22 Eylül 2024 Pazar

Sîdwo: Newroz'la özgürlüğe adım atacağız

TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo, Newrozun Kürt halkı bakımından anlamı ve Rojavalı komünistlerin Newroz çalışmalarına ilişkin Özgür TV'ye değerlendirmelerde bulundu. KDP, Irak hükümeti ve Türk devleti arasındaki işbirliğine işaret eden Sîdwo, bu saldırıların halkların mücadelesiyle durdurulacağını söyledi. Sîdwo, Kürt halkı ve Kürdistan halklarının Newroz'la özgürlüğe adım atacaklarını vurguladı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) temsilcilerinden Cemîl Sîdwo, 2024 Newrozu'na giderken Kürdistan'daki politik süreç ve Newroz hazırlık çalışmalarına ilişkin Özgür TV'nin Özgür Rojava programına değerlendirmelerde bulundu.

KDP'NİN İHANETİNİ TARİH UNUTMAYACAK
Türk devleti ile KDP'nin işbirliğine işaret eden Sîdwo, KDP ve Esad rejiminin Kürt halkı üzerine kirli bir siyaset yürüttüğünü, halkın kültürünü yok etmeyi amaçladığını söyledi. Irak'ta Güney Kürdistan'da Türk devletinin temsilcilerinin yaptığı görüşmeleri hatırlatan Sîdwo, bu görüşmelerin Rusya, ABD gibi emperyalist devletlerin desteğiyle gerçekleştirildiğine işaret etti. Amacın Kürt halkı ve Kürdistan halklarının yok edilmesi olduğunu vurgulayan Sîdwo, KDP'nin ihanetine dikkat çekti, "Amaç gerillaya, özgür topraklara saldırmak, yok etmek. Bugün görüyoruz ki dağda KDP yoluyla bazı noktalar kuruluyor. Gerillanın elindeki bölgelerde Irak ve Türk devletine imkanlar sunuluyor. Orada gerillayı yok etmek istiyorlar. KDP'nin bu ihanetini tarih unutmayacak" diye konuştu.

Kerkük'teki gelişmelere değinen Sîdwo, YNK'nin itirazlarını hatırlatarak şunları ekledi: "Ama görüyoruz ki Irak hükümeti ve KDP aracılığıyla bu kapıyı açıyorlar. Keşif ve uçaklar yoluyla savaşı sürdürmek, kadro arkadaşlara saldırmak için bunu yapıyorlar. Bir süre önce birçok devrimci katledildi. KDP'ye 'Tarih sana hiçbir zaman göz yummayacak' diyoruz. Faşist Türk devleti de orada Kürtleri yok etmek için Kerkük'ü seçimler vs. yoluyla Türkmenlerin eline vermek istiyor."

İşgalin sadece Rojava kentlerinde gerçekleşmediğini Güney Kürdistan'da KDP aracılığıyla Türk devletinin işgal saldırıları düzenlendiğini belirten Sîdwo, KDP'nin ihanetinin yeni olmadığını, 1992-94-96 yıllarında da benzer bir ihanet içinde olduğunu hatırlattı. Türk devletinin Garê'ye yeni saldırılar düzenleyerek Rojava ve Güney Kürdistan arasındaki sınırı kapatmak istediğine işaret eden Sîdwo, "Türk devleti Silopi'den Kerkük'e, Musul'a kadar uzanıp denize kadar bir ticaret yolu inşa etmek istiyor. Kürdistan'ın bir kez daha parçalanmasına, halkın birbirinden koparılmasına izin vermeyeceğiz. Irak hükümeti, KDP ve Türk devleti arasındaki ittifak büyük direnişle, Garê, Zap, Metîna direnişiyle kırılacak" diye konuştu.

'DİRENENLERİN NEWROZU'NU KUTLUYORUM'
Newroz çalışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sîdwo, dört parça Kürdistan'da yaşayan halkların ve Kürt halkının, zindanlarda direnen tutsakların, gerillanın ve direniş alanlarında bulunanların Newrozunu kutlayarak konuşmasına başladı.

Newrozun isyan, direniş ve büyük başarıların elde edileceği gün olduğunu söyleyen Sîdwo, TKŞ'nin 2024 Newrozuna "Bijî Newroz bijî sosyalîzm" sloganıyla hazırlandığını aktardı. 2024 Newrozu'nda dört parça Kürdistan'da Kürt halkının özgürlük talebinin öne çıktığına işaret eden Sîdwo, "Newroz'u güçlü bir şekilde kutlayacağız. Büyük özgürlüklere doğru adım atacağız" diye konuştu. Diyarbakır zindanında bedenini ateşe vererek Newroz direnişine katılan Mazlum Doğan'ı anan Sîdwo, bu mücadelede ölümsüzleşen Saryalar, İvanalar, Rustem Cûdîler ve Arînleri andı.

'KOMÜNİSTLER BARAN SERHATLARIN, AHMET ŞOREŞLERİN YOLUNUN TAKİPÇİSİ'
Komünistlerin Newroz kutlamasında bu büyük direnişlerin takipçisi olacağını vurgulayan Sîdwo, "Baran Serhat, Ahmet Şoreş, Metîn Dîcle, Ferhat Erebo gibi... Biz hepsinin yolunun takipçisiyiz. Newrozu Kürt halkı ve Kürdistan halklarıyla kutluyoruz. 2024 Newrozu'nda zafer yolu her dört parça Kürdistan için de açılsın" diye konuştu.

'İŞGAL EDİLEN KENTLERİ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
Türk devletinin işgal ettiği Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî kentlerini özgürleştireceklerini vurgulayan Sîdwo, işgal edilen bu kentlerde halklara karşı işlenen suçların başta Rusya ve ABD olmak emperyalistlerin göz yummasıyla yaşandığını aktardı.

'NEWROZ'LA ÖZGÜRLÜĞE ADIM ATACAĞIZ'
Rojava'da altyapıya yönelik saldırılarda yaşandığını hatırlatan Sîdwo, "Türk devleti Kürdistan halkının yok edilmesini istiyor. Kürdistan halkına saldırıyor. İradelerini kırmak istiyor. Halkı göçe zorluyor, Kürdistan'ı boşaltmak istiyor" diye ekledi. "2024 Newrozu'nda dört parça Kürdistan'da işgalciliği yeneceğiz" diye vurgulayan Sîdwo şöyle konuştu: "Newroz kutlamalarını, Newroz kıvılcımını her yere yayacağız. Her alanda Newroz'u kutlayacağız. Zaten bunun hazırlığı yapılıyor. Başûr da böyle. Rojhilat'ta da bir isyan başladı. Bu isyan devam ediyor. Eğer bugün bu isyana sahip çıkmazsak, Newroz'da Rojhilat'ta da büyük adımlar atılmazsa gerçekten bu isyan gün be gün zayıflayacaktır. Oradaki halk dökülen kana, saldırıya uğrayan kadınlara sahip çıkacak, büyük adımlar atacak. Zaten Bakûr (Kuzey Kürdistan) direniş yeri. Halk sokaklara çıkacaktır. Alanlarda faşist Türk devletinin karşısında duracaktır. Newrozlarını kutlayacaklardır. Halk buradan büyük zaferler elde edecektir. 2024 Newrozu'nun kutlanması büyük başarıları ve faşist işgalci Türk devletinin yenilmesini sağlayacaktır. Başûr'da da (Güney Kürdistan) gerilla 2024 Newrozu'nda orayı düşmana mezar edecektir. Yani Newroz'la özgürlüğe büyük ve başarılı adımlar atılacaktır diyorum."

GENÇLİĞE DEVRİME SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
Gençliğin devrimin geleceği olduğunu vurgulayan Sîdwo, gençliğe devrime sahip çıkma ve güçlendirme çağrısında bulundu. TKŞ olarak halkın örgütlenmesini esas aldıklarını söyleyen Sîdwo, Rojava Devrimine ancak bu şekilde sahip çıkılabileceğini, düşmanın saldırılarının durdurulabileceğini vurguladı.

Newroz'u alanlarda kutlayacaklarını belirten Sîdwo, "Biz dört parça Kürdistan'da şehitlerimizin takipçisiyiz. Bir kez daha 'zafer yolumuzdur' diyoruz. Bijî Newroz bijî sosyalîzm" dedi.