23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojavalı komünistler: İklim krizini durdurmak için kapitalizmi yıkalım

Rojavalı komünistler 9 Aralık Çevre Mücadelesi Gününe ilişkin basım açıklaması yaptı. İklim krizini durdurmanın yegane yolunun kapitalist sömürü düzeninin yıkılması olduğu vurgulandı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) 9 Aralık Çevre Mücadelesi Gününe ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Hesekê TKŞ binasında gerçekleştirilen açıklamayı TKŞ üyesi Ehmed Xidir okudu.

Dünyayı tüm canlılar için yaşanılmaz hale getiren faaliyetlerin sorumlularının bir kez daha İklim Değişikliği Konferansı adı altında Dubai'de bir araya geldiğini kaydeden Xidir, iklim değişikliğine neden olanların, sera gazı ve fosil yakıtların kullanımını yaygınlaştıran kapitalist sistemin kendisi olduğunu ifade etti.

'DÜNYAMIZI YAŞANILMAZ KILACAK HER TÜRLÜ PLANLARINI YENİLİYORLAR'
Kapitalist-emperyalist ülkeler ile uluslararası şirketlerin sahiplerinin, sermayenin doğa üzerindeki tahakküm ve yıkımının sorumluları olduğunu belirten Xidir, şu ifadeleri kullandı: "'Yeşil ekonomi', 'Yeşil düzen' adları altında yaptıkları tartışma ve planlar, sermayenin yeşile boyanmasından başka bir şey değildir. Dünya üzerindeki tüm canlıların zarar gördüğü her çevre felaketinin altında onların imzaları ve sorumsuz faaliyetleri vardır."

Kapitalistlerin bir yandan iklim görüşmeleri yaparken bir yandan da yeni petrol ve enerji anlaşmaları imzalamaya çalıştığına dikkat çeken Xidir, "Dünyamızı yaşanılmaz kılacak her türlü planlarını yeniliyorlar. Dünya, onların kar amacıyla sürdürdükleri politikalar nedeniyle geri dönülemez eşikleri aştı. Çözüm bilgi eksikliği ya da teknik bir yetmezlik değil. Bir yaşam ve dünya görüşü farklılığıdır. Kapitalistler, dünyanın yok olması pahasına sermayelerini daha da büyütmek için iklim krizini derinleştiren adımlar atıyor" dedi.

'ONLAR, AĞACA BAKINCA SADECE PARANIN YEŞİLİNİ GÖRÜYOR'
Kapitalistlerin, işgalcilerin ve sömürgecilerin doğaya ve insana saygısız olduğunu kaydeden Xidir, "İşte bakın, başta Efrin olmak üzere Türk devleti ve çeteleri işgal ettikleri topraklarımızda önce zeytin ağaçlarımızı kesiyor. Çünkü onlar, ağaca bakınca sadece paranın yeşilini görüyor. Suyu, işgal politikaları için bir tehdit aracı haline getirip Fırat'ın, Dicle'nin suyunu kesiyorlar" dedi.

Petrol, doğalgaz ve madenler için Ortadoğu'nun bir savaş bölgesine dönüştürüldüğünü ifade eden Xidir, şöyle konuştu: "Devletler ve onların enerji ve silah şirketleri, doğa ve insanlığın yararına herhangi bir adım atmaz. Onlar, fosil yakıt tüketen yeni araç ve makineler, yeni termik ve nükleer santraller, doğayı talan eden yeni madenler, tüm canlıları sistemlerini yok eden yeni silahve bomba fabrikaları ve su kaynaklarına zarar vererek kurdukları santraller ile yaşam alanlarımızı yok ediyor."

'İKLİM KRİZİNİ DURDURMANIN YEGANE YOLU, KAPİTALİST SÖMÜRÜ DÜZENİNİN YIKILMASIDIR'
9 Aralık Çevre Mücadelesi Günü sebebiyle dünyanın dört bir yanında doğayı seven binlerce kişinin sokaklarda olduğunu belirten Xidir, "Biz de Rojava-Kuzey ve Doğu Suriyeli komünistler olarak, küresel ekolojik yıkım ve felakete karşı sesimizi yükseltiyoruz ve bu doğa isyanına ortak oluyoruz" dedi.

İklim krizini durdurmanın yegane yolunun kapitalist sömürü düzeninin yıkılması olduğuna dikkat çeken Xidir, "Çünkü kapitalizm doğaya ve insana düşmandır. Yaşanılabilir bir iklimi kazanmak için hiç zaman kaybetmeden harekete geçelim. Dünyayı kapitalist yıkımın elinden ve küresel ekolojik felaketten hep birlikte kurtaralım. Bu dünya bizim" dedi.