25 Eylül 2024 Çarşamba

'Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmez'

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 95'inci ayında yaptığı açıklamada "Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmez" dedi.

Roboski katliamının 95. ayı dolayısıyla Ankara'da Roboski İçin Adalet Girişimi İHD Şube binası önünde açıklama yaptı, İHD İstanbul Şubesi yazılı açıklama yaptı.

ANKARA
Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski katliamının 95. ayında İHD Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, "Bu katliamdan sorumlu olanlar, emri verenler, yaşama hakkını ortadan kaldıranlar neden ve niçin yargılanmazlar?" diye sordu.

Yaşam hakkının en temel hak olduğunu ve bunun hem Türkiye Anayasası ile hem de uluslararası sözleşmelerle koruma altına alındığına vurgulayan Çevirmen, "Yaşam hakkı olmadan, başka hiçbir haktan bahsedilemez. Ve devlet insanların yaşama haklarının korunmasından birinci derecede mesuldür. İnsanların adalete olan inancının kuvvetli olduğu, yaşamından endişe duymadığı, hukukun adaletten yana işletildiği, sorumlu ve faillerin yargılandığı toplumlar, huzur içinde yaşarlar. Ancak ülkemizde ne yazık ki sistem bu şekilde işletilmiyor. Cezasızlık, devlet görevlilerinin fiillerinde uygulanıyor ve sorumlular yargı önüne çıkartılmıyor. Her toplumun hafızası vardır" diye belirtti.

"Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmez" diyen Çevirmen, "Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir. Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla" dedi.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi, Roboski katliamının 95. ayı dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, "Roboski katliamının sekizinci yılında ve 95 aydır adalet talep ediyoruz, her ay tekrarladığımız adalet talebimize bu ay Tahir elçi için de adalet talebimizi ekliyoruz. Adalet; eşitlik, özgürlük ve barışın ortak paydasıdır. Adalet ve eşitlik ancak hakikatin üzerine inşa edilebilir. Adalet; failler ve sorumlular, Devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanıyor ve cezalandırılıyorsa vardır. Yaşadığımız bu coğrafyada adalet, olmadığı için aranmaktadır" denildi.