1 Ekim 2024 Salı

Sağlık emekçileri, Alsancak'ta şiddeti protesto etti

Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi'nde dün 2 sağlık çalışanının saldırıya uğramasına tepki gösteren sağlıkçılar, çalışanları korumayan sağlıkta dönüşüm programının değiştirilmesini istedi. 

İzmir'de faaliyet gösteren sağlık örgütleri, dün Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi'nde görevli Radyoloji Uzmanı Doktor Zerrin Yıldız ve Bilgi İşlem çalışanı Nazik Koçer'in sözlü şiddete uğramasına ilişkin hastane bahçesinde basın açıklaması yaptı. "Sağlıkta şiddete hayır" ve "Sağlık çalışanlarına şiddet istemiyoruz" dövizlerinin taşındığı açıklamaya çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Saldırıya uğrayan Dr. Zerrin Yıldız, hasta ve yakını tarafından bilgi işlem çalışanı arkadaşının uzun süre sözlü şiddete maruz kaldığını aktardı. Yıldız, daha sonra olaya müdahale ettiği için şiddetin kendisine yönlendiğini belirtti. Yıldız, "Araya diğer hastalar girmese beni darp edecekti. Güvenlik görevlisi ve polislerin gelmesine rağmen hakaretler sona ermedi. Bu saldırıyı kendime değil tüm sağlık çalışanlarına olmuş olarak görüyorum. Bizi bizden başka koruyacak kimse yok. Artık bunlara dur demek için toplandık" diye belirtti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak da şunları söyledi: "Sağlıkta dönüşüm programı olarak uygulanmakta olan ve 20 yılda sağlık sistemini ticarileştiren sistemin yan sonuçlarını görmekteyiz. Bu sistemin tıkanmasının sebebi olarak yöneticiler sağlık çalışanlarını hedef göstermekte. Bu bir tesadüf değildir. Şiddet bir yönetim enstrümanı olarak devreye girmiş durumda. Her gün 80 şiddet olayı görmekteyiz. Bu normal görülemez. Sağlık sisteminin tümden değiştirilmesi ile bu şiddetle baş edebiliriz."

Basın metnini okuyan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Şen, sağlıkta şiddet vakalarının, alınmayan tedbirler ve çözümsüzlük ile beraber çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Sağlık kurumlarının korunmasız, şiddete ve saldırıya açık halde olduğunu vurgulayan Şen, sağlıkta şiddet karşısında tek işinin sosyal medyadan tweet atmak olan Sağlık Bakanının da bu şiddetten sorumlu olduğuna dikkati çekti. Şen, "Sağlığın piyasalaşması sonucu oluşan sorunların, yanlış uygulamaların sorumlusu bizmişiz gibi şiddete maruz kalıyor, hedef gösteriliyor ve öldürülüyoruz. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Erkan Batmaz, "İsimler mekanlar değişiyor ama şiddet değişmiyor. Sağlık Bakanına sesleniyoruz; Yönetemiyorsanız biz gereken adımları atarız. Kışkırtılmış sağlık hizmetleri kapatılmalı, birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmelidir. Halkın sağlığa ulaşamadığı bir sistemin sonucunda şiddeti görüyoruz. Bu şiddeti bir olarak bitireceğiz. Sağlıkta şiddeti bitirene kadar mücadelemiz bitmeyecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Birlik Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve Genel Sağlık İşçileri Sendikası temsilcileri de konuşma yaptı.