23 Eylül 2024 Pazartesi

Roboskî katliamı 141. ayında

Roboskî katliamının üzerinden 141 ay geçmesine ilişkin açıklama yapan Roboskî için Adalet Girişimi, "Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboskî ve tüm katliamlar için bir araya gelerek adaleti sağlayacağımız güne kadar, yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da" dedi.

Roboskî için Adalet Girişimi, Roboskî Katliamının 141'inci ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi.

'BİR DAHA ASLA'
"Katiller bulunsun, Roboskî bir daha asla" pankartı açılan eylemde, Roboskî'nin devletin kendi insanını bombalayarak öldürdüğü bir katliam olduğunu; 19'u çocuk 34 kişinin katledildiği günden bu yana 12 yıl geçtiği hatırlatıldı. 141 aydır dinmeyen bir acıyla adalet arandığı ifade edilen açıklamada, "Katliam gecesinden bugüne geçen 613 haftada, adalet, hukuk yok, cezasızlık var ve sorumlular kulağının üzerine yatmış durumda. Katliamın ardından 4292 gün geçti, meclis komisyonu, yargı, AYM ve AİHM katliamı birlikte örttü" denildi. Adalet sağlanana kadar her ay mücadelenin süreceği vurgulanan açıklamada, "Roboskî; barış içinde bir arada yaşamın ve vicdanımızın sembolüdür. 100 yıldır; suça ortak olduğu her katliamda, sistem toplu halde cezasızlığın ve adaletsizliğin yanında hazır ola geçmiştir" denildi ve cezasızlık bitirilmezse katliamların süreceği belirtildi.

'KATLEDENLER YARGILANMADI'
"Hiçbir katliam yargıdan azade kalmayacak, bugün ya da yarın hesabı sorulacak, sorumlular yargılanacak. 2023 sivil anayasası yapmak isteyenler, önce Roboskî'den başlamalıdır, yaşam hakkını anayasaya taşıyabilmek için" denilen açıklamada, "Devlet; insanın doğuştan gelen en temel yaşam hakkını korumadığı gibi, Roboskî'de yaşam hakkını yok eden mekanizmanın içinde ve katledenleri yargılamadı. Kimin eli kanlı, kimin eli temiz açıkça görülüyor. Geçimlerinin peşinde olan gencecik insanlarımız, çocuklarımız korkunç bir katliamla yaşamdan koparıldılar. Sorumlusu sizsiniz" ifadeleri kullanıldı.

'SESİMİZİ BİRLİKTE YÜKSELTELİM'
Adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafı olduğu vurgulandığı açıklama şöyle devam etti: "Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboskî ve tüm katliamlar için bir araya gelerek adaleti sağlayacağımız güne kadar, yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. 'İnsan olarak ne yapabilirim?' sorusunu soran herkese her ayın 28. günü Roboskî Katliamı'nı hatırlatmaya, haykırmaya, 'gelin sesimizi birlikte yükseltelim' demeye devam edeceğiz."