1 Ekim 2024 Salı

Sağlık emekçileri 1 Mayıs alanlarına çağrı yaptı

Sağlık emekçileri, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelerek, sağlıkta, eğitimde, ve her alanda derinleşen krize karşı emekçileri ve tüm halkı, pazar günü 1 Mayıs'ta Maltepe Meydanı'nda olmaya davet etti.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES), 1 Mayıs öncesi Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak, bütün sağlık emekçilerini sağlıkta şiddete, ağır çalışma koşullarına, yoksulluğa, işsizliğe, zamlara ve savaşa karşı 1 Mayıs'ta Maltepe mitinginde olmaya çağırdı. "Yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye, zamlara, güvencesizliğe, ayrımcılığa ve savaşa karşı, 1 Mayıs'ta Maltepe'deyiz" pankartının açıldığı eyleme, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve SES MYK Üyesi Tayyar Özcan'ın yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi de katıldı.

'PANDEMİDE BAŞARI HİKAYESİNİ BİZ YAZDIK'
Pandemi boyunca hayatını kaybeden 543 sağlık emekçisi için saygı duruşuyla başlayan eylemde ilk olarak SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak konuştu. Kavak, pandemi boyunca yaşadıkları zorluklara rağmen bir an olsun hastalarını yalnız bırakmadıklarını söyleyerek, "Sağlık Bakanının 'pandemide başarı hikayesi yazdık' dediği hikayeyi biz yazdık, buradaki arkadaşlarımız yazdı" dedi

Çalışma koşullarının giderek ağırlaştığına işaret eden Kavak, sağlıkta şiddet ve ekonomik krizle birlikte hem sağlık emekçilerinin omuzlarına ağır bir yükün bindirildiğini hem de halkın sağlık hakkına erişemediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'na çağrı yapan Kavak, sağlık emekçilerinin seslerinin duyulmasını istedi.

'TÜM HALKI PAZAR GÜNÜ MALTEPE MEYDANI'NA BEKLİYORUZ'
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise iktidar kurmaca bir "başarı hikayesi" yazmaya çalışırken, sağlık emekçilerinin, eğitim sisteminin ve halkın sorunlarının derinleştiğine, ekonomik krizin ve özelleştirme politikalarının tüm ülkeyi etkisi altına aldığına dikkat çekti. Bütün bunlara karşı Pazar günü Maltepe Meydanı'nda olacaklarını söyleyen Bozgeyik, tüm halkı emekçilerin yanında durmaya çağırdı.

Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi İş yeri Temsilcisi Gülseren Kuru, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Emeğin sömürülmediği,
🔹 Herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu,
🔹 Ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı,
🔹 Kimsenin cinsiyetinden, kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği,
🔹 Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,
🔹 İstanbul Sözleşmesinin feshinin iptal edildiği, 190 sayılı ILO sözleşmesinin imzalandığı,
🔹 Eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hakim olduğu,
🔹 Sendikal hak ve özgürlüklerin, hak arama yollarının önünün açılığı, grevlerin yasaklanmadığı,
🔹 Haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen KHK'lıların işine geri döndüğü,
🔹 Düşünmenin, düşünceyi ifade etmenin cezalandırılmadığı,
🔹 Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan; emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu
🔹 Yüzde 1'in değil yüzde 99'un mutlu yaşadığı bir dünya ve ülke istiyoruz."

Açıklamanın ardından 1 Mayıs marşı çalındı, ardından sağlık emekçileri 1 Mayıs halayı çekti.