25 Eylül 2024 Çarşamba

Sağlık emekçileri: İnsanca yaşamak ve çalışmak istiyoruz

Samandağ'da açıklama yapan Hatay Tabip Odası ve SES, deprem sürecinde sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, taleplerini sıraladı.

Hatay Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlıklı yaşam ve çalışma koşulları için Samandağ Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. "Sağlıklı yaşam, sağlıklı çalışma koşulları istiyoruz" pankartı açılan eylemde açıklamayı SES Samandağ Temsilcisi Nilgün Aşkar okudu.

6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerin şehirleri yerle bir ettiğini söyleyen Aşkar, deprem bölgesindeki sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ilk andan itibaren hem hayatta kalma hem de hayatta tutma mücadelesi verdiğini kaydetti.

Arama kurtarma çalışmalarından yardımların dağıtımına her alanda görev aldıklarını belirten Aşkar, "İnsanlar sağlamlığı şüpheli binalara giremezken, günde onlarca deprem yaşanırken depreme dayanıklılığını bilmediğimiz binalarda sağlık hizmeti vermeye devam ettik" dedi.

Bu süreçte halkın ve sağlık emekçilerinin barınma, gıda, temiz su gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ifade eden Aşkar, tüm acı ve yorgunluklarına rağmen idarecilerin depremzede sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini çalışmaya zorladığını kaydetti. Aşkar, şöyle devam etti: "Hastane binasına girip depremler devam ederken, korku ve panik içinde çalışmamız istendi. Yemek yok, su yok, korkuyoruz, yoruluyoruz, üşüyoruz, banyo yapamıyoruz, tuvaletler çok kirli kullanamıyoruz dedikçe 'Depremdir, afet halidir' dendi. Sorunlarımıza çözüm bulmak yerine çözümsüzlük, çaresizlik dayatıldı. Bizi sefalette ortaklaştırdılar."

Ülkenin her yerinden binlerce sağlık emekçisinin gönüllü olmak istemesine rağmen depremzede sağlık emekçilerine çalışmanın dayatıldığına dikkat çeken Aşkar, idarecilerin kendilerini üstlerine kanıtlama telaşıyla emekçileri görmezden geldiğine, kamu binalarındaki yıkıntıların üstünün örtüldüğüne vurgu yaptı.

"Gelen konteynırları kendilerine ayırıp sağlık emekçilerine su geçiren çadırları verdiler, depreme dayanıklı raporu olmayan hastanenin üst katlarında kendinize yer bulun dediler. Başka şehirlerden gelenleri ortada, soğukta bıraktılar, yer göstermediler, emekçiler ihtiyaçlarını ilettiklerinde 'Afet bölgesindesiniz, katlanacaksınız' dediler. Ulaşım kolaylığı sağlamayı da kalacak yer göstermeyi de gerekli görmediler ama ayar vermeyi, kaba davranmayı, yıldırmayı ve geldiğine pişman etmeyi ihmal etmediler. Afeti de OHAL'i de çözümsüzlük için kullandılar" ifadelerini kullanan Aşkar, deprem bölgesinde çalışan sağlık emekçilerine acil hizmet ve teşvik ödemesi de yapılmadığını aktardı.

"Sözde esnek çalıştırılan sağlık emekçilerine destek olmak üzere görevlendirme istenmeyip az sayıda personeli var olan sağlık talebinin altında ezilmeye mahkum ediyorlar" diyen Aşkar, taleplerini şöyle sıraladı:
"🔹Dönüşümlü çalışan sağlık emekçilerinin daha rahat çalışması için başka illerden görevlendirmeler yapılmasını, hastanedeki sağlık hizmetinin planlanmasına yereldeki depremzede sağlık emekçilerine söz verilmesini,
🔹Acil hizmeti veren tüm sağlık emekçilerinin başka illerden yapılacak görevlendirmelerle iş yükünün azaltılmasını,
🔹Gerek görevlendirme ile gelen gerekse yerelde olup depremzede olan sağlık emekçilerine hizmet vermelerini mümkün kılacak yeterli ve sağlıklı barınma alanları sağlanmasını,
🔹Barınma alanlarında banyo tuvalet çamaşırhane yemekhane gibi hizmetlerin sağlanmasını,
🔹Görevlendirme, hizmet planlaması ve barınma gibi konularda alınacak kararlara sağlık emekçilerinin dahil edilmesini,
🔹Emrivaki, dayatmacı, belirsizliklerle dolu yönetim anlayışı yerine katılımcı, eşitlikçi, adil ve süreç nedeniyle takdir eden ve şefkatli bir yönetim anlayışını,
🔹Göreve çağrılan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin barınma, sağlıklı beslenme, temiz su ve giyim gibi temel ihtiyaçlarının acilen karşılanmasını,
🔹Aileleri şehir dışında barınmak durumunda olan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ulaşım bakımından desteklenmesini,
🔹Barınma alanlarında psikososyal destek hizmetlerinin verilmesine uygun sosyalleşme alanlarının oluşturulmasını,
🔹Emeklilik, yer değişikliği talebi olan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerinin bir an önce karşılanmasını talep ediyoruz."