22 Eylül 2024 Pazar

Rojavalı komünistler: Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgalcilerden temizleyeceğiz

Faşist Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgal etmesinin üzerinden 6 yıl geçti. Rojavalı komünistler işgalin 6. yılında Qamişlo'da açıklama yaptı. İşgalci Türk burjuva devletinin Efrîn'i işgal ettiği gibi Rojava'nın tüm kentlerini işgal etmek istediğini kaydeden Rojavalı komünistler, "Biz Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgalcilerden temizleyecek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni bu bölgelerde tekrar kuracağız. Kararlılıkla mücadele edeceğiz. İnsanlık onuru, halkların birlik ve dayanışması, devrimci direniş kazanacak. Zulüm, vahşet, sömürgecilik ve emperyalizmi tarihin çöplüğüne atacağız" dedi.

QAMIŞLO- Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) Efrîn'in Türk burjuva devleti tarafından işgal edilmesinin 6. yılında eylem yaptı. Qamişlo'da Direniş Parkı'nda bir araya gelen Rojavalı komünistler, "Bijî berxwedana Efrîn û Rojava" yazılı döviz taşıdı. Açıklamayı TKŞ temsilcilerinden Abdûlhalîm Osman okudu.

Efrîn'in 58 gün süren tarihi direniş ardından Türk burjuva devleti ve çeteleri tarafından işgal edildiğini hatırlatan Osman, halkın göç etmek zorunda kaldığını, ancak topraklarını işgalcilerden temizlemek, Rojava devrimini savunmak ve inşa etmek için mücadelesini sürdürdüğünü vurguladı.

'KADINLAR DİRENİŞTE ÖNCÜ ROL OYNADI'
İşgalden önce Kürt, Arap, Türkmen, Ermeni ve Rum halklarının Efrîn'de bir arada yaşadığını kaydeden Osman, Efrîn Kantonu'nun 24 Ocak 2014 tarihinde ilan edilerek özerk yönetim kurulduğunu, ardından Alevi ve Êzidî'lerin ilk defa inanç merkezleri açıldığını hatırlattı. Osman, Rojava'daki ilk kadın taburunun 'Şehit Rûken Taburu' olarak ataerkilliğin en zayıf olduğu kent olan Efrîn'de kurulduğunu ve Efrînli kadınların 58 günlük tarihi direnişte öncü rol oynadıklarını vurguladı.

Sömürgeci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgal etmesinin ardından kentin demografik yapısının değiştiğini kaydeden Osman, şunları ekledi: "Kürt nüfusu yüzde 15'e düştü. Paramiliter grupların ailelerinden oluşan 500 bin kişi Suriye, Türkiye ve Irak gibi başka bölgelerden getirilerek Efrîn'e yerleştirildi. Hristiyan, Alevi ve Êzidî'lere baskı uygulandı, İslam zorunlu kılındı ve halk çaresiz kalarak göç etti."

'İŞGALİN ARDINDAN EFRÎN MİT VE HATAY VALİLİĞİNE BAĞLANDI'
İşgalin ardından Efrîn'in MİT'e ve Hatay Valiliği'ne bağlandığını hatırlatan Osman, "Suriye parası yasaklandı, Türk parası mecbur kılındı. Antep'e bağlı postaneler, telefon ve telgraf merkezleri açıldı. Eğitim Arapça ve Türkçe yapıldı. Tarihi yerler talan edildi. 59 tarihi yer tahrip edildi. 20 binden fazla tarihi eser kaçakçılara ve kaçakçılar yoluyla dışarıya satıldı" dedi.

'KADINLARA YÖNELİK SALDIRILAR ARTTI'
Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgal etmesinin ardından kadınlara yönelik katliam, tecavüz, kaçırma saldırılarının arttığını vurgulayan Osman, şu bilgileri paylaştı: "20 Ocak 2018'den bu yana 96 kadın katledildi. Yaklaşık 100 kadına tecavüz edildi, onlarca kadın da erkek egemen baskı sonucu intihara sürüklendi. Yine kaçırma, işkence ve fidye ekonominin kaynağı oldu. 150'den fazla kadın ve çocuk kaçırıldı. Hapishaneler kadınlar ve çocuklar için işkence ve ölüm merkezine dönüştürüldü. İşgalden sonra kadınların ve kız çocuklarının evinden çıkması yasaklandı. Kadınlar çarşaf giymek zorunda bırakıldı. Efrîn birçok kültürün olduğu ve kadınların özgürlüğü temelinde kurulmuştu işgalle birlikte bunun zıttı yapıldı. Efrîn Afganistan'a, gerici zulmün kentlerine dönüştürüldü."

'KİRLİ SAVAŞ PLANLARI DEVAM EDİYOR'
İşgalci Türk burjuva devletinin Efrîn'i işgal ettiği gibi Rojava'nın tüm kentlerini işgal etmek istediğini belirten Osman, "Kirli savaş planları devam ediyor. Türk burjuva devleti işgal bölgelerinin sınırlarına 30-50 metre derinliğinde hendekler kazmaya devam ediyor. SİHA'lar ve savaş uçakları ile Rojava'daki ekonomik ve askeri altyapı kurumlarına saldırıyor. Türk devletinin bu saldırılarla en büyük amacı Lozan Anlaşmasından 100 yıl sonra yeni sömürge alanları elde etmektir" ifadelerini kullandı.

ROJAVA DEVRİMİYLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Rojava devrimi ile dayanışmayı büyütme çağrısının yapıldığı açıklamada örgütlü mücadelenin ve halkın gücünün belirleyici olacağı vurgulandı. Osman konuşmasının sonunda şunları kaydetti: "Örgütlü kişiler aşılmaz bir güce sahiptir. Biz Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgalcilerden temizleyecek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni bu bölgelerde tekrar kuracağız. Kararlılıkla mücadele edeceğiz. İnsanlık onuru, halkların birlik ve dayanışması, devrimci direniş kazanacak. Zulüm, vahşet, sömürgecilik ve emperyalizmi tarihin çöplüğüne atacağız."

Açıklama "Bijî berxwedana Efrîn" ve "Berxwedan jiyanê" sloganları ile sona erdi.