24 Eylül 2024 Salı

Rojava'da Kürt partileri çalıştay düzenledi: KDP güçlerini geri çekmeli

KNK-Rojava, Türk devletinin Güney Kürdistan işgali, devrim topraklarına yönelik saldırılar ve KDP'nin işbirlikçi tutumuna ilişkin çalıştay düzenledi. Ulusal birlik ile işgale karşı mücadele vurgusu yapılan çalıştayda, "KDP'ye güçlerini savaş bölgelerine göndermeme çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Kürdistan Ulusal Kongresi-Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kürt partiler ile farklı toplumsal kesimlerden temsilciler ve kanaat önderlerinin katılımıyla çalıştay düzenledi.

"Ulusal birlikle işgali yeneceğiz, iç savaşı önleyeceğiz" sloganıyla Qamişlo'da düzenlenen çalıştay, Kürdistan topraklarına yönelik Türk işgali ve Kürtlerin güncel yaklaşımlarını konu alan iki oturum biçiminde gerçekleştirildi. Çalıştaya Halep, Şehba ve Kobanê'den davetliler katıldı.

HİSO: TÜRK DEVLETİ BİZİ SOYKIRIMDAN GEÇİRMEK İSTİYOR
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KNK Yürütme Komitesi üyesi Ekrem Hiso, çalıştayın amacının Kürt halkının karşı karşıya olduğu tehlikelere karşı görüş birliği oluşturmak olduğunu söyledi. Hiso, "KNK, Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürtleri aynı safta buluşturmaya çalışıyor. Türk işgali şu anda Kürt halkının varlığını hedef almış durumda ve amacı Güney Kürdistan'ı işgal etmek" dedi.

Türk devletinin Astana toplantısında Rojava'ya yönelik ambargoyu sürdürmek için çaba harcadığını belirten Hiso, "Kürt halkı, Türk devletinin bizi soykırımdan geçirmek istediğini bilmeli" dedi, çalıştayın sonuç bildirgesi ve hazırlanacak önerilerin tüm Kürt güçlerine sunulacağını kaydetti.

ENKS ÇALIŞTAYA KATILMADI
Çalıştayın ilk oturumu, PDSK Genel Sekreteri Cemal Şêx Baqî ve KNK-Rojava Yönetim Kurulu üyesi Ebîr Hesaf'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Şêx Baqî, çalıştayın aynı zamanda işgal saldırılarına bir yanıt olacağını dile getirdi. Şêx Baqî, tüm Kürt parti ve örgütleri davet edilmesine rağmen, KDP çizgisinde siyaset yürüten ENKS'nin çalıştaya katılmadığına dikkat çekti, "ENKS doğrudan KDP'ye bağlı olduğu için, Türk devletinin işgal saldırılarına ve iç savaşa karşı tutum sergileyemiyor" dedi.

Ebîr Hesaf da ENKS'nin çalıştaya katılması için Türk devletinin Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê'ye yönelik işgal saldırılarını kabul etmesi gerektiğini belirtti, "ENKS buna yanaşmadı" diye belirtti. Ebîr Hesaf, ulusal birliğin sağlanması için ENKS'nin kendi çıkarlarından vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Ebîr Hesaf, Türk devletinin Kürt halkına yönelik tarihsel düşmanlığı ve Kürdistan coğrafyasını da kapsayan tarihi uluslararası anlaşmalar üzerinde durdu. Ebîr Hesaf, Şêyh Said isyanından bugüne kadar Kürtleri hedef alan katliamları hatırlattı.

Çalıştay katılımcıları da oturumda söz alarak, Kürdistan'a yönelik sömürgeci politikalar ile Kürt, Ermeni, Süryani ve diğer halklara yönelik soykırım saldırıları üzerine görüşlerini dile getirdi.

'HER TÜRLÜ İÇ SAVAŞ DURDURULMALIDIR'
Çalıştayın ikinci oturumu, PYD Eşbaşkanlık Komitesi üyesi Foza Yusif ve Avukat Fadil Mûsa'nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Mûsa yaptığı konuşmada, Türk devletinin sadece PKK'ye karşı değil tüm Kürtlere yönelik savaş yürüttüğünü dile getirdi. Mûsa, Türk devletinin KDP'yi sadece bir iç savaş aracı olarak kullandığını vurguladı, Rojava'da da Kürt halkını parçalamak amacıyla benzer girişimler olduğunu dile getirdi.

PYD Eşbaşkanlık Komitesi üyesi Yusif de 2017 yılında Güney Kürdistan'da referandum kararı alındığında Türk devletinin tutumunu hatırlattı, "Karşı çıkan ilk ülke Türk devleti oldu" dedi.

Foza Yusif, 2017 yılında Kerkük'e, 2018 yılında Efrîn'e yönelik işgal saldırıları esnasında Kürtlerin ortak tutum sergileyemediğine dikkat çekerek, "Kürtler birlikte hareket etseydi, topraklarımız işgal altında olmayacaktı" diye konuştu.

Foza Yusif konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kürtlerin çatışmasını isteyen girişimlerin engellenmesi gerek. KDP, Medya Savunma Alanları'na sevk ettiği güçlerini geri çekmeli. Bu güçler, gerillanın Türk devleti karşısındaki direnişine engel oluyor. Hiçbir Kürt partisi diğerine karşı imza atmamalıdır. İhanet ve provokasyon dili kullanılmamalı. Çelişkiler diyalog ile çözülmeli."

Oturumda söz alan katılımcılar KDP'nin Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları karşısındaki tutumunu eleştiren konuşmalar yaptı.

'KÜRTLER İŞGALE KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİ'
KNK-Rojava tarafından gerçekleştirilen çalıştayın sonuç bildirgesi, oturumların sonunda düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Bildirgede şu başlıklara yer verildi:

■ Kürt ulusal birliği önündeki tüm engellerin kaldırılmalı.

■ Sebebi her ne olursa olsun Kürtler arası savaşa karşı tutum alınmalı.

■ Türk devletinin Kürdistan'daki işgalinin sonlandırılması için Kürdistan toplumu daha net ve güçlü tutum sergilemeli.

■ Özellikle iç savaşa karşı 1982 yayılan anlaşma başta olmak üzere Kürtler arasında yapılan anlaşmalara uyulmalı.

■ Kürt tarafları basın üzerinden birbirlerine karşı kara propagandaya son vermeli.

■ Sorunların çözümünde diyalog esas alınmalı.

■ Kürt halkının kazanımlarının savunulması için ulusal kongre bir an önce toplanmalı.

■ KDP'ye güçlerini savaş bölgelerine göndermeme çağrısında bulunuyoruz.

■ Çalıştayın sonuç bildirgesinin bütün Kürt güçlerine ve siyasi taraflarına ulaştırılması için KNK-Rojava tarafından bir heyet görevlendirilecektir.