24 Eylül 2024 Salı

Sadiye Sebat'ın muhtarlığı neden elinden alındı?

HDP milletvekili Güzel, İçişleri Bakanı Soylu'ya, Bağlar'ın Şehitlik mahallesine muhtar olarak seçilen Sadiye Sebat'ın muhtarlığının neden elinden alındığını sordu.
HDP Diyarbakır milletvekili Semra Güzel, Bağlar'ın Şehitlik mahallesi muhtarlığına seçilen Sadiye Sebat'ın muhtarlık hakkının elinden alınmasına ilişkin soru önergesi verdi.
 
Sebat'ın, kendisine en yakın oyu alan rakibi ile arasında 309 oy farkı olmasına rağmen rakibi tarafından yapılan itiraz sonucu muhtarlık hakkı elinden alındı. 
 
Sebat itiraz için gittiği Yüksek Seçim Kurulu'nda kendisi hakkında yazılan dilekçede, "HDP’li olduğu, HDP yandaşı olduğu, kadın propagandası yapan bir terörist olduğu bu yüzden muhtar seçilmemesi gerektiği" yönünde ifadelerin yer aldığını açıkladı.
 
İçişleri Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Güzel, "Sadiye Sebat’ın rakibinin söylentileri ve dilekçesi gerekçe gösterilerek Sebat’ın yüksek oy aldığı halde muhtarlığının iptal edildiği doğru mudur? Söz konusu dilekçe işleme konulmuş mudur?" diye sordu.
 
HDP'li olmanın muhtar seçilmemek için bir gerekçe olup olmadığını soran Güzel, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
 
"309 oy farkla muhtar seçilen Sadiye Sebat’a yönelik yapılan haksız ve hukuksuz işlem ile ilgili Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır? 
 
Kadınların siyasete katılımı noktasında oldukça geride olan Türkiye’de kadınların daha fazla desteklenmesi gerekirken kadın bir muhtara yönelik böyle bir muameleyi ne ile açıklıyorsunuz? Bu uygulamanın seçmen iradesine saygısızlığın yanı sıra aynı zamanda cinsiyet ayrımcılığı olduğunu düşünüyor musunuz?"