22 Eylül 2024 Pazar

Sağlıkçılar uyardı: Kritik eşik aşıldı, hekim heyetlerinin cezaevine gitmelerine izin verilsin

Mardin?de bulunan sağlık örgütleri, cezaevlerindeki açlık grevlerinin kritik eşiği aştığını belirtti, "Bağımsız hekim heyetlerinin cezaevine gitmelerine izin verilsin" dedi.
Mardin Tabip Odası (MTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, Mardin Diş Hekimleri Odası (MDHO) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mardin Şubeler Platformu, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine basın toplantısı düzenledi.
 
MTO Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Gökçen, açlık grevlerinde bazı cezaevlerinde ölüm eşiğine gelindiğini belirtti. Gökçen şöyle konuştu: "Tabip odaları nezdinde oluşturulacak bağımsız heyetlerin zaman kaybetmeden açlık grevi olan ceza evlerinde grevcileri izleme ve geri dönüşlerinde en az zarar görmelerini sağlayacak tedbirleri almaları gerekmektedir. Basına yansıyan ve insan hakları örgütlerine ulaşan bilgiler doğrultusunda süresiz dönüşümsüz açlık grevinde kritik eşiğin aşıldığı, cezaevlerinde her an istenmeyen durumların yaşanabileceğini Bizler sağlıkçılar olarak öngörmekteyiz."
 
"Kritik eşik geçilmiştir" diyen Gökçen, "Duyusal hassasiyette artma, bireye göre değişmekle birlikte 40’lı günlerden sonra başlayabilir. Özellikle koku hassasiyeti ile tetiklenen bulantı kusma ve kusma ile gelişen sıvı alımı güçleşmesi, baş dönmesi, taşikardi, hipotansiyon, yatağa bağımlı hale gelme, bilinç bozuklukları ve sonrasında ölüm. Yaşatmak için var olan sağlıkçılar olarak elbette yaşam hakkının kutsallığını hatırlatıyor ve yetkililerden, ilgili kurumlardan ve özellikle hükümetten çözüm için ilgili çabayı göstermelerini bekliyoruz” dedi. 
 
Açlık grevine giren tutukluların taleplerinin acil olarak Adalet Bakanlığı tarafından dikkate alınması gerektiğini kaydeden Gökçen, şöyle devam etti: “Sağlıkçıların ve yaşam hakkı savunucularının onaylamadığı bir hak kazanma mücadelesi biçimi olmakla birlikte, tutuklu ve hükümlülerin bedenlerini ölüme götürmek üzere başlattıkları bu açlık grevinin sonlandırılması için gerekli görüşmelerin yapılmasını talep etmek görevimizdir. Yine Adalet Bakanlığı’nın ölümleri engelleyecek girişimlerde bulunmasının, görevleri arasında olduğunu hatırlatmak boynumuzun borcudur. Siyasetçiler de dahil insana ve insan yaşamına dair hassasiyeti olanları, açlık grevlerini sonlandıracak girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz. Tabip odalarının oluşturacağı bağımsız hekim heyetlerinin cezaevlerine girmesine bir an önce izin verilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Bilinmelidir ki; asıl olan yaşamdır.”