23 Eylül 2024 Pazartesi

Roboskî Katliamının üzerinden 143 ay geçti

Roboskî Katliamında 143 ayın geride kaldığını belirten Roboskî İçin Adalet Girişimi,  "Roboskî'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboskî olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız" ifadelerini kullandı.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Roboskî Katliamı'nın 143'üncü ayı nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde açıklama yaptı. "Roboskî bir daha asla" pankartı açılan eylemde açıklamayı İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Aslı Saraç okudu.

'MECLİS, YARGI, AYM, EL ELE KATLİAMI ÖRTTÜ'
Roboskî'de 19'u çocuk 34 insanın katledilmesinden bugün 12 yıl geçtiğini ifade eden Saraç, 143 aydır aileler ve halkla birlikte adaleti aradıklarını dile getirdi. "Katliamdan bugüne 622 hafta geçti; adalet, hukuk, insanlık yok, cezasızlık açık, sorumlular karşımızda. Geçen 4 bin 353 günde; meclis, yargı, AYM ve AİHM el ele katliamı örttüler" diyen Saraç, adalet için sorumlular yargılanana kadar her ay eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. 12 yılda sağlanmayan adaletin peşinde olacaklarının altını çizen Saraç, tüm sorumlular yargılanmadığı müddetçe katliamların süreceğini kaydetti.

Roboskî katliamını unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını ifade eden Saraç, "Roboskî katliamı; hem savaşın hem de barışın sembolüdür. Bu topraklarda yönetenlerin suça ortak olduğu her katliamda, sistem cezasızlığın ve adaletsizliğin yanında sıraya diziliyor. Sivil anayasa diyenler, yüzünü Roboskî'ye ve yaşam hakkını tanımaya dönmek zorundadır. Yineliyoruz, Roboskî ve bölge halkı başta, toplumun vicdanını rahatlatacak adaleti ya sağlayacaksınız ya da insanlık tarihinin hafızasında hak ettiğiniz yerde anılacaksınız" dedi.

'DÜN ROBOSKÎ'DE YAŞANANLAR BUGÜN GAZZE'DE YAŞANIYOR'
Dün Roboskî'de yaşananın bugün Gazze'de yaşandığına işaret eden Saraç, "Yönetenler mikrofonlarda soykırımdan söz ederken, kendi halkına yaptıkları aklına bile gelmiyor. 1915'ten Dersim'e, Sivas ve Gazi'den Roboskî'ye, 33 kurşuna, devrimcilerin idamından darbelere, suikastlerden Kürt illerindeki katliamlara, bu topraklarda yaşam hakları elinden alınanlar görülmeksizin, dışarıda güvercin imajlı, içeride şahin bir baskıcılıkla bir yönetim sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.

"Gazeteciler baskı altında, deprem yaşamış insanlarımız unutuldu, hapishanelerde ihlaller sürüyor, kadınlar öldürülüyor, çocuklar doyamıyor, LGBTİ bireylere tehditler sürüyor, savaştan kaçan mülteciler zorda, nefret, ırkçılık ve muhalife saldırganlık sürüyor, açlık ülkeyi sarmış, bir avuç burjuva işçileri/emekçileri sömürüyor" diyen Saraç, Tahir Elçi'nin ölüm yıl dönümü olduğuna işaret ederek Elçi'yi saygıyla andıklarını söyledi.

'ROBOSKÎ'YE ADALET GELMEDEN TÜRKİYE'YE ADALET GELMEYECEK'
Saraç, şöyle devam etti: "Roboskî'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboskî olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Roboskî; devletin ve iktidarın sınavı, bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboskî'den geçecektir. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboskî'nin sorumluları hesap verinceye kadar buradayız. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız."