30 Eylül 2024 Pazartesi

Sağlık örgütleri: Pandemi sürüyor, bakanlık seyrediyor

Sağlık Bakanlığı'nın vakaların düştüğü iddiasıyla tüm önlemleri kaldırmasının ardından Covid-19 vakalarında yaşanan artışlara dikkat çeken Ankara'daki sağlık emek ve meslek örgütleri, bir önce önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Ankara'daki sağlık emek ve meslek örgütleri Covid-19 vakalarındaki artışa dikkat çekerek önlem almayan Sağlık Bakanlığına çağrıda bulundu.

Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Tabip Odası (ATO), SES Ankara Şube, Ankara Aile Hekimleri Derneği, Dev Sağlık-İş, TümRad-Der, Birlik ve Dayanışma Sendikası tarafından tabip odasında düzenlenen basın toplantısında ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun ortak açıklamayı okudu.

'TEST SAYISI AZ ÖLÜM SAYISI ÇOK'
Covid-19 pandemisinde her altı ayda bir yeni bir varyantın oluştuğunu öncekinden daha hızlı ve daha kolay bulaşır hale geldiğini belirten Coşkun, Mayıs ayından bu yana tüm önlemlerin kaldırıldığını hatırlatarak, test sayısı çok az olmasına rağmen haftalık ölüm sayısının çok yüksek seyrettiğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın artık haftalık veri açıkladığını belirten Coşkun, "Vaka ve ölüm sayılarının resmi açıklamaların çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Resmi rakamlara göre önceki haftayla karşılaştırıldığında vefat sayısı 157'den 337'ye çıkmış durumdadır" dedi.

'ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLERİN SAYISI ARTIYOR'
Sağlık emek meslek örgütleri ve bilim insanlarının tüm uyarı ve önerilerine Sağlık Bakanlığı'nın kulaklarını tıkadığına işaret eden Coşkun, önlemler alınmadığı için önlenebilir ölümlerin sayısının arttığına dikkat çekti. Coşkun, "Bahar aylarıyla birlikte pandemi tedbirlerinin gevşetilmesi, yaz aylarındaki turizm hareketliliği ve 9 günlük bayram tatilinin de etkisiyle özellikle son bir aydır Türkiye'de Covid-19 vakaları hızla artışa geçmiştir" diye konuştu.

Yaz ayları başında günlük vaka sayısı binin altına düştüğünü söyleyen Sağlık Bakanlığı'nın maske kullanma zorunluluğunu kaldırdığını hatırlatan Coşkun, maske ve mesafe uyarılarının yeterince yapılmaması, aşılama çalışmalarında gerileme, HES kodu uygulamasının sonlandırılması ve salgının bittiği anlamına gelebilecek mesajlar verilmesinin toplumda salgın ile ilgili rehavet oluşturduğunu söyledi.

'POZİTİFLİK ORANI YÜZDE 10 ARTTI'
Son birkaç haftadır yapılan testlerde Covid-19 pozitifliğinin yüzde 50'ye kadar çıkarak resmi verilere göre bile 10 kat arttığına dikkat çeken Coşkun, "Günlük vaka sayısı 1000'in altına düşünce maske zorunluluğunu kaldıran bakanlık, vaka sayısı 60 bine dayanmışken herhangi bir ek önlem almamakta, adeta salgınla mücadele etmeyi bırakmıştır" diyerek yaşanan ölümlerden önlemleri almayanların sorumlu olduğunu belirtti.

Toplumun salgın konusunda gerçekleri öğrenme hakkı olduğunu söyleyen Coşkun, vaka ve ölümlerde yaş, cinsiyet, meslek, il vb. bilgilerin şeffaf olarak paylaşılması gerektiğini kaydetti. Kronik hastalara raporla eczaneden reçetesiz ilaç alımı sisteminin kaldırılmasını da eleştiren Coşkun, kronik hastaların reçete yazdırmak için hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerine gitmesinin vaka sayılarında artışa yol açtığını söyledi. Coşkun, bu durumun özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanların bulaş riskini artırdığına dikkat çekti.

'ÖNCELİK HALK SAĞLIĞI DEĞİL, ÜRETİM VE TURİZM'
İktidarın pandemi ile mücadelede kriterleri, hastane doluluk oranı, fabrikaların üretim seviyesi ve turizm gelirlerine göre belirlediğini, halk sağlığını öncelemediğini vurgulayan Coşkun, belirleyen iktidarın, önceliği halk sağlığına vermesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. 

ANKARA'DA VAKA SAYISI GEÇEN YILIN 2,5 KATI
Ankara'da 06-13 Ağustos 2021 tarihinde günlük vaka sayısının 1600 civarında olduğunu hatırlatan Coşkun, bugün Ankara'da günlük vaka sayısının 3750-4250 aralığında seyrettiği bilgisini verdi.

Sağlığa erişim sorunu ve yoksulluğun gün geçtikçe arttığına, artan Covid-19 vakaları nedeniyle hastanelerden poliklinik randevusu alınamaz hale geldiğini belirten Coşkun, hastanelerde yatak doluluk oranlarının da ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti.

'YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 87'
Ankara'da kamu hastanelerinde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 87'nin üstünde olduğunu bilgisini veren Coşkun, yoğun bakım yataklarında Covid hastası oranının arttığını söyledi. 

Sağlık emek ve meslek örgütlerinin ortaklaşa oluşturduğu alınması gereken önlemleri sıralayan Coşkun şunları söyledi:
" Sağlık merkezlerine yönelik yoğunluğu azaltıcı tedbirler alınmalı.
Hastanelerde Covid servisleri ve poliklinikleri tekrar açılmalı.
 Birinci basamak sağlık hizmetlerinde yoğunluğu ve riski azaltmak için raporlu ilaçlar doğrudan eczanelerden alınmalı, raporlar pandemi bitimine kadar uzatılmalı.
Kapalı ortamlarda ve kalabalık olan açık ortamlarda maske kullanımına devam edilmeli.
Toplu taşıma, AVM, hastane gibi kapalı ortamlarda ücretsiz maske dağıtımı sağlanmalı.
HES kodu uygulaması tekrar başlatılmalı.
Salgın önlemleriyle ilgili kamuoyu bilgilendirmeleri artırılmalı.
Etkin filyasyon ve izolasyon uygulanmalı.
Aşı kampanyalarıyla aşılamaya hız verilmeli, hatırlatma dozları etkili aşılarla yapılmalı.
Eylül ayında açılacak olan okullara yönelik tedbirler gecikmeden uygulanmalı, 5-11 yaş grubu aşılama programına dahil edilmeli.
Ankara'nın sağlık alt yapısı güçlendirilmeli, sağlık hizmeti sunumuna engel teşkil eden yetersiz sağlık emekçisi istihdamı sorunu çözülmeli, sağlık emekçisi sayısı arttırılmalı.
Sağlık hizmetlerin niteliğini etkileyen ve sağlık emekçilerinin motivasyonuna zarar veren başta şiddet ve özlük hakları olmak üzere sorunlarımız çözülmeli.
Ankara'da açılacak Etlik Şehir Hastanesi için 5 kamu hastanesinin kapatılması planlanmaktadır. Bu durum, sağlığa erişimi daha da zorlaştıracağından, kamu hastanelerinin kapatılmasından vazgeçilmelidir."