23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojavalı komünistlerden Ekim devrimi panelleri

Rojavalı komünistler Ekim devriminin 106. yılı vesilesiyle Hesekê ve Dirbêsiyê'de panel düzenledi. Panelde Ekim devriminin Rojava devrimine ışık tuttuğu kaydedildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Ekim devriminin 106. yılında Hesekê'de panel gerçekleştirdi. TKŞ binasında düzenlenen panele halkın yanı sıra kurum temsilcileri de katıldı. Ekim devrimi şahsında bütün devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşuyla başlayan panelde TKŞ temsilcilerinden Fadya Sîdo sunum yaptı.

Ekim devrimi zaferinin tarihin gidişatında yarattığı etkiyi anlatan Fadya Sîdo, 1905 Şubat devrimine gidilen dönemde Çarlık Rusyası'ndaki monarşinin durumu ve koşullarını aktardı. Şubat 1917'den ekim ayına kadar Rusya'nın bir tutarsızlık içinde olduğunu kaydeden Fadya Sîdo, "Bu süreçte iktidar iki karşıt güç arasında paylaştırıldı. Bu ikili iktidarın bir tarafında burjuvazinin temsilcisi olan dönemin hükümeti, diğer tarafında ise işçi kitlelerini yaratan Sovyetler yer alıyordu" dedi.

'BURJUVAZİ GÜCÜNÜ TOPLADIKÇA ÇELİŞKİLER BELİRGİNLEŞTİ'
Burjuvaziyle işbirliği yapan Menşeviklerin Sovyet egemenliğini kabul etmediğini ifade eden Fadya Sîdo, "Burjuvazi gücünü topladıkça çelişkiler belirginleşti. Devrimin başlangıcında zaferin sarhoşluğuna kapılan Menşevikler ve devrimci sosyalistler, köylülere ve askerlere her şeyin yoluna gireceğine dair söz verdi" dedi.

Ekim Devrimi ile birlikte ulusların kendi kaderini tayin hakkı sorununun, teorik bir sorun olmaktan çıkarıldığını ifade eden Fadya Sîdo, Sovyetler Birliği'yle birlikte halkların tam eşitliğine dayanan çok uluslu devletler olduğunu kaydetti. Sovyetler Birliği örneğinin tarihte bir ilk olduğunu vurgulayan Fadya Sîdo, "Sovyetler Birliği eşitlik ve dostluk temelinde bir araya gelen ulusların birliğiydi. Sovyetler Birliği 16 sovyet sosyalist cumhuriyetten oluşuyordu. Ayrıca özerk yönetimin ulusal grupları temsil eden 24 bölgesi vardı. Böylece yüzlerce yıldır süregelen ulusal eşitsizlik ortadan kaldırılmıştı" dedi.

SERHAT: EKİM DEVRİMİ KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN EN KAPSAMLI DEVRİMDİ
İkinci oturumda sunum yapan Destan Serhat, özel mülkiyetin ortaya çıkmasıyla birlikte kadınların köleliğinin de başladığını ifade etti. Sınıflı toplumlarda kadın ve erkeğin konumunun şekil değiştirmiş olsa da özünün korunduğunu belirten Destan Serhat, "Ancak Ekim devrimi ile bu durum tersine döndü. O dönemde Ekim devrimi, işçi sınıfının, ezilen ulusların ve kadınların özgürlüğü için tarihteki en kapsamlı devrimdi" dedi.

Sosyalist devrimin tüm köleliğin temeli olan özel mülkiyet sistemini ortadan kaldırdığını ifade eden Serhat, "İşçi, köylü ve asker sovyetlerinin toplumun her kesiminden kadınların yönetime katılmasını mümkün kıldığını aktardı. Sunumların ardından katılımcılar da söz alıp görüşlerini ifade etti.

TKŞ: ÖZERK YÖNETİME SAHİP ÇIKALIM
TKŞ üyeleri panelin ardından basın toplantısı da gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo, Ekim devriminin dünya sosyalist hareketi bakımından etkilerine dikkat çekti. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halklarına büyük Ekim devriminin yolunda zafere yürüme çağrısında bulunan Cemîl Sîdwo, "Gelin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Özek Yönetimi'ne sahip çıkalım" dedi. Dünyanın ve Ortadoğu'nun her yerinde devrime yeni cepheler açıldığını ifade eden Cemîl Sîdwo, "Gelin Ortadoğu'da Demokratik İşçi ve Emekçiler Federasyonları'nı kuralım. Filistin'den Kürdistan'a, Dürzilerden Belucilere kadar tüm uluslar ve inançlar için mücadeleyi yükseltelim" dedi.

ABD ve Rusya emperyalizminin öncülük ettiği kirli savaşlara karşı direniş bayrağını yükselttiklerini aktaran Sîdwo, "Kapitalist egemenliğe karşı kadınların özgürlüğünün ve insanlığın kurtuluşunun çığlığını yükseltin" dedi.

'ROJAVALI KOMÜNİST KADINLAR DIRBÊSİYÊ'DE EKİM DEVRİMİ PANELİ GERÇEKLEŞTİ'
Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Dirbêsiyê'de Ekim devrimi ve kadın gündemli panel gerçekleştirdi. Sinevizyon gösteriminin ardından sunum yapan Şadiye Hisên, devrim öncesi işçi kadınların "ekmek ve gül istiyoruz" diyerek grevler örgütlediğini hatırlattı. Ekim devrimiyle birlikte öncelikle yasalarda olmak üzere kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliklerin kaldırıldığını kaydetti.

Şadiye Hisên, "Ortak yemekhane ve çamaşırhaneler kuruldu. Çocukların bakımı toplumun görevi sayılarak düzenlemelere gidildi. Böylece kadınlar yönetimlerde yer aldı" dedi. Şadiye Hisên, Ekim devriminin yıkılmasıyla birlikte kadın haklarındaki geriye dönüşlere dikkat çekti.

Rojava devriminin bir kadın devrimi olarak ilerletildiğini belirten Şadiye Hisên konuşmasının sonunda şunları kaydetti: "21. yüzyılın ilk kadın devrimi olan Rojava kadın devrimimizi, Ekim devriminden aldığımız tecrübelerle daha da büyütüp geliştirmemiz gerekiyor. Devrimi sosyalist bir devrime ilerletme sorumluluğumuz var."

Panel soru-cevap kısmıyla devam etti.