23 Eylül 2024 Pazartesi

RSF: İsrail gazetecileri hedef aldı

Lübnan-İsrail sınırında katledilen Reuters kameramanı İssam Abdullah'ın ölümüne ilişkin soruşturmasını tamamlayan RSF, gazetecilerin bulunduğu bölgeye 30 saniye arayla iki saldırı gerçekleştiğini belirtti. RSF, saldırının basın emekçilerini hedef alarak kasti olduğunu kaydetti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) hedef alınarak katledilen Reuters kameramanı İssam Abdullah'a ilişkin açıklama yaptı. Lübnan-İsrail sınırında 13 Ekim'de gazetecilere yönelik saldırıda katledilen Abdullah'ın ölümüyle ilgili soruşturmayı tamamlayan RSF, ilk bulguları sitesinde paylaştı.

Saldırı günü saat 18.00 sularında aralarında Abdullah'ın da olduğu 7 gazetecinin bulunduğu bölgeye yaklaşık 30 saniye aralıkla 2 saldırı gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, ilk saldırıda Abdullah'ın hayatını kaybettiği ve başka bir muhabirin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, 2. saldırıda ise El Cezire'ye ait bir aracın patladığı ve birçok gazetecinin yaralandığı aktarıldı.

RSF tarafından yapılan balistik analizin, söz konusu atışların gazeteci grubu ve araçlarının hedef alındığı bölgenin doğusundan, İsrail sınırı yönünden geldiğini ortaya koyduğu aktarılan açıklamada, "Bu kadar kısa sürede (30 saniyeden biraz fazla) aynı noktaya aynı yönden gelen iki saldırı olması kasti hedefleme olduğunu açıkça gösteriyor" denildi.

Açıklamada, olay günü saldırının gerçekleştiği noktada bulunan gazetecilerin üzerinde "basın" yazılı kurşun geçirmez yeleklerinin olduğu ve kasklarını taktıkları da belirtildi.