25 Eylül 2024 Çarşamba

Rojavalı komünistlerden 1 Mayıs kutlamaları

Rojavalı komünistler, Kobenê ve Qamişlo'da yaptıkları etkinliklerle 1 Mayıs'ı kutladı. Komünistler, emperyalist ve gerici devletlerin kuşatmasına rağmen devrimi savunma kararlılığını dile getirdi.
 

Rojavalı komünistler 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma gününde çeşitli eylem ve etkinlik gerçekleştirdi. Qamişlo’da basın açıklaması yapan TKŞ, Kobanê’de TKŞ ve JKŞ ormanlık parkında kitlesel etkinlik düzenledi.


KOBANÊ
Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) büyük ormanlık alanında 1 Mayıs kutlaması yaptı. Kutlama devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlatıldı. Kutlama alanına “Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın Sosyalizm” TKŞ imzalı pankartlar ve “Kadın emeği değerlidir. Devrimi büyütüyor. Yaşasın 1 Mayıs” JKŞ imzalı pankartlar asıldı. 

Etkinlikte TKŞ adına ilk konuşmayı Mîrza Berxo yaptı. Berxo, Rojava devriminin bölge ve dünya halkları bakımından önemini vurguladı. Rojava devriminin sosyalizme doğru ilerlemesinin 1 Mayıs mücadele ruhuyla sağlanabileceğini belirtti. Rojava devriminin güvencesinin işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesi olduğunu söyledi.

Mîrza Berxo, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekti iyileştirilmelerin yapılması gerektiğini söyledi. Kadın ve erkek işçilerin birleşik mücadelesinin Rojava devriminin geliştirilmesi için önemli olduğunu söyleyen Berxo, TKŞ’nin yaptığı çalışmalar olduğunu söyledi 

Berxo’nun ardından JKŞ adına Xanim Îbrahim söz aldı. Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu söyleyen İbrahim, kadınların devrimde her alanda yer alarak, görev üstlenerek emek harcadığını belirtti. Xanim Îbrahim, “Biz kadınlar erkek yoldaşlarla birlikte devrimin her aşamasında nasıl birlikte mücadele ediyorsak hayatın her alanında da eşit biçimde yaşamalıyız” dedi. Kadın emeğinin değerli olduğunu söyleyen Îbrahim, “Kadın olmadan yaşam olmaz” diye konuştu. 

DEVRİMİN İLERLEMESİ KADIN DEVRİMİNE İHTİYAÇ VAR
Komünistler adına söz alan Azad Serhat, konuşmasına 1 Mayıs ve tüm dünya sosyalizm şehitlerini anarak başladı. 

1 Mayıs’ın birlik günü olduğunu söyleyen Serhat, Sovyet devriminde Lenin’in “işçiler emekçiler ezilen halklar birleşin” sözlerini hatırlattı. Bu fikrin Rojava devriminde de geçerli olduğunu, devrimin ilerlemesi için halkların birleşik mücadelesine, devrimin ilerlemesi için kadın devrimine ihtiyaç olduğunu söyledi. “Devrimin ilerlemesi için kadın devrimimizin gelişmesi için bir olmamız gerekmektedir. Emekçi kadın ve erkeklerin birliği, işçilerin birliği, halkların birliği gerekmektedir” şeklinde konuştu.  

BİRLEŞİK MÜCADELE DEVRİMİ İLERLETİR 
Azad Serhat, kapitalist emperyalist devletler tarafından 1 Mayıs’ın bayram olarak kutlanarak içeriğinin boşaltılmaya çalışıldığına dikkat çekti “1 Mayıs bayram değil mücadele günüdür” dedi. 1 Mayıs mücadele ruhuyla işçilerin kazanımlar elde ettiğini hatırlattı.  

Emperyalistlerin işçi-emekçiler karşısında birliklerini kurduklarını söyleyen Serhat, işçi-emekçilerin de birliklerini kurmaları, büyütmeleri gerektiğini söyledi. Rojava halklarının bölge ve dünya halklarıyla birleşik mücadelesini büyüterek faşizme, gericiliğe, kapitalizme karşı başarı kazanabileceğini söyledi.

Konuşmaların  ardından kitle “ Yaşasın 1 Mayıs,” Yaşasın devrim yaşasın sosyalizm” sloganları atıldı. Etkinlik çekilen halaylarla devam etti.

QAMİŞLO
1 MAYIS GENÇLERİN KEDERLİ GÜNLERİNE IŞIKTIR

TKŞ, 1 Mayıs günü dolayısıyla Qamişlo’da eylem gerçekleştirdi. Sonî Kavşağı’nda gerçekleşen eyleme JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı. Eylemde açıklama yapan TKŞ temsilcilerinden Abdulhalîm Osman, 1 Mayıs; dünyanın bütün işçi ve emekçilerinin enternasyonal birlik ve mücadele günüdür ”dedi. 

1 Mayıs’ın emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı halkların özgürlük ve eşitlik için mücadele birliğini temsil ettiğini söyleyen Osman, şunları belirtti:

“1 Mayıs; kadın işçi ve emekçiler ile erkek işçi ve emekçinin stratejik ittifakını simgeler. 1 Mayıs; gençlerin kederli günlerine bir ışıktır. 1 Mayıs; Suriye işçi ve emekçilerine Rojava işçi ve emekçileriyle birleşik mücadelenizi yükseltin çağrısıdır.”

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin işçi ve köylülerin, kadınların, gençlerin ve özsavunma kuvvetlerinin omuz omuza mücadelesiyle kazanıldığını kaydeden Osman, “Elde ettiğimiz demokrasi ve özgürlük çok kıymetlidir. Ama henüz yolun başındayız” dedi.

BİRLİK VE MÜCADELEMİZ ZAFERE GİDEN YOLDUR
Emperyalist ABD ve Rusya’nın devrimi kendi güdümüne almaya çalıştığını ifade eden Osman, “Kapitalist pazar ve yaşam tarzı devrimimizi kemiriyor. Halkların birleşik Rojava devrimi, dünya gericiliğinin 12 yıldır kesintisiz saldırı, işgal ve ekonomik kuşatmasına karşı direnme savaşı veriyor. Devrimimizde asla ve asla haramilerin saltanatına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Rojava devriminin tüm eksikliklerine rağmen hala dünya halklarına ışık olmaya devam ettiğini vurgulayan Osman şu çağrıyı yaptı:

“Anti-sömürgeci, anti-emperyalist ve anti-kapitalist bir çizgide devrimimizi ilerletelim. Ortadoğu’da yükselen bu devrimci bayrağı daha ileri taşıyalım. Sınıfları ve ataerkil düzeni ortadan kaldırmak için sınırları aşalım. 1 Mayıs’ta tüm dünya işçi ve emekçileriyle tek vücut, tek yumruk olalım. Rojava’mızdan, Kürdistan’ın diğer parçalarına, Ortadoğu ve dünyanın tüm işçi ve emekçilerine, kadınlara, ezilen halklarına en devrimci selamlarımızı iletelim. Birlik ve mücadelemiz zafere giden yoldur. Safları sıklaştıralım.”

Eylem ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Yaşasın Sosyalizm’ ve ‘Yaşasın Rojava Devrimimiz’ sloganlarıyla sona erdi.