25 Eylül 2024 Çarşamba

Şaban Vatan hakkında yeni soruşturma

Şüpheli şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan'a yeni bir soruşturma açıldı. Gerekçe, soruşturmanın tanığı Mürsel Küçükal'ın evine yaklaşmama kararını ihlal ettiği iddiası.

Giresun'un Eynesil ilçesinde evinin önünde yaralı halde bulunduktan sonra kaldırıldığı hastanede şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Nazın babası Şaban Vatan hakkında yeni bir soruşturma başlatıldı.

Adalet mücadelesi nedeniyle hedef alınan Vatan'ın, soruşturma kapsamında tanık olan Mürsel Küçükal'ın evine 50 metre yaklaşmama kararını, evin önünden araçla geçerek ihlal ettiği öne sürüldü. 

Polisin tuttuğu tutanağın savcılığa iletilmesi üzerine, Şaban Vatan hakkında kararı ihlalden soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Giresun Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Mürsel Küçükal ve yanında bulunan Ramazan Küçükal'ın polislere "Şaban Vatan isimli şahsın gün içerisinde ikametlerinin önünden seyir halinde geçtiğini ve yine ikametine 50 metreden fazla yaklaşmama kararı bulunan Şaban Vatan'ın ikametlerinin etrafında bulunduğuna dair resim çektiklerini, bu resimleri kendi rızaları ile ekiplerimize verebilecekleri" yönünde ifade verdikleri kaydedildi.

NE OLMUŞTU?
11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018'de Eynesil'deki evlerinin önünde yaralı halde bulunmuş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Rabia Naz'ın ölümü kayıtlara intihar olarak geçse de adli tıp raporunda ölümün yüksekten düşme değil 'bedensel travma' sonucu gerçekleştiği kaydedilmişti.

Baba Şaban Vatan da kızının intihar sonucu değil, bir aracın çarpması nedeniyle öldüğünü ve AKP Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını öne sürmüştü.

Rabia Naz'ın ölümünün üzerinden bir buçuk yıl sonra TBMM Araştırma Komisyonu çalışmalarına başlamış ve geçtiğimiz haftalarda olay yerinde incelemelerde bulunmak, tanık ve görgü tanıklarını dinlemek amacıyla Giresun ve Eynesil'e gitmişti.

Araştırma Komisyonu'nu takip etmek için ilçede bulunan gazeteciler Canan Coşkun, Tuğba Demir ve belgeselci Kazım Kızıl ile baba Şaban Vatan, 14 Kasım 2019'da gözaltına alınmıştı.

Giresun Valiliği'ndan yapılan açıklamaya göre dört ismin gözaltına alınamasının sebebi, Rabia Naz'ın şüpheli ölümüyle ilgili soruşturmanın tanığı Mürsel Küçükal'ın tehdit edildiği iddiasıydı.

Adliyeye sevk edilen dört isim adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, Şaban Vatan hakkında Mürsel Küçükal'ın evine yaklaşmama kararı verilmişti. Ayrıca gazeteciler hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulmuştu.

Diğer yandan Şaban Vatan'ın adalet arayışını kamuoyuna duyurmak isteyen gazeteci Metin Cihan ise olayın ayrıntılarını Twitter üzerinden duyurmuş, bunun ardından çok sayıda kişi konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak kamuoyu oluşturmuştu.

Cihan, 12 Eylül'de baskılar nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını açıklamıştı.