25 Eylül 2024 Çarşamba

'Sadece çiçek koyacağım bir mezarı olsun istiyorum'

766. Cumartesi Anneleri eyleminde 25 yıl önce gözaltında kaybedilen Nihat Aydoğan'ın akıbeti soruldu. Eylemde konuşan Nihat Aydoğan'ın kızı Necbir Aydoğan, "Sadece çiçek koyacağım bir mezarı olsun istiyorum" dedi.

Cumartesi Anneleri, 766. buluşmalarında 25 yıl önce gözaltında kaybedilen Nihat Aydoğan'ın akıbetini sordu.

Bu hafta da Galatasaray Meydanı'na gitmeleri polis tarafından engellenen Cumartesi Anneleri açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi. Eyleme HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Oya Ersoy, Hüda Kaya, Musa Piroğlu, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan ile çok sayıda kayıp yakını katıldı.

Bu haftanın açıklamasını gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun okudu. Tosun, "766 haftadır ısrarla söylüyoruz: İnsan haklarına dayalı siyasetin, hukukun üstünlüğüne dayalı yargının olmayışı Türkiye'nin en temel sorunlarını çözümsüz bırakıyor. Bu yüzden insan haklarım sistemin merkezine yerleştirecek bir siyaset ve her türlü siyasi/ideolojik etkiden arındırılmış, hukukun üstünlüğüne dayalı bir yargı sistemi talep ediyoruz" dedi.

'İDDİA VE TALEPLERİMİZ SİYASAL AHLAK ÇAĞRISIDIR'
766 haftadır devleti yönetenlere seslendiklerini hatırlatan Tosun, "Bizim hakikate ve adalete ulaşma hakkımız, siz yokmuş gibi davrandığınız için yok olmaz. Haklarımızı tanımak ve hayata geçirmekle mükellefsiniz. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin akıbetlerinin açığa çıkarılması ve adaletin sağlanması için yürüttüğümüz mücadele meşrudur. İddia ve taleplerimiz siyasal ahlak çağrısıdır" diye belirtti.

"Biz haklı tarafız, kötülüğe, haksızlığa, hukuksuzluğa uğrayan tarafız. Kötülüğü yapanlarla, kötülüğe maruz kalanlar arasında kayıtsız kalmamalısınız. insan olma ve yurttaş olma sorumluluğunuzla hakikatten, hukuktan adaletten yana taraf olmalısınız" diyerek kamuoyuna da seslenen Tosun, 766. haftalarında Nihat Aydoğan'ın akıbetinin açıklanması için biraraya geldiklerini söyledi.

Tosun Nihat Aydoğan'ın kaybedilme hikayesini şöyle aktardı:
"39 yaşındaki Nihat Aydoğan Midyat/ Doğançay köyünde yaşıyor, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyordu. Korucu olmayı istemeyen Doğançaylılar üzerinde yoğun bir baskı vardı.

1994 YILINDA GÖZALTINA ALINDI
"30 Kasım 1994 tarihinde sabah 05.00 civarı Aydoğan ailesinin evi çok sayıda özel tim, asker ve korucu tarafından basıldı. Nihat Aydoğan dövülerek yataktan kaldırıldı. Elleri ve gözleri bağlı, kanlar içinde önce Midyat Jandarma Karakolu'na, daha sonra da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı'na götürüldü.

"Resmi makamlar Nihat Aydoğan'ın gözaltına alındıktan 20 gün kadar sonra nöbetçi savcılığa sevk edildiğini ve ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldığını iddia etti. Ancak bu iddia hiçbir zaman güvenilir kanıtlarla desteklenmedi. Nihat Aydoğan'dan bir daha haber alınamadı.

"Uzun yıllar sonra Nihat Aydoğan için nüfus kütüğüne ölüm kaydı düşüldüğü açığa çıktı. Nüfus İdaresine ölüm bildiriminde bulunan köy muhtarı, jandarma komutanının baskısı sonucunda gerçek olmayan bu bildirimi düzenlemek zorunda kaldığını itiraf etti.

"25 yıldır Aydoğan Ailesi'nin resmi kurumlara yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. 'Nihat Aydoğan'ın akıbetini açığa çıkartacak etkin bir soruşturma başlatılması çağrımız bugüne kadar karşılık bulmadı."

Gözaltında kaybedilişinin 25. yılında iktidarı, adli ve idari makamları göreve çağıran Tosun, "Nihat Aydoğan dosyasındaki cezasızlık son bulsun. Nihat Aydoğan'ın akıbeti açıklansın. Nihat Aydoğan'ın kaybedilmesine neden olanlar adil bir biçimde yargılansın. Nihat Aydoğan ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 67 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz" taleplerini dile getirdi.

'BABAMIN ÇİÇEK KOYACAĞIM BİR MEZARI OLSUN İSTİYORUM'
Ardından Nihat Aydoğan'ın kızı Necbir Aydoğan konuştu. Aydoğan, "Ben babamı hiç görmedim. Sadece çiçek koyacağım bir mezarı olsun istiyorum. Onu aramak için Galatasaray Meydanı'ndayken Tahir Elçi'nin öldürüldüğü haberi gelmişti. Ne diyebilirim ki? Sorumluların hesap vermesini, faillerinin bulunmasını istiyoruz" dedi.

TÜRKDOĞAN: CUMARTESİ MEYDANINDAKİ YASAK KEYFİDİR, KALDIRILMALI
Bu haftaki eyleme katılan İHD Eş Genel Başkanı avukat Öztürk Türkdoğan ise Galatasaray Maydanı'nın Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 67 haftadır yasaklanmasının keyfi bir uygulama olduğunu söyledi. Türkdoğan, "Biz bu kararın kaldırılması için mahkemeye başvurduk. Bir an önce mahkemenin karar vermesini istiyoruz. Bizim için acildir. Orası bizim için hafıza mekanıdır. Dünyanın her yerinde öyledir. Bir kez daha uyarmak istiyoruz: Bu yasaklama kararını kaldırın. Biz vazgeçmeyeceğiz biz orada oturmaya devam edeceğiz. Kayıplarımızın akıbeti ortaya çıkana kadar oturacağız" diye konuştu.