28 Eylül 2024 Cumartesi

Rudaw muhabiri R. Sterk Yıldız tutuklandı

Edirne'de gözaltına alınan ve Ankara'ya getirilen Rudaw muhabiri Rawin Sterk Yıldız tutuklandı.

Edirne'de mültecilerin sınıra taşınmasını takip eden ve 29 Şubat'ta gözaltına alınan Rudaw muhabiri Rawin Sterk Yıldız 3 Mart'ta Ankara'ya getirilmişti. İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'de tutulan Yıldız, bu sabah emniyet ifadesi ardından Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

Savcılık ifadesi alınan Yıldız, "örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği'nde ifadesi alınan Yıldız, mahkeme tarafından aynı gerekçe ile tutuklandı.

Yıldız, mahkeme de gazetecilik faaliyetleri yürüttüğünü ve paylaşımlarının da bu kapsamda olduğunu söyledi. Yıldız, tutuklama kararı ardından Sincan Cezaevi'ne sevk edildi.

Mezopatamya Ajansı'nın avukatlarından aldığı bilgiye göre Yıldız'ın eski soruşturması kapsamında gözaltı süresinin uzatıldı, ancak ifadeler sırasında sosyal medya hesapları üzerinden İdlib'e dair yaptığı haber paylaşımları hem savcılık hem de mahkeme aşamasında suçlama konusu yapıldı. Özellikle Yıldız'a asker sayısıyla ilgili yaptığı haber paylaşımlarının sorulduğu vurgulandı.

SOSYAL MEDYA GEREKÇE SAYILDI
Yıldız'ın tutuklanmasına ilişkin mahkeme gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: "Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçunu işlediğine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşmış olduğu tweetlerin kasıt ve yoğunluğu ve facebook paylaşımları dikkate alındığından kuvvetli suç şüphesi olduğu anlaşılmakta ve tutuklanmasına karar verildi."