19 Eylül 2024 Perşembe

Rojava ve Kuzey Suriye halkları işgale karşı yürüdü

26 Mayıs Efrîn İşgaline Karşı Eylem Günü dolayısıyla Rojava ve Kuzey Suriye'de bir araya gelen binlerce kişi, işgale geçit vermeyeceklerini haykırdı.
26 Mayıs Efrîn İşgaline Karşı Eylem Günü dolayısıyla Rojava ve Kuzey Suriye'de bir araya gelen binlerce kişi TSK ve ÖSO çetelerinin işgal saldırısına karşı yürüdü.
 
QAMİŞLO
 
Kuzey Suriye'nin Qamişlo Kantonu'nda gerçekleştirilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Cudi Mahallesi Sauma kavşağında bir araya gelen kitle "İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı halklar yürüyüor", "Katil Erdoğan" pankartları taşıdı.
 
Gerçekleştirilen yürüyüşe Cizire Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkanları, Cizire Bölgesi Savunma Bakanı Rezzan Gülo, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Dışilişkiler Yöneticisi Abdulkerim Ömer, Şehit Aileleri Kurumu, SYPG, Kongre Star, Ezidi Evi, Barış Partisi, PYD, Mahalle Meclisleri, Belediye işçileri katıldı.
 
"Katil Erdoğan", "Yaşasın Efrin direnişi (Biji berxwedana Efrin'e)", "Efrin halkı yalnız değildir" sloganları ile Anteriye Mahallesi Halkevi önüne kadar yürüdü. Burada Efrin direnişinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.
 
Eylemde konuşan Cizire Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Eşbaşkanı Abdulkerim Saruxan, "İşgalci Türk devleti sadece birkez topraklarımızı işgal etmedi. İşgalci Türk devleti Osmanlı devletinden bu yana işggalciliğini sürekli Kürt halkına karşı kullanmıştır. Erdoğan ve Osmanlı diktatörlüğünün katliamcı yüzünü Kürt halkı çok iyi biliyor. İşgalci Türk devleti kendi diktatörlüğünü sürdürmek için sürekli Kürt halkına yönelik katliamlar gerçekleştirdi. Bugün Kuzey Suriye'de yaşayan Kürt, Arap, Süryan, Ermeni, Çerkez, Türkmen bütün halklarımız bu işgalciliğe karşı eskisi gibi sessiz kalmayacaklarını her zaman gösteriyorlar, göstermeye de devam edecekler" dedi.
 
İşgal saldırılarına karşı direnişin öncülüğünü yine Efrin'de Kürt halkının yaptığını ifade eden Saruxan, "Kürt halkı ve Kuzey Suriye'de yaşayan diğer bütün halklar ile birlikte her nerede olursak olalım işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı topraklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bu işgal saldırılarına karşı demokratik hakkımızı ve anayasal haklarımızı kullanarak direneceğiz. Türk devleti kirli bir siyaset yaparak Suriye'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmen, Süryani bütün halkaların topraklarını işgal ederek DAİŞ çetesinin yapamadığını kendisi yapmaya kalkışıyor. Kuzey Suriye'de yaşayan halklar bu işgalci zihniyete müsade etmeyecekler, sonuna kadar direneceğiz" diye belirtti.
 
KOBANÊ
 
Fırat Bölgesi'ndeki kentlerden Kobanê'ye akın eden binler, Özgür Kadın Meydanı'nda toplandı. Türk devletinin Kürdistan'ı işgal saldırılarını lanetleyen pankart ve döviz taşıyan binler, sloganlar eşliğinde Şehit Agit Meydanı'na doğru yürüdü. Yürüyüşe demokratik kitle örgütleri, Demokratik Özerk Yönetimi, SYPG, Şehit Aileleri Kurumu, siyasi parti ve bölgedeki aşiretlerin temsilcileri katıldı.
 
Şehit Agit Meydanı'nda Efrin direnişinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruyu gerçekleştirildi. Burada yapılan konuşmalarda, AKP/Saray rejiminin Rojava ve Kuzey Suriye'yi işgal saldırılarının hukuksuz olduğu ve bölgenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik olduğu belirtildi. Uluslararası insan hakları kurumlarının işgal saldırılarına sessiz kalmaması gerektiği vurgulanan konuşma atılan sloganlarla sona erdi.
 
MINBIC
 
Minbic'te Sebe Behrat Kavşağı'nda bir araya gelen yüzlerce Minbicli, "Türk devletinin hırsızlık ve talanına hayır" yazılı pankart açtı. Eylemde konuşan Minbic Demokratik Sivil Meclisi Eşbaşkanı Nezîha Xelo, Suriye halklarının maruz kaldığı göç, talan ve katliamların AKP/Saray rejiminin Efrîn saldırılarını sürdürdüğünü kaydetti. AKP/Saray rejiminin Efrîn'de gerçekleştirdiği sivil katliamlar ve talanların ardından bu sefer de Minbic'i tehdit etmeye başladığını belirten Xelo, Türkiye'nin IŞİD, El-Nusra ve diğer çete gruplarını kullanarak halkları katliamdan geçirdiğini vurguladı.
 
ŞEHBA
 
Şehba Kantonu'ndaki Berxwedan Kampı'nda kalan binlerce Efrînli ve Şehbalı yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte YPG, YPJ, Kongreya Star ve TEV-DEM bayrakları taşındı. Kitle, "26 Mayıs eylemlerini selamlıyoruz", "Avesta, Arin ve Barinlerin ruhu ile Efrîn'i özgürleştireceğiz" ve "Katil Erdoğan'a ortak olmayın" yazılı pankartlar açtı.
 
TEV-DEM Efrîn Meclisi Eşbaşkanı Mustefa Hesen, uluslararası topluma, işgal ve insanlık dışı uygulamalar karşısında sessizlikten vazgeçme çağrısı yaptı.
 
Türk devletinin işgal saldırıları ile halkların iradesini kırmaya çalıştığını belirten Şehba Kanton Meclisi Eşbaşkanı Wefai Hisên, "Efrîn halkı ve tüm Kuzey Suriye halkları tüm saldırılara rağmen direnişlerini sürdürüyor. Saldırılar ile halkın iradesi kırılamaz" dedi.
 
Konuşmaların ardından Efrîn Yönetim Meclisi'nin açıklaması okundu. Açıklamada, Efrîn halkının direnişi ve tüm dünyadaki 26 Mayıs eylemleri selamlandı.
 
DÊRIK
 
Dêrik'te yaşayan Kürt, Arap ve Süryani halkları Azadî Meydanı'nda bir araya geldi. Abdullah Öcalan ve şehitlerin posterlerini taşıyan binlerce kişi yürüyüş düzenledi. Esnafın kepenk kapattığı ilçedeki yürüyüş, Şehitler Meydanı'na kadar devam etti. Burada özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Hazırlık Komitesi adına yapılan konuşmada, AKP/Saray rejiminin Kürt halkına yönelik saldırılarında tüm uluslararası hukuk ve insanlık değerlerini ayaklar altına aldığını vurgulandı.
 
GIRKÊ LEGÊ
 
Girkê Legê ilçesinde de AKP/Saray rejimi protesto edildi. İlçe girişinde bir araya gelen kitle yürüyüş düzenledi. Efrîn'deki insanlık dışı uygulamalara ve işgaline tepki gösteren halk, yürüyüşünü ilçe merkezine kadar sürdürdü. İlçe merkezinde saygı duruşunun ardından konuşan PYD Eşbaşkanı Ayîşê Hiso, Kuzey Suriye halklarının direnişinin tüm planları boşa çıkardığını belirtti. Kongreya Star Yöneticisi Menîfe Hisên ise uluslararası kamuoyunun Türkiye'nin işgal saldırısına sissiz kalmasına tepki gösterdi.