29 Eylül 2024 Pazar

Roboski Katliamı 128'inci ayında: Gerçeğin perdesi aralanmıyor

Roboski Katliamı’nın 128'inci ayında Ankara'da yapılan basın açıklamasında, "Gerçeğin perdesi aralanmıyor" denildi.

Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski katliamının 128'inci ayında İHD Ankara Şube binası önünde basın açıklaması yaptı.

"Katiller bulunsun! Roboski bir daha asla" pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, adaletin 10 yıl, 128 ay, 557 hafta, 3896 gündür arandığını vurguladı. Kanat, "Yaşama hakkının umarsızca yok edilmesinin, ailelerinin ve mücadele verenlerin adalete ulaşamamasının, bitmeyen, bitmeyecek sonsuz bir acının, Ankara’nın koridorlarında gezen katliamcıların cezasızlığının üzerinden bugüne kadar geçen, an’ın donduğu zamandır bu sayılar. Roboski Katliamı; tüm gerçekliğiyle yaşanmış, aydınlatılmamış ve bilinmeyen hiçbir yanı kalmamışken, sistemin yürütücü ve yöneticilerine ucu değeceği için, cezasızlık politikasına ve devletin ‘araştırılmasın’ sınırlarına takılan 11 yıllık bir yaradır. Katledilmelerinden bugüne bir sis yaratılmış ve o sisin içine saklanmış durumda katliam failleri. Aileler, bir köy, bir halk, tüm toplum hep birlikte adaleti arasa da bu sisi oluşturanlar, toplumun katledenleri bilmesini istemiyor, gerçeğin perdesi aralanmıyor" diye belirtti. 

'COĞRAFYA KADER DEĞİLDİR'
Roboski Katliamı’nın öncesi ve sonrasında da bu topraklarda çok sayıda acının yaşandığına dikkat çeken Kanat, "1990’larda işlenen faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi; herkes sistemin sorumluluğunu biliyor ama tüm cinayetler ve katliamlarda gerçeğin üstü hep örtülü. Roboski faillerinin yargılanması, bu acıların bir daha yaşanmaması için bir eşiktir ve coğrafya kader değildir. Sınırlara inatla karşı çıkmanın ve barışın yolu da Roboski için Adalet’tir. Devletin, demokrasinin, çözümün sınırıdır Roboski Katliamı. Yargı; ezilenlerden, katledilenlerden, mağdurlardan değil, egemenlerden ve sistemden yana oldu. Roboski ve tüm katliamların ardından gelişen adaletsizlik ve cezasızlığı bitirebilmemizin yolu; bir araya gelme, mücadele, unutturmama ve halklar için kurgulanmış bir sistemle mümkün. Cinayet ve katliamlara ortamı sağlayan sistem ve benzerleri değiştiği gün adalete ulaşmak mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.

Sorumluların mutlaka ortaya çıkacağının altını çizen Kanat, katliam ve soykırımların tarihsel süreçten gelen devamlılıkla sürekli tekrarlandığını kaydetti. Kanat, geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyenlerin devlet tarafından ayrıca cezalandırıldığını belirterek, şöyle sürdürdü: "Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına, özgürce bir araya geleceğimiz, adaleti sağlayıp ve sistemin kendi cezasızlığını bitireceğimiz güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. ‘İnsan olarak ne yapabilirim’ sorusunu soran herkese her ayın 28’inci günü sesleneceğiz, hatırlayacağız, ‘gelin sesimizi birlikte yükseltelim’ diyeceğiz. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır."