30 Eylül 2024 Pazartesi

Rus Ortodoks Kilisesi: Ayasofya kararı yeni anlaşmazlıklara yol açabilir

Ayasofya'nın statüsünün müzeden çıkarılarak Cami'ye dönüştürecek kararla ilgili açıklama yapan Rus Ortadoks Kilisesi, kararı üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Yunanistan da yaptığı açıklama kararı provokasyon olarak niteledi.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Karara ilk uluslararası tepki Rus Ortodoks Kilisesi'nden geldi. 

Rusya Ortodoks Kilisesi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde kurulan ve hiristiyanlar için önemli bir yer olarak kabul edilen Ayasofya'nın cami yapılmasını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

Rus Ortodoks Kilisesi'nin basınla ilişkilerden sorumlu yetkilisi Vladimir Legoyda, Danıştay'ın kararına ilişkin olarak, "Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer Ortodoks kiliselerinin endişelerine kulak verilmemiş olması çok üzücü. Söz konusu karar, çok yazık ki, mevcut anlaşmazlıkları gidermeye yönelik değil. Tam tersine, (Rus Ortodoks Kilisesi lideri) Patrik Kirill'in 6 Temmuz'daki açıklamasında belirttiği gibi daha büyük parçalanmalar ile anlaşmazlıklara yol açabilir" ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN: PROVOKASYON
Yunanistan Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi iradesinin bir sonucu olarak gelen bu karar, anıtın eşsiz değerini ve ekümenik doğasını tanıyan uygar dünyaya açık bir provokasyondur."