8 Ekim 2024 Salı

RTÜK'ün orman yangını cezalarına basın örgütlerinden tepki

RTÜK'ün orman yangıları nedeniyle 6 kanala verdiği cezaya TGS ve TGC tepki gösterdi.


RTÜK'ün orman yangıları nedeniyle, 6 kanala toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla verdiği cezaya basın örgütleri tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yaptığı açıklamada, "Bir sansür kurumuna dönüştürülen RTÜK, yangınları haberleştiren kanallara ceza yağdırdı. Halkın gerçekleri öğrenmesine engel olan, yangını söndürmek yerine sansürlemeye çalışan zihniyet kaybedecek, gazetecilik kazanacak. Basın hürdür sansür edilemez!" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ise "RTÜK bu cezalarla halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkını engellemekte ve Anayasa'yı yok saymaktadır. Kararlarını demokratik toplum ölçütü olan çağdaş ve özgürlükçü bir yaklaşımla alması beklenen RTÜK, verdiği para cezaları ve yayın durdurma kararlarıyla eleştirel medyaya bedel ödettirmektedir. RTÜK'ü tarafsız bir kamu kurumu olması gerektiğini hatırlamaya, halkın haber alma hakkını engellemekten, eleştirel yayın yapan TV kuruluşlarını para cezalarıyla zayıflatmaya çalışmaktan vazgeçmeye, Anayasaya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz" diye kaydedildi.