23 Eylül 2024 Pazartesi

Sağlık emekçileri İstanbul'da talepleri yineledi

Sağlık emekçileri birçok kentte olduğu gibi İstanbul'da oda Beyaz G(ö)rev'e çıktı. İstanbul'da birçok hastanede bir araya gelen sağlık emekçileri bir kez daha taleplerini yinelerken, mücadele edeceklerini kaydetti. 

İstanbul'un birçok hastanesinde sağlık emekçileri taleplerini haykırdı.

İstanbul Tabip Odası'nın çağrısıyla İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde bir araya gelen sağlık emekçileri, önce başhekimlik önünde toplanarak fakültenin dış kapısına kadar "Emek bizim söz bizim, direne direne kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Sadaka değil hakkımızı istiyoruz", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla yürüdü. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık-İş İstanbul Şubesi, Birlik ve Dayanışma Sendikası ortaklığında gerçekleşen eylem yoğun yağmura rağmen kitlesel geçerken, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de eyleme destek verdi.

'İKTİDAR SERMAYENİN ÇIKARINI GÖZETİYOR'
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, 20 yıldır süregelen AKP iktidarının halkı ve sağlık emekçilerini yoksulluğa ve sefalete mahkum ettiğini vurguladı. Küçükosmanoğlu, sağlık sistemindeki pek çok sorunun nedeninin iktidarın sermayenin çıkarını gözetmesi olduğuna dikkat çekti ve sağlık emekçilerinin haklarını alıncaya kadar eylemlerine devam edeceğini vurguladı.

"Sağlıktaki başarı tablosunun ardında bulunanlar buradaki sağlık emekçileri ama ne yazık ki bakanlık burada bulunan sağlık emekçilerini dinlemiyor" diyen SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak, sağlık emekçilerinin vermek istediği kaliteli sağlık hizmetini bu koşullarda veremediklerini vurguladı ve bundan dolayı bütün halkın kaybedeceğine işaret etti.

'TÜKENMİŞ HEKİMLER SAĞLIĞI OLANAKSIZ KILIYOR'
Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, emeklerinin değersizleştirildiği bu sisteme karşı uzun süredir mücadele ettiklerini vurguladı ve taleplerine dikkat çekti. Fincancı, "Tükenmiş hekimler, tükenmiş emekçiler sağlığı olanaksız kılıyor. Biz sağlığı olanaksız kılan sağlıkta dönüşüm programına karşı, sağlığı çökerten bu adımlara karşı koruyucu sağlık hizmetlerinden yana, kamucu, insanca herkesin eşit şekilde erişebildiği, ücretsiz bir sağlık hizmeti için de mücadele ediyoruz. Hepimizin hakları için mücadele ediyoruz, sadece hekimlerin değil" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu adına söz alan Arjin Yorulmaz, sözlerine tarikat yurdunda maruz kaldığı baskılar sonucu intihara sürüklenen Enes Kara'yı anarak başladı. Yorulmaz, pek çok öğrencinin intiharın eşiğinde olduğunu belirtti ve içinde bulundukları koşullar doğrultusunda kaliteli bir sağlık hizmeti sunmalarının imkanı olmadığını söyledi. 

'HASTANELER İŞLETME, SAĞLIK EMEKÇİLERİ KÖLE OLDU'
Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip okudu. Saip, hastanelerin işletme, sağlık emekçilerinin köle olarak görüldüğü bir anlayışla sağlık sisteminin işletilemez hale geldiğini dile getirdi. Pandemiyle derinleşen ağır çalışma koşullarına sahip sağlık emekçilerinin iktidar tarafından görmezden gelindiğine işaret eden Saip, bu olumsuz tabloya karşı daha iyi bir sağlık ortamı için mücadele ettiklerini dile getirdi. Saip, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi, 
🔹 Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması 
🔹 Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması, 
🔹 Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, 
🔹 Ek göstergelerin 3600'den 7200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesi, 
🔹 Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi, 
🔹 Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, 
🔹 Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi, 
🔹 Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK'ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi, 
🔹 Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi, 
🔹 Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması. 
🔹 Sağlığa ve Sağlık emekçilerine bütçeden daha fazla pay ayrılması 
🔹 Hangi statüde olursa olsun tüm sağlık çalışanı emeklilerine insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı."

Saip "Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz" diyerek 14 Mart sağlık haftasına giderken mücadelelerini sürdüreceklerini ve talepleri karşılanmadığı koşullarda tekrar greve çıkacaklarını belirtti.

BAŞAKŞEHİR
Çam Sakura Şehir Hastanesinde sağlık emekçileri, ücretlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle iş bıraktı. Hastane girişinde yapılan basın açıklamasında, hasta ve hasta yakınlarına seslenilerek "Sizler bizim için değerlisiniz, biz sizin sağlığınız için varız. Sizlerden de bu kadar kötü koşullarda çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin hak arayışı karşısında anlayışlı olmanızı, hekimlere sağlık çalışanlarına sahip çıkmanızı istiyoruz. Bu sağlıkta dönüşüm sistemini biz getirmedik, bu devasa hastaneler içinde ay sonunu getiremeyen, tükenmiş, depresyonda birçok sağlık emekçisi var. Biz bunun sorumlusu değiliz, şikayetiniz varsa sisteme şikayetinizi bildirin" denildi.

Açıklamada "Buradan tüm sağlık emekçilerinin birlikte mücadele etmesini istiyoruz. Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, mutlaka kazanacağız" sözleri dile getirildi.

EYÜPSULTAN
Eyüpsultan Devlet Hastanesi'nde iş bırakma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi, sağlık emekçileri "Oyalama değil hakkımızı istiyoruz" dedi. Ortak açıklamayı Ses Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun okudu.


PENDİK
Pendik Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji, dahiliye, genel cerrahi ve psikiyatri poliklinikleri çalışanları "Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz! Haklarımız İçin Beyaz G(ö)revdeyiz" diyerek bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiler.

Basın metninin okunmasından önce söz alan SES Anadolu Şubesi Eş Başkanı Nurdan Gürer, sağlık çalışanlarının artık bu ülkede çalışamaz hale geldiğini, sağlıkta şiddet yasasının meclisten mutlaka geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ortak basın metni Genel Sağlık İş Sendikası iş yeri temsilcisi Ali Doğan ve İstanbul Tabip Odası iş yeri temsilcisi Berkay Ünlü tarafından okundu.

CERRAHPAŞA
İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içerisinde yürüdü. İktidara seslenen emekçiler, hakları olanı istediğini ifade etti. "Bunları yalnızca kendimiz için değil toplumun eşit, ücretsiz, ulaşılabilir daha iyi bir sağlık hizmetine erişimi için de istiyoruz" diyen emekçiler, "Oyalamayın hakkımızı verin" ifadelerini kullandı.

BAKIRKÖY
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Beyaz G(ö)rev eylemi yapan sağlıkçılar düşük ücret ve sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına itiraz etti. Sağlıkçılar, yaptıkları açıklamadan sonra ise Çapa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne gitti.

GAZİOSMANPAŞA
Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastahanesi Ana Bina ve Fizik Tedavi Hastahanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri çalıştıkları binaların önünde taleplerini dile getirdi.

OKMEYDANI
Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde ve Okmeydanı Ağız Diş Hastanesinde iş bırakma eylemi yapan sağlıkçılar hükümete çağrıda bulundu, "Hakkımızı alacağız" dedi. Soğuk hava ve yağmura rağmen hastane önünde eylem gerçekleştiren sağlık çalışanlarına, hastalar da alkışlarla destek verdi.

Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde yapılan açıklamayı İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Nazmi Algan gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından söz alan SES İstanbul Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak da, "Haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Tıpkı Trendyol işçileri, Yemek sepeti işçileri gibi" dedi.

Okmeydanı Ağız Diş Hastanesinde grev halaylarla başladı. Yağmura ve soğuk havaya rağmen sağlık emekçileri taleplerini haykırdı. Burada yapılan açıklamayı ise SES iş yeri temsilcisi Tülin Çelik gerçekleştirdi.

SANCAKTEPE
Sancaktepe Şehit Profesör Dr. İlhan Varank Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde acil dışındaki tüm ameliyathanelerde ilk kez iş durduruldu. Hastanede anestezi uzmanlarının tümü iş bıraktı.

TAKSİM
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (Taksim İlkyardım) sağlık emekçilerinin "beyaz greve" katılımı yoğun oldu. Hastanede iki poliklinik dışında tüm birimlerde iş durdu.