23 Eylül 2024 Pazartesi

Sağlık örgütlerinden sağlıkta şiddetin son bulması çağrısı

Sağlık emekçileri Mersin'de sağlıkta artan şiddete tepki göstererek "Yetkilileri göreve çağırıyor, hukuk insanlarına sesleniyoruz. Bu şiddet sona ermeli" dedi.

Mersin'de sağlık meslek örgütleri, sağlık emekçilerine dönük artan şiddet olaylarına ilişkin Toros Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Sağlık emekçilerine yönelik teröre son" pankartı açılan eylemde ortak açıklamayı Doktor Çağlar Özen okudu.

Geçen haftalarda yaşanan sağlıkta şiddet olaylarını hatırlatan Özen, şiddet olaylarının devam ettiğini ve buna dair yeterli önlemlerin alınmadığını vurguladı.

"Vatandaş, 2 dakikalık muayene dayatmasın nedeniyle derdini anlatamıyor, poliklinikler o kadar yoğun ki randevu bulamıyorlar. Siyasetçiler tarafından oy uğruna yanlış yönlendirilmeleri sonucu usulsüz istekte bulunmayı kendilerine hak görüyor, istekleri reddedilince de bize şiddet uygulamayı kendilerine hak görüyorlar" diyen Özen, sağlık uygulamalarında yaşanan sorunların kaynağının sağlık emekçileri olmadığını vurguladı. Sistemin tüm sorunlarını yaratan ve çözebilecek olanın da Sağlık Bakanlığı olduğunu kaydeden Özen, sağlık emekçilerinin de aynı sorunlar nedeniyle mağdur olduğunu vurguladı.

'BU ŞİDDET SONA ERMELİ'
Can güvenliklerini tehlikeye sokan her duruma karşı çıkacaklarını belirten Özen, şöyle devam etti: "Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde eylemlerimizin artarak devam edeceğini söylemiştik. Bunu söylerken ne şaka ne blöf yapıyorduk. Dediğimizi yaptık ve mücadele tarihimizde bir ilk olan 5 gün boyunca, can güvenliğimiz olmadığı için işten çekilme kararı aldık. Yetkilileri göreve çağırıyor, hukuk insanlarına sesleniyoruz. Bu şiddet sona ermeli. Sona erdirmek zorundasınız. Aksi takdirde halk sağlığı açısından sonuçları çok kötü olacaktır."

'ŞİDDET İKLİMİ SAĞLIKTA ŞİDDETE ZEMİN OLUŞTURDU'
Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, sağlıkta dönüşüm programının piyasacı anlayışı sonucu şiddet vakalarının arttığına dikkat çekti. Sağlıkta şiddetin sadece yasal düzenlemelerle çözülemeyeceğini vurgulayan Nesanır, şöyle devam etti: "Toplumda artarak süregelen şiddet iklimi, iktidarın şiddet dili, sağlığımızı bozan, bizi yok sayan, tüketen, değersizleştiren sağlık politikaları, hem bizi hem de halkı geçinememeye sürükleyen ekonomik buhranla birleşince; sağlığın fiziksel, zihinsel, toplumsal bütün bileşenleri de zarar görerek sağlık alanlarında şiddete de zemin oluşturmuştur. TTB ve tabip odaları olarak sağlıkta artan şiddetin de, toplumda körüklenen şiddet dilinin de karşısındayız ve sağlıkta şiddetle etkin mücadele çağrımızı yineliyoruz. Asla yaşamımıza kasteden bu çalışma koşullarına boyun eğmeyeceğiz. Yaşamı ve yaşatmayı kendine şiar edinmiş bir mesleğin mensupları olarak sağlıkta şiddete karşı her yönüyle mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Eylem boyunca "İnsanca çalışmak istiyoruz", "Şiddet varsa hizmet yok" sloganları atıldı.