1 Ekim 2024 Salı

Sağlık Bakanı Koca: Diyarbakır'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66

Sağlık Bakanı Koca, Diyarbakır, Mardin, Urfa, Batman, Siirt ve Şırnak il sağlık müdürleri, başhekimler ve saha koordinatörleriyle yaptığı bölge toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada vaka sayısının düşüşe geçtiğini söyledi. Hekimlerin ve sağlık örgütlerinin yoğun bakımların yüzde 100 dolu olduğu açıklamalarına karşın Koca, Diyarbakır'ın yoğun bakım doluluk oranını yüzde 66 olarak açıkladı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün Diyarbakır, Mardin, Urfa, Batman, Siirt ve Şırnak il sağlık müdürleri, başhekimler ve saha koordinatörleriyle bölge toplantısı yaptı.

Koca ardından yaptığı açıklamada, bölgedeki durumu masaya yatırdıklarını söyledi. Bölgedeki durumu detaylı ele aldıklarını söyleyen Koca, 6 kente şehir hastanesi yapılacağını belirtti. Diyarbakır'a artan vaka sayılarını görmek için gelmediğini belirten Koca şunları söyledi:

"Bildiğiniz üzere bu hastalığı kesin tedavisi olmamakla birlikte erkenden başlanan tedavilerle en başarılı ülkelerden birisiyiz. Bu yüzden vefat sayısını az sayıda tutmayı başardık. Batman'da yeni 440 yataklı hastanemizi hizmete alıyoruz. Batman'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 79, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 49. Diyarbakır'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 16,5, Şanlıurfa'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31. Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin'e hastane yapılacak.

"Özellikle bugün Diyarbakır'a gelişimin sebebi vaka artışının çok olduğu için burada kritik bir durum var o nedenle Diyarbakır'a gitmeliyiz diye gelmedim. Burada ciddi yükseliş vardı. Yer yer sağlık kuruluşlarında sorunlar yaşanıyor idi. Birtakım tedbirler alındı. Hem filyasyon ekibi hem yoğun bakım kapasitesi, izolasyon tedbirlerinin devreye girmesiyle bu altı ilimizde de belli oranda bırakın hasta artışını üç hafta öncesine göre hasta, vaka azalışları oldu. Tedbirler noktasında, bölge noktasında aldığımız tedbirleri bütün Türkiye ve iller için alındığında bunun sonuçlarını alabileceğimizi göstermek açısından önemli. Yüzde 30'dan yüzde 70'e kadar değişen oranlarda son 3 haftada vaka azalışlarını gördük bu altı ilimizde."

Bakan Koca, "Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31'dir. Filyasyon ekiplerimizin sayılarını hızla artırıyoruz. Temaslılara ulaşma süremizi kısaltıyoruz" dedi.

Bakan Koca, "Düğünler ve asker uğurlamaları maalesef mesafenin unutulduğu, maskenin takılmadığı ortamlar oldu. İzolasyon kurallarına uyma konusunda herkes daha dikkatli olmalı" şeklinde konuştu.