23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava halkları işgale karşı alanlarda

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok kentinde binlerce kişi, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı yürüyüş düzenleyerek mücadele mesajı verdi.

Türk devletinin günlerdir aralıksız bir şekilde devam eden saldırılarına karşı Kobanê, Hesekê, Amûdê, Qamişlo, Dêrik ve Rakka'da halk alanlara çıktı.

QAMIŞLO
Soni Kavşağı'nda toplanan kitle, işgal saldırılarını kınayan sloganlarla Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'ne kadar yürüdü.

Yürüyüşten sonra konuşma yapan Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Talat Yunus, "Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Özerk Yönetimi ortadan kaldırmak isteyen işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı direnmeye ve kazanımları savunmaya kararlıdır" dedi.

Uluslararası güçlerin saldırılara karşı sessizliğine tepki gösteren Yunus, "Sessizliğiniz utanç verici ve işgalci Türk devletiyle işbirliğinizi gösteriyor. Halkımız bunu unutmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Eylemde konuşan PYD Genel Meclis üyesi Pervîn Yusîf, halkın saldırılara karşı tutumunun en onurlu yanıt olduğunu kaydetti.

KOBANÊ
Özgür Kadın Meydanı'nda başlayan yürüyüş, Şehit Egîd Meydanı'na kadar devam etti. "Katil Erdoğan" ve "İntikam" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Şahîn konuştu.

Şahin, "Hizmet kurumlarına yönelik saldırılar savaş suçudur. Türk devleti yüzlerce yıldır özellikle
Suriye krizinin başlamasıyla birlikte Kürdistan'ı işgal etmeye ve bu coğrafyada yaşayan halkları yok etmeye çalışıyor. Bu nedenle bu saldırılara karşı direniş büyütülmeli" ifadelerini kullandı.

Eylem işgal saldırılarına karşı atılan sloganlarla sona erdi.

HESEKÊ
Til Hecer Mahallesi'nin Sinalko Kavşağı'nda başlayan yürüyüş, itfaiye binasına kadar devam etti.

Eylemde konuşan Hesekê Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Faruk Tozo, işgal saldırılarını kınayarak, "Tüm saldırılara rağmen halkımız davasına, ilkelerine ve devrimine bağlıdır. Hiçbir saldırı bu iradeyi kıramaz, ondan dolayı şimdi alanlardayız" diye konuştu.

DÊRIK
Dêrik kenti ve Til Koçer beldesinde halk, Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelerek şehir merkezinde yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşün ardında konuşma yapan PYD Genel Meclis üyesi Mihemed Seîd, "İşgalci Türk devleti Kürt halkını yok etmek ve topraklarını işgal etmek istiyor. Ancak buna izin vermeyeceğiz. Şehitlerimize sonuna kadar mücadele edeceğimize söz veriyoruz" dedi.

AMÛDÊ
Özgür Kadın Meydanı'nda toplanan halk saldırılara karşı açıklama yaptı.

Açıklamada Mira Zoro şunları ifade etti: "İşgalci Türk devletinin bu kirli ve savaş suçu olan saldırılarını kınıyoruz. İşgalci Türk devleti, soykırımcı ve diktatör bir devlettir. Savaş uçakları, askerler ve çeteleri ne kullanırsa kullansın Kuzey ve Doğu Suriye halkının iradesini kıramaz, halk direnmeye devam edecek. Rojava halkı devrimini başarıya ulaştıracak."

RAKKA
Rakka Genel Meclisi binası önünde başlayan yürüyüş İtfaiye Müdürlüğü'ne kadar sürdü. Çok sayıda pankartın açıldığı yürüyüşte sık sık Türk devletine karşı sloganlar atıldı.

Eylemde konuşan Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyesi Bêritan Mihemed, işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Bêritan Mihemed, işgalci Türk devletinin saldırılarını meşrulaştırmak için asılsız iddialarda bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Hizmet kurumlarını ve sivilleri hedef almak savaş suçudur ve insan haklarına, tüm uluslararası normlara aykırıdır. Uluslararası güçlerin harekete geçmesi gerekiyor. Uluslararası güçler ciddi bir duruş sergilemelidir. Bölgenin korunması ve halkın kazanımları için direnişi ve mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor."