22 Eylül 2024 Pazar

Sağlık emekçileri: Bu bozuk düzene karşı mücadelemiz sürecek

Türkiye'de çok sayıda afet meydana geldiğini, afetlerin katliama dönüşmemesi için bilim insanları, meslek odalarının hatta devlet kurumlarının dahi raporlar hazırladığına dikkat çeken sağlık emekçileri, "İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

İstanbul Tabip Odası  ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES), 6 Şubat deprem katliamının birinci yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Depremi Unutmadık" pankartı açılan eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, depremin ilk günlerinde bölgeye ulaştıklarını söyledi. Depremde yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi'ni örnek gösteren Dr. Ercan, İstanbul depreminde sağlık kurumlarının yıkılmaması için bir an önce önlem alınması çağrısı yaptı.

'ONBİNLERCE RAPOR BİZİ UYARDI'
Basın açıklamasını SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak Sevim okudu. Sevim ülke olaark onlarca deprem, yıkım, felaket yaşandığını ancak afetler yaşanmadan yıllar önce bilim insanları, meslek odalarının defalarca uyarıda bulunduğunu, raporlar hazırladığını hatırlattı. Sadece bilim insanlarının, meslek odalarının değil, devletin hazırladığı resmi raporlarda da hep aynı şeylerin altının çizildiğini belirten Sevim, on binlerce sayfalık raporlarda; "Deprem öngörülemez, bilinemez bir doğa olayı değil, ülkemizin bir gerçeği denildi. Deprem öldürmez kötü yapılaşma öldürür denildi. Deprem kaçınılmaz ancak depremin ağır sonuçlarından kaçınmak mümkün denildi. Depremle baş etmek için gerekli bilgimiz, insan kaynağımız, hukukumuz, kurumsal yapılarımız var, yeter ki bunları işlevli hale getirelim, gecikmeden derhal önlem alalım denildi" hatırlatması yaptı.

'YARALARIMIZI BİRLİKTE SARMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Devletin ihmallerini unatmadıklarını kaydeden Sevim, şu çağrıyı yaptı: "Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğü, ekmeğimizin, satın alma gücümüzün her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzen bizim düzenimiz değildir. İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz."