23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de ilk engelliler kongresi düzenleniyor

Minbic'de Kuzey ve Doğu Suriye Sosyal İşler ve Çalışma Kurulu ve Nûdem Örgütü ortak olarak "İrademizle umudu yaratacağız" şiarıyla ilk engelliler kongresini topladı. Minbic Yasama Meclisi Meclisi salonunda yapılan kongreye Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Minbic ve Demokratik Yönetim üyeleri, çeşitli komiteler, siyasi parti temsilcileri, çeşitli demokratik kurum temsilcileri, Şehit Aileleri Meclisi, Zenûbia Kadın Topluluğu katıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Sosyal İşler ve Çalışma Kurulu ve Nûdem Örgütü ortak olarak "İrademizle umudu yaratacağız" şiarıyla ilk engelliler kongresini topladı.

Minbic Yasama Meclisinde yapılan kongre saygı duruşuyla başladı. Kongrenin açılış konuşmasını Toplumsal İşler ve Çalışma Kurulu Eş Başkanı Meryem el Îbrahîm yaptı. Meryem el Îbrahim kongrenin amacına dair yaptığı konuşmada şunları belirtti: "Özerk Yönetim, sınırlı imkanlarına rağmen ihtiyaç sahibi insanlara manevi destek, iş imkânı sağlamaya, onları hizmet, sağlık, kültür, iletişim ve hukuk konularında eğitmeye çalışıyor. Toplumsal İşler ve Çalışma Kurulu olarak onların becerilerini geliştirmelerine ve daha üst seviyelere ulaşmalarına yardımcı olacağımızın sözünü veriyoruz."

Engeller fiziksel değildir, fikridir diyen Özerk Yönetim Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Yardımcısı El Ebd, "Özel ihtiyaçları olan birçok insan aynı zamanda sanatçı entelektüel ve yaratıcıdırlar. Bu kongre Kuzey ve Doğu Suriye düzeyinde ilk olma özelliği taşıyor. Bu insanların beklentilerini karşılamak için temel ve doğru bir başlangıç olmalı" dedi.

Engelliler adına konuşan Îsa Şêx, asıl engelli kişilerin, toplumuna hizmet etmeyen, iradesi ve umudu olmayan kişiler olduğunu ifade etti. Îsa Şêx "Fiziksel olarak bazı eksikliklerimiz olabilir ama irademiz sınırsızdır. Bu kongre aracılığıyla irademizin azalmayacağını, toplumumuzun inşasında her zaman baş aktör olacağımızı herkese anlatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi yapılan kongrenin diğer gündemlerinde, sağlık, eğitim, hizmet, medya ve spor alanlarına ilişkin tartışmaların yapılması bekleniyor.