22 Eylül 2024 Pazar

Rotterdam'da kadınlar erkek şiddetine karşı yürüdü

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde Hollanda'nın Rotterdam kentinde kadına yönelik erkek şiddeti protesto edildi. Kadınlar yaptıkları eylemin ardından yürüyüş düzenledi.

Kadına Yönelik Şiddete Hayır Komitesi'nin çağrısıyla kadınlar 25 Kasım günü, Hollanda'nın Rotterdam kentinde sokaklara çıktı.

Eyleme, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Kürt kadın hareketi de katıldı.

"Kadınların kurtuluşu için savaşsız, sömürüsüz, şiddetsiz bir dünya" sloganıyla Rotterdam Centraal istasyonu önünde yapılan eyleme, Rotterdam, Amsterdam'ın aralarında bulunduğu farklı bölgelerden yerli ve göçmen kadınlar da katıldı.

Emperyalistlerin dünya halklarına yönelik gerçekleştirdikleri savaş ve saldırılarına karşın, kadınların Afganistan, Türkiye, Kürdistan ve Filipinler başta olmak üzere faşist, gerici rejimlere karşı cesurca savaştıkları ve sokaklara çıktıkları belirtildi.

Özsavunmaya vurgu yapılan eylemde, pandemi döneminde artan cinsel şiddete, sömürüye, işten atılmalara ve ayrımcılığa, kapitalizme karşı kadınların birlikte mücadele etmeleri gerektiği vurgulandı.

Eylemde SKB adına da konuşma yapıldı. Şiddetin tamamen ortadan kaldırılması için, şiddeti uygulayan erkeğe ayrıcalık tanıyan kapitalizmin ortadan kaldırılmasına gerektiği belirtilen konuşmada, kadınlara sosyalizm için mücadele çağrısı yapıldı.

Kürt kadın hareketi, Rode Morgen, Dünya Kadın Konferansı, Afganistan'daki kadın mücadelesi yürüten kadınların da konuşma yaptığı eylemin ardından yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş boyunca "Kadına yönelik şiddete son, şimdi", "Başka bir gelecek, başka bir yaşam için kahrolsun savaş", "Kadınlar ön saflara", "Jin, jiyan, azadi", "Kadınlar eşit haklar için mücadele ediyor", "Yaşasın uluslararası kadın dayanışması" sloganları atıldı.