22 Eylül 2024 Pazar

Rojava halkları faşist Türk ve İran devletini protesto etti

Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar faşist İran ve Türk devletlerinin Kürt halkına dönük saldırılarını protesto etti. Eylemlerde Kürt halkının özgürlük mücadelesinin engellenmeyeceğine dikkat çekildi.

Rojava halkları Fırat ve Cizre kantonuna bağlı kentlerde eylemler yaparak İran molla rejiminin 4 Komala üyesini idam etmesi ve Türk devletinin gerillaya dönük kimyasal saldırıları protesto edildi. Eylemlerde KDP'nin Türk devletiyle işbirliği protesto edilirken uluslararası kurumların Türk devletinin işlediği savaş suçları kınandı.

KOBANÊ
Fırat Kantonu'nun belde ve köylerinden binlerce kişi, Kobanê'nin Özgür Kadın Meydanı'ndan Barış Kavşağı'na kadar yürüdü. Çevre Konseyi Eşbaşkanı Arif Balî, "Bu baskı ve soykırım eylemleriyle Kürt halkının özgürlük yolunu tıkayamazlar" dedi.

Rojhilat halkının direnişini selamlayan Balî gerilla mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Arif Balî, konuşmasını "Düşman, halkımıza yönelik onlarca katliam gerçekleştirdi, bu katliamcı tutumlarında ısrar ediyorlar. Ancak bizde Kürt halkının iradesinin eskisinden daha güçlü olduğunu, ne yaparlarsa yapsınlar yok edemezler diyoruz" sözleriyle tamamladı.

GİRÊ SPÎ
Girê Spî Kantonu Meclisi, Eyn Îsa ilçesindeki meclis binası önünde bir açıklama yaptı. Açıklama meclis eşbaşkan yardımcısı Hezza Mihemed tarafından okundu. Hezza Mihemed, faşist İran rejiminin Rojhilat'da halklara yönelik işlediği suçlara ve 4 Kürt gencinin idam edilmesine tepki gösterdi.

Açıklamada, işgalci Türk devletinin gerillaya yönelik kimyasal silah kullanması kınandı. Eylemlerde, faşist rejimlere karşı mücadele ve direnişin sürdürüleceği soykırım sisteminin yok edileceği sözü verildi.

DÊRAZOR
Dêrazor Kantonu Toplumsal Adalet Meclisi Kadın Ofisi, Meclis Divanı önünde bir açıklama yaptı. Meclis üyeleri, sivil ve yerel kurumlar ile Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi'nin katıldığı açıklamayı Kadın Evi (Mala Jin) Sözcüsü Ayşe El Ehmed okudu. Açıklamada, İran rejiminin genç Kürt kadını Jîna Emînî'nin katledilmesinden sonra ayaklanmaya kalkan halklara ve kadınlara yönelik işlediği suçları ve 4 Komala üyesi Kürdün idam edilmesine tepki gösterildi.

Açıklamanın sonunda, insan hakları örgütlerine sorumlulardan hesap sormaları ve bu suçları önlemeleri çağrısı yapıldı.

CÎZRE
Cizre kantonunda Hesekê, Dirbêsiyê, Til Berak, Til Temir ve Çilaxa şehit aileleri meclisleri ortak bir açıklama yaptı. Kitle örgütleri, kurum ve parti temsilcileri katıldığı eylemlerde KDP'nin Türk devletiyle iş birliği ve Türk devletinin kimyasal saldırıları kınandı. Amûdê de Kongra Star Koordinasyonu da bir açıklama yaparak gerillaya dönük yapılan saldırıları kınadı.

Yapılan açıklamalarda uluslararası kurumların, BM'nin Türk devletinin işlediği  savaş suçlarına tepkisizliği kınandı.