30 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava halkları Şengal fermanında katledilenleri andı

Kuzey ve Doğu Suriye'de binlerce kişi, 3 Ağustos 2014'te başlayan 73. fermanla Şengal'de katledilenleri andı, yeni katliamlarının önüne geçilmesi için Şengal, Rojava ve Güney Kürdistan hava sahalarının uçuşa kapatılması çağrısı yaptı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları Şengal katliamı şehitlerini anmak için eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi. Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm kent ve ilçelerine yayılan anmalara bölge halklarının yanı sıra şehit aileleri, özerk yönetime bağlı kurumlar, askeri temsilciler de katıldı. Eylemlerde DAİŞ'in Şengal'e yönelik katliam saldırısının KDP ve Türk devletinin Êzidîler üzerinde yürüttüğü politikanın parçası olduğu vurgulandı.

QAMIŞLO
Qamişlo halkı, 12 Mart Şehitler Stadyumu'n önünde toplanarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği'nen kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde açıklama yapan Êzidî Evi üyesi Belkîn Rustem, "DAİŞ'in, Êzidî toplumuna yönelik toplu katliamın halen acısını çekmekte olan ve katliamda şehit düşen insanlarımızı anıyoruz. Yüzlerce çocuk, kadın ve erkek halen kayıp, binlerce Êzidî kamplarda yaşıyor" dedi.

Şengal'de gerçekleşen katliamın "soykırım" olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Belkîn Rustem, Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırılarının önüne geçilmesi ve Şengal ile Rojava hava sahalarının uçuşa kapatılması çağrısı yaptı.

DIRBÊSIYÊ
Dirbêsiyê'de özerk yönetime bağlı kurumlar yaptıkları açıklamalarda, saldırılara sessiz kalan tüm emperyalist devletlerin DAİŞ katliamları ve Türk devletinin saldırılarının sorumlusu olduğunu kaydetti. Dirbêsiyê İlçe Meclisi Rustem Bekir yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası hukuk kurumlarına hava sahasının kapatılması için çağrı yaptı.

TIL TEMIR
Til Temir İlçe Meclisi yaptığı açıklamada, "Êzidîler, direnişçi bir toplumdur ve kadim bir tarihe sahip. Toprağına ve kültürüne bağlılar. Bunun için bu direnişçi ve insani miras tarih boyunca birçok kez hedef alındı" dedi.

Katliamın kınandığı eylemde başta Êzidîler olmak üzere bölge halklarına yönelik saldırılara karış durma çağrısı yapıldı.

TIRBESPIYÊ-ÇILAXA
Tirbespiyê ve Çilaxa İlçe Meclisleri de yaptıkları açıklamalar ile Şengal katliamını lanetledi, katliamda yaşamını yitirenleri andı. Açıklamalarda, DAİŞ'in Musul'u işgalinden bu yana tüm Iraklılar ve Êzidî toplumu için tehdit olduğu, buna rağmen DAİŞ'e karşı hiçbir önlem alınmadığı ve Şengal'in yalnız bırakıldığı kaydedildi.

GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê'de belediye, komün ve meclis üyeleri, Girkê Legê İlçe Meclisi önünde toplandı. Girkê Legê Halk Belediyesi Eş Başkanı Ebdulselam Berces yaptığı açıklamada, Şengal katliamının insan haklarını koruduklarını savunan tüm güçler için bir utanç olduğunu belirtti. Berces, Uluslar arası topluma Şengal'in özerklik statüsünün kabul edilmesi çağrısı yaptı.

TIL BERAK- TIL HEMÎS
Til Berak halkı da Şengal katliamında hayatını kaybedenleri andı. Eylemde yapılan açıklamalarda soykırım suçlularının yargılanması istendi. Til Hemîs İlçe Meclisi'nde gerçekleştirilen açıklamada ise DAİŞ çetesinin Êzidî halkını yok etme saldırısına, Türk devleti ve KDP'nin destek verdiği hatırlatıldı.

DÊRIK
Dêrik'te yapılan anmaya yüzlerce kişi katıldı. İlçe Meclisi önünde yapılan anmada konuşan Omer Îsamîl, Irak ordusu ve KDP peşmergelerinin Şengal halkını DAİŞ çeteleri karşısında savunmasız bıraktığını hatırlattı. Omer Îsamîl, Ezidilerin yardımına gerillalar ve Rojava özgürlük savaşçılarıın koştuğunu dile getirdi.

KOBANÊ
Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi'nin çağrısıyla yapılan eylemde Şengal'de DAİŞ tarafından katledilenler anıldı. Özerk Yönetim Yürütme Meclisi önünde yapılan eylemde konuşan Meclis Eş Başkan Yardımcısı Nîhad Ehmed, Şengal'i savunması gereken güçlerin Êzidîleri DAİŞ vahşetiyle yüz yüze bırakıp kaçtığını hatırlattı. Nîhad Ehmed, "Sorumluluklarına göre hareket etmediler ve başta terör örgütü DAİŞ'e sponsorluk yapan Türk devleti olmak üzere şimdiye kadar kimseden hesap sorulmuş değil" dedi.

MINBIC
Minbic Şehit Aileleri Meclisi, Şengal katliamında katledilenleri andı, uluslararası kuruluşlara katledilenler için adalet soruşturması açma çağrısında bulundu. Şengal şehitlerinin anıldığı anmada şöyle denildi: "Bölgesel güçler, Êzidîlerin hedef alınmasıyla Kürt halkının tarihsel köklerini yok etmek istedi. Uluslararası topluma bu katliamın ve katliamı destekleyenlerden hesap sorması çağrısında bulunuyoruz."