin Türk devletinin fikrine, zihniyetine karşı zaferidir" diye belirtti.
 
Kürtlerin varlığı ve Demokratik Ulus sisteminin uluslararası alanda artık kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Müslim, "Çünkü Kuzey ve Doğu Suriye'deki sistemin statüsü kabul edilmediği müddetçe IŞİD'li tutukluların durumu da net değildir. Birçok ülke 'Kuzey ve Doğu Suriye'de otorite olmadığı için onlarla temasa geçmiyoruz' demekte. Bu çetelerin faaliyetlerini yeniden aktifleştirmemesi için siyasi bir çözüm gereklidir. Bazı şeyleri temellendirmek için kimi konularda anlaşmalar ve işbirliği sağlayabiliriz ancak uluslararası bir tanınma gerekli" şeklinde konuştu.
 
'DEMOKRATİK ULUSUN KABULÜYLE KAZANIMLAR KALICILAŞACAK'
 
Müslim, "Kuzey ve Doğu Suriye topraklarının korunması bir ölçüde sağlandı. Demokratik Ulus sistemi siyasi ve diplomatik olarak Suriye içinde ve dışında kabul edilmediği ve tanınmadığı sürece kazanımlarımızı kalıcılaştıramayız. Demokratik Ulus sistemi, özellikle Türkiye tarafından kabul edilmemektedir" dedi.
 
'TÜRKİYE'NİN YAŞADIĞI KRİZ ORTAYA ÇIKIYOR'
 
DSG'nin IŞİD'in son alanlarına ilerleyişini de değerlendiren PYD Sözcüsü Salih Müslim, DSG'nin başarılarının tarihi nitelikte olduğunu belirterek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Süreç Kobanê'de başladı ve Deyr ez Zor'da tamamlanmaya doğru gidiyor. Kürt halkının ve diğer halkların direnişi Türkiye'nin planlarını değiştirdi. Türkiye iç sorunlarını Suriye savaşıyla gizleme gayretindeydi ve tüm kamuoyunun dikkatini dışa yönlendirmişti. Ancak Türkiye dışarıda kazanamadı. Cizre'nin Fırtınası Hamlesi'nin sonuna doğru yaklaşılırken Türkiye'de iki konu çetinleşmekte; biri Türkiye'nin İdlib'de ne yapacağı konusu diğeri ise ülke içinde yaşadığı sorunların net bir şekilde ortaya çıkması. Bu sorunlar 31 Mart yerel seçimlerine kadar sessizce duracak. Ancak seçimlerden sonra bu konular patlat verecek."