22 Eylül 2024 Pazar

Şahintepe Mahallesinden AKP'li Başakşehir Belediyesi'ne tepki

Mahkeme kararlarına rağmen AKP'li Başakşehir Belediyesi ve müteahit Başakkent'in Şahintepe Mahallesini rant uğruna rezerv alan ilan ettiğini kaydeden Şahintepe Halk Dayanışması, belediyeyi usulsüzlükten vazgeçmesi için uyardı. Başakkent AŞ'ye verilen yetkiler iptalini istedi.

Şahintepe Mahallesinin "rezerv alan" olmaktan çıkarılmasını isteyen mahallelinin eylemleri sürüyor. AKP'li Başakşehir Belediyesinin rantsal dönüşümde ısrardan ve usulsüzlükten vazgeçmesi için uyaran mahalleli bugün bir kez daha bir araya geldi.

Başakşehir Belediyesi önünde, "Deprem bahanesiyle rantsal dönüşümü kabul etmiyoruz!", "Barınma hakkımız gasp edilemez. Şahintepe 40 yıldır yerleşim alanıdır. Rezerv/rant alanı olmaktan çıkarılsın", "Danıştay ve mahkeme kararları net Başakşehir Belediyesi ve Başakkent kararları uygulayın" pankartları açıldı; "Mahalle kültürüne dokunma" "Belediyenin zulmü varsa Şahintepe'nin dayanışması var", "Direne direne kazanacağız", "Kanal değil yaşam", "Ne sürgün ne yıkım hakça yaşam", "Rezerv değil rant yasası" sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı.

'REZERV ALANDAN ÇIKARILSIN'
Basın metnini okuyan Levent Aras, halk olarak mahalleyi kendilerinin kurduğunun altını çizerek, "Bu mahalle bizim" dedi. 2000'lerde henüz yerleşim yerlerinin dahi olmadığı Ispartakule'nin bir cehenneme dönüşerek mahallenin dibine kadar geldğini aktaran Aras, "Şahintepe Mahallesi, 'rezerv alan yasası' yani 6306 sayılı yasa yürürlüğe girdikten 5 ay sonra, 8 Eylül 2012'de Bakanlık 'olur'u' ile rezerv yapı alanı olarak kararlaştırıldı. 2012 yılında, 6306 sayılı yasa yürürlüğe girdiğinde 'rezerv yapı alanı' tanımında 'yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere' ibaresi mevcuttu. Mahallemiz, üzerinde yaşayan 10 binlerce insana rağmen, yerleşim alanı sayılmayarak 'rezerv alan' ilan edildi. Bu karara göre bakanlığın bu dönüşüm sürecinde olağanüstü yetkileri vardır. Bakanlık ise bu yetkileri, örneğin; polis zoruyla sabahın köründe ev yıkma yetkisini belediyeyle paylaşmaktadır. Belediye ise bunu Başakkent AŞ ile… Böylece zincirleme şekilde mahallemize saldırmaktadırlar. Bu nedenlerle; üzerinde on binlerce yoksul emekçinin yaşadığı mahallemiz 'rezerv alan' olmaktan çıkartılsın diyoruz" ifadelerini kullandı.

'2020 ARALIK İMAR UYGULAMASI'
2020'de mahallemiz için hazırlanan imar uygulaması ile rantsal dönüşümün son hazırlığının da tamamlandığını belirten Aras, "Bu uygulama ile evlerimize hazine arazileri ve Başakşehir Belediyesine ait taşınmazlar ortak edilmiştir. Mahallenin içinde yer alan arsalar ise bu ortak etmelere paralel şekilde mahallenin dışına atılmıştır. Ağırlıklı olarak mahallenin dere tarafı diye nitelendirdiğimiz arsa yoğunluklu adalara Başakkent AŞ'ye ait taşınmazlar yerleştirilmiştir. Bu imar uygulamasına bağlı olarak Başakkent AŞ ve Başakşehir Belediyesi, 'Adanda çoğunluğu kazanırsak evinden olursun' şeklinde söylemlerle, yoksul halkımıza gözdağı vermiştir. Bu gözdağı ile 'sözleşme adı altında belgeleri' imzalatmayı dayatmıştır. Bu dayatmaları kabul etmeyen komşularımıza, evinizi polis zoruyla yıkmaya geliriz demektedirler. Bizler bu gözdağına boyun eğmiyor hem hukuki hem de fiili meşru mücadeleye devam edeceğimizi tüm dostlarımıza ve düşmanlarımıza duyuruyoruz. Bu nedenlerle; Danıştay'da, İstinaf'ta ve Bölge İdare Mahkemelerinde usulsüzlükleri saptanan bu imar uygulaması bir an önce iptal edilsin diyoruz. Bu usulsüzlüklerde ısrar, rantsal dönüşümde ısrardır diyoruz" dedi.

YETKİ DEVİRLERİ
Başakşehir Belediyesi, 2020 imar uygulamasıyla birlikte rantsal dönüşümün önünü açmıştır. Ve mecliste aldığı kararlarla mahallemizdeki 36 adada bakanlığın dönüşüm yetkilerini Başakkent AŞ'ye devretmiştir. Bizler Başakşehir Belediyesinin bütün yetki devirlerine dava açtık; yürütmeyi durdurma ve iptal kararları aldık. Buna rağmen aynı adaların dönüşüm yetkileri meclisten tekrar geçirildi. Hem de hiçbir madde değiştirilmeden.

'BAŞAKŞEHİR'İ UYARIYORUZ'
Başakşehir Belediyesinin bu tutumunu rantsal dönüşümde ısrar olarak tanımladıklarının altını çizen Aras, bu -usulsüzlükten vazgeçmesi için belediyeyi uyardı. Aras, "Muhalefetteki meclis üyelerinin itirazlarına rağmen Başakşehir Belediyesi meclisini dingonun ahırına döndüren anlayışa karşı bugün burada olduğumuzu hatırlatıyoruz. Bunu nedenlerle; Başakkent AŞ'ye verilen yetkiler iptal edilsin diyoruz" dedi.

'KANAL İSTANBUL PROJESİ İPTAL EDİLSİN'
Şahintepe Mahallesinin büyük bir kısmının Kanal İstanbul güzergahında olduğunu, Kanal İstanbul'un yeşil alanı olarak ilan edildiğini belirten Aras, şöyle devam etti: "2022'nin Ocak ayında yapılan imar uygulamasıyla bu bölgede oturan komşularımız Arnavutköy Hacımaşlı'ya sürgün edilmek istendi. Açtığımız davalarda, mahkemeler 'Çevre Şehircilik Bakanlığı yeni bir uygulama hazırlığındadır' demesine rağmen bu imar uygulaması halen askıya çıkmamıştır. Gerçekleştirilmesi; doğanın katliamı, bizim ise mahalleden sürgün edilmemiz anlamına gelen bu projeye karşı mahalle halkı olarak bir aradalığımız devam etmektedir.  Bizler; hem Kanal İstanbul'un planlarının iptal edilmesini hem de bizim Hacımaşlı'ya sürgünümüzü öngören 2022 Ocak ayı imar uygulamasının iptal edilmesini istiyoruz.  Son olarak 6 Şubat Depreminin yıl dönümünde bugün burada olduğumuzu hatırlatıyoruz. Burada depremde yitirdiğimiz 10 binlerce canımızı anıyoruz. Deprem gerçeğine rağmen bütün bu baskıları, zorla yıkımı yapanlara, sürgün politikasını uygulayanlara söylüyoruz; Deprem değil rantınız öldürüyor. Ranttan vazgeçin, halkın barınma hakkını gözetin. Şahintepe halkındır, halkın kalacak! Hukuk yoksa direniş var! Yaşasın dayanışma!"