23 Eylül 2024 Pazartesi

Sağlık emekçileri yeniden Beyaz G(ö)revdeydi

Ülkenin dört bir yanında bir günlük iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri, iktidara seslenerek yeni yasa tasarısının yetersizliğine tepki gösterdi.

Sağlık emekçileri, AKP-MHP iktidarının "müjde" olarak sunduğu ve bugün meclis genel kuruluna gelmesi beklenen kanun teklifinin yetersizliğine dikkat çekerek, ülke çapında bir günlük Beyaz G(ö)rev'e çıktı. TTB, SES, TDB, Hekim Sen, Tabip Sen, Genel Sağlık İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, KADHED, AHEF ve AHESEN dahil 11 sağlık meslek örgütünün çağrısıyla yapılan iş bırakma eylemine on binlerce sağlık emekçisi katıldı.

İSTANBUL
İstanbul'da pek çok hastanede iş bırakan sağlık emekçileri, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanarak "Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz" dedi. Havuzlu Bahçe'de bir araya gelen sağlık emekçileri, "Sağlığa ayrılan bütçe artırılsın", "Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin", "Performansa hayır", "Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok", "5 dakikada hekimlik yapılmaz" dövizleri taşıyarak hastane kampüsünde yürüyüş düzenledi. Eyleme yoğun olarak katılan asistan hekimler, nitelikli uzmanlık eğitimi, eğitimi önceleyen çalışma düzeni, nöbet ertesi ücretli izin hakkı, insanca yaşanacak temel ücret taleplerini haykırdı. Çok sayıda hasta da sağlık emekçilerine alkışlarla destek verdi.

Yürüyüş sonrası Havuzlu Bahçe'de yeniden bir araya gelen sağlık emekçileri adına ortak açıklamayı Doktor Tahsin Çınar okudu. Aylarca süren oyalamanın ardından yeni yasa teklifiyle sağlık emekçilerinin emeğiyle yeniden alay edildiğini vurgulayan Çınar, "Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu" dedi.

Çınar, iktidarın dayatmalarına karşı hakları ve sağlıklı bir gelecek için mücadeleye devam edeceklerini dile getirerek, bu grev eyleminin son olmadığı uyarısında bulundu.

Eylem ve yürüyüş sloganlarla son bulurken, gün boyu hastane koridorları boş kaldı.

İZMİR
İzmir'de Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi gibi birçok hastanede iş bırakan sağlık emekçileri, Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum bölümü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Çok sayıda sağlık meslek örgütünün katıldığı eylemde, sermaye odaklı hareket eden iktidarın sağlık politikalarına, emek gasbına karşı birlikte mücadele edileceği vurgulandı.

Pek çok hastanenin kampüsünde yürüyüş düzenleyen sağlık emekçileri, sloganlarla ve alkışlarla iktidarın sağlık politikalarına tepki gösterdi.

ANKARA
Ankara'da sağlık meslek örgütleri, AKP'nin aralık ayındaki kanun teklifini geri çektikten 6 ay sonra yeni kanun teklifinin de hekimler ve diş hekimleriyle sınırlı kalmasına, performans dayatmasına tepki gösterdi. İş bırakan binlerce sağlık emekçisi, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde bir araya geldi.

Ortak açıklamayı okuyan Doktor Ayşe Uğurlu, iktidarın yeni yasa teklifiyle yürüttüğü senaryoların sağlık emekçileri ve halk nezdinde hükümsüz olduğunu kaydetti. "Biz gecesi gündüzü olmayanlar, bu sağlıksız sisteme göz yummayanlar, aylardır oyalama taktikleriyle yok sayılan, ‘giderlerse gitsinler' sözlerine boyun eğmeyen milyonlar olarak yoksulluk sınırı altındaki ödemelere, bizleri ölümüne çalıştıranlara, sağlıkta şiddeti üretenlere karşı sözümüz var" diyen Uğurlu, bu grevin son olmadığını belirtti. Uğurlu, "Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gasbınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca "Herkese eşit, parasız sağlık", "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz" sloganları atıldı.

ADANA
"Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz" sloganıyla greve giden sağlık emekçileri Adana'da aralarında  Adana Şehir Hastanesi, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi, Seyhan, Yüreğir ve Çukurova Devlet hastanelerinin de bulunduğu pek çok noktada iş bıraktı.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde yapılan ortak açıklamada, "Biz gerçekten yorulduk. Sağlık sistemindeki aksaklıkların hekimlere iş yükü ile çözülmesinden, hasta ile karşı karşıya getirilmekten, yetersiz ücretlerimizin sosyal medyada abartı sayılar yazılarak hedef gösterilmekten yorulduk, biz tükendik ama asla haklarımızı elde edebilmek için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadeleri kullandı.

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ise iktidarın bir an önce sağlık meslek örgütleriyle bir araya gelerek yeni bir yasa hazırlaması gerektiğini ifade ederek, "Bu ülkenin sağlık emekçileri ve hekimler 5 günlük eylemlere ve süresiz grevlere de hazır" dedi. 

BURSA
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlıkçılar adına açıklamayı Bursa Tabip Odası Başkanı Tufan Kumaş okudu. "Yeni yasa teklifiyle yeniden farkına vardığınız gibi Meclis'te, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür" diyen Kumaş, iktidarın yeni yasa teklifiyle sağlıkçılara ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedeline ayırmasına, performans dayatmasına tepki gösterdi.

Bunun son eylemleri olmadığının altını çizen Kumaş, "Tüm Türkiye'de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DERSİM
Dersim'de iş bırakan SES ve HEKİMSEN üyeleri Tunceli Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan SES iş yeri temsilcisi Diren Gül, "Altı aydır beklenen düzenleme yeniden TBMM sağlık komisyonuna yeniden getirildi. Ancak 6 ay boyunca beklediğimiz yasa tasarısı bir önceki yasa tasarısından bile daha geri durumdadır" dedi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
TBMM genel kurulunda görüşülecek yasa taslağının sağlık emekçilerinin talepleri doğrultusunda yasalaşmasını istediklerini söyleyen Gül sağlık emekçilerinin ortak taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Yasa tasarısında sabit ek ödemeleri emekliliğe yansıyacak ve temel ücretimizi yoksulluk sınırı üzerine çıkaracak tek kalemde maaş uygulamasına uygun bir şekilde düzenleyin. Yoksulluk sınırı üzerinde temel maaş belirlenmesinden sonra eğitim durumu, yapılan işin riski, çalışma yılı vb. kriterler ile giydirilmiş maaş düzenlenmesi yapılmalıdır.

🔹Angarya çalışma, fazla mesai baskısında bizleri bırakacak performans ödeme sistemini bırakın yükseltmeyi kaldırılsın.
🔹Sağlık iş kolundaki tüm emekçiler nasıl ekip olarak çalışıyorsa düzenlemede ekip anlayışına uygun tümünü kapsamalıdır.
🔹Sağlığın da bir bileşeni olan ve aynı işkolu olan sosyal hizmet emekçilerinin tümünü de kapsayacak bir şekilde yasa taslağında düzenleme yapılmalıdır.
🔹ASM'lerde ceza yönetmeliğine son verilmelidir. ASM'lerde çalışan personelin tamamı bu yasadan yararlandırılmalıdır. 
🔹Hekimleri işveren konumuna düşüren cari harcamalar (kira, elektrik, su, doğalgaz vb) ile uğraşmak zorunda bırakan uygulama sonlandırılmalıdır. 
🔹Koruyucu sağlık hizmetlerin öncelendiği birinci basamak sağlık sistemi gerçekleşinceye kadar ASM'lerin tüm masrafları kamu bütçesinden hekimleri işin içine dahil etmeden karşılanmalıdır. 
Hekim dışı diğer sağlık emekçileri de kadrolu güvenceli istihdam modeli ile çalıştırılmalıdır. ASM'lerde çalışanların temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.
🔹Sağlık emekçileri, Antalya, Kocaeli, Urfa, Şırnak, Diyarbakır, Bolu, Batman, Hatay, Artvin, Isparta, Aydın, Çanakkale, Eskişehir, Manisa, Trabzon, Mersin, Şırnak, Antep, Bitlis, Mardin, Kayseri, Balıkesir, Kırklareli, Adıyaman, Muğla, Van, Samsun, Denizli gibi pek çok kentte de iş bırakarak, kanun teklifine karşı tepki gösterdi."