1 Ekim 2024 Salı

Roman kağıt toplayıcılarından eylem

Kağıt toplamaları belediyeler tarafından engellenen ve ceza kesilen Roman geri dönüşüm işçileri eylem yaptı, "Sesimizi duyun" çağrısında bulundu.

Geri dönüşüm işçiliği yapan Romanlar, İzmir Karşıyaka'da Örnekköy Mahallesinde bulunan geri dönüşüm merkezi önünde eylem yaptı. "Hurdamıza dokunmayın", "Fakirin ekmeğiyle oynamayın" ve "Bizim de sesimizi duyun" dövizleri taşınan Roman kağıt toplayıcıları kesilen para cezalarına tepki gösterdi. Eyleme CHP Milletvekili Özcan Purçu da katıldı.

Açıklamada konuşan Purçu, geri dönüşüm işçilerinin para cezalarıyla sindirilmeye çalışıldığını söyledi. Geri dönüşüm işçilerinin sorunlarının her geçen gün büyüdüğünün altını çizen Purçu, "AKP iktidarı, bu işe 2020 senesinde el atmış, 'Sıfır Atık' diye bir proje yapmış ve sözüm ona herkes güvenceli atık toplayacakken, şu an her projelerinde olduğu gibi kendi ayaklarına dolandılar" dedi. İstanbul, Ankara, İzmir, Antep, Bursa başta olmak üzere pek çok ilin sokaklarının atık kaosu alanına dönüştüğünü söyleyen Purçu, atık toplayıcılarının "geri dönüşümün lokomotifi" olduğunu fakat bunun kabul edilmediğini kaydetti.

Genellikle yoksul Roman ve Kürtlerin bu işi yaptığını belirten Purçu, geri dönüşüm işçilerine yasal statü kazandırılmasını istedi, kesilen para cezalarından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.