22 Eylül 2024 Pazar

Roboskî katliamı 12. yılında: Susmayı reddediyoruz

Roboskî katliamının 12. yılında bir araya gelen Roboskî İçin Adalet Girişimi, "Susmayı reddediyoruz. Roboskî katliamının sorumlularının açığa çıkarılması, yargılanması ve gereken cezalara çarptırılması bu ülkedeki tüm yaşam hakkı ihlalleri için hayati önemdedir" dedi. Kentlerde gerçekleşen anmalarda ise failler yargılanana dek mücadelenin süreceği vurgulandı.

19'u çocuk 34 kişinin katledildiği Roboskî katliamının üzerinden 12 yıl geçti. Katliamın üzerinden geçen bu zamana karşı hala failler yargılanmadı, iktidar AYM ve AİHM eliyle katliamın üstünü örtmeye çalıştı. Kentlerde yapılan açıklamalarda katledilenler anıldı, faillerin derhal yargılanması için mücadelenin süreceği vurgulandı.

ANKARA
Roboskî İçin Adalet Girişimi, katliamın 12. yılında yaptığı açıklamada, adalet mücadelesinden vazeçmeyeceklerinin altını çizdi. Basın metnini okuyan Tanju Gündüzalp, 34 kişinin katledilmesinin ardından yaşananları hatırlattı. Gündüzalp, "9 ocak 2012: Soruşturma açıldı. 27 Mart 2013, TBMM İnsan Hakları İnceleme, Uludere Alt Komisyonu, 'Olayın kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilememiştir' dedi. 11 Haziran 2013, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı: 'görevsizlik kararı' verdi. 7 Ocak 2014, Askeri Savcılık, 'Kanun emrini icra kapsamında görevlerini yerine getirdiler. Kamu davası açılmasını gerektirecek bir sebep yok' dedi. 11 Haziran 2014: Ailelerin karara itirazı Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde reddedildi.  Temmuz 2014: AYM'ye ailelerin bireysel başvurusu yapıldı. 25 Şubat 2015, AYM: 'Avukat vekaletnameleri eksik, 15 günlük eksik evrak tamamlama 2 gün gecikti' dedi ve reddetti. 22 Ağustos 2016: Aileler AİHM'e başvurdu. 17 Mayıs 2018, AİHM, 'İç hukuk yolları tüketilmedi' dedi ve reddetti" dedi.

BUGÜNKÜ HUKUKİ SÜREÇ
Bugünkü hukuki süreci ise Gündüzalp, şöyle aktardı: "Roboskî soruşturmasını yeniden canlandırmaya yetecek yeterli delillerin mevcut olduğu iddiasıyla 2020 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurulmuş, Uludere'ye gönderilen ve 2021 yılında takipsizlik kararı verilen dosyaya itiraz edilmişti. İtiraz Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başvurudan 21 ay sonra kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek reddedildi. Bu red kararı, Şırnak Sulh Ceza Hâkimliği'nce onandı. Roboskî katliamında yakınlarını kaybeden 35 kişi bu karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundular. 09 Nisan 2021 tarihinde yapılan başvuru halen Anayasa Mahkemesi'nde derdesttir. AYM ihlal kararı verirse soruşturma yeniden başlayacak, başvuruyu reddederse de dosya AİHM'e gidecektir."

'ROBOSKÎ'DE YAŞANANLAR BUGÜN GAZZE'DE YAŞANIYOR'
Roboskî'de yaşananların bugün Gazze'de yaşandığını hatırlatan Gündüzalp, "Yönetenler mikrofonlarda soykırımdan söz ederken, kendi halkına yaptıkları aklına bile gelmiyor. 1915'ten Dersim'e, Sivas ve Gazi'den Roboski'ye, 33 kurşuna, devrimcilerin idamından darbelere, suikastlerden Kürt illerindeki katliamlara, bu topraklarda yaşam hakları elinden alınanlar görülmeksizin, dışarıda güvercin, içeride şahin bir yönetim sürdürülüyor. Aynaya bakmalısınız. Savaş, ekonomik ve doğal kaynakların paylaşımından başka bir şey değil. Silaha, savaşa, ranta yatırım ve iktidarını yaşatmak dışında yönetemeyenler, halkına karşı asla sosyal devlet olamıyor. Savaş sebebiyle çocuklar ölmesin, kimse ölmesin, öldürülmesin diyoruz" dedi.

'ROBOSKÎ HEM DEVLETİN HEM TÜRKİYE'NİN SINAVIDIR'
Katliamın üstünün örtülerek unutulmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Gündüzalp, Roboskî'nin devletin ve Türkiye'nin sınavı olduğunu kaydetti. Gündüzalp, "Bu topraklarda 'Barış ve Adalet'in yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboskî'nin sorumluları hesap verinceye kadar buradayız. Susmayı reddediyoruz. Roboskî katliamının sorumlularının açığa çıkarılması, yargılanması ve gereken cezalara çarptırılması bu ülkedeki tüm yaşam hakkı ihlalleri için hayati önemdedir. Servet Encü'nin sözlerini anımsatıyoruz, 'unutmam, unutturmayacağım. Herkese anlatacağım yaşananları. Kurda, kuşa, insana... Vicdanı olan herkese yaşananları anlatacağım. Herkes bilsin Roboski'de yaşananları.' Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, “Cıhê ku dem sekınî û êş grantır bû; Roboskî em jı bîr nakın nadın jıbîrkırn!” pankartıyla bir araya geldi. Okunan açıklamada, katliamın üzerinden geçen 12 yıla rağmen cezasızlık politikası ile tek bir failin dahi yargılanmadığı kaydedildi. Açıklamada, “Bizler bu katliamı unutmayacağız, hesaplaşacağız” denildi.

ANTAKYA
Antakya’da İHD İskenderun Şubesinde basın toplantısı düzenlendi. Açıklamayı okuyan İHD İskenderun Eşbaşkanı Ayten Kılınç, "Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir. Roboskî bir daha asla. Roboski katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur" dedi.

URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya geldi. "Roboskî dram değil katliamdır. Unutmadık, unutturmayacağız" pankartının açıldığı eylemde, "12. yıldönümü vesilesiyle Roboskî katliamı nezdinde yaşadığımız tüm katliamları bir kez daha lanetleyip, yaşamını yitiren insanlarımızı anarken halkların birlikte yaşama umudunu yok etmeye çalışanlara karşı birbirimize kenetleneceğiz. Demokrasi için,barış ve kardeşlik için,adalet için mücadeleyi duraksamadan sürdüreceğiz. Roboskî'yi unutmadık unutturmayacağız" denildi.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Seyit Rıza Meydanında düzenlenen anmada, "Roboski'yi unutma, unutturma" pankartı açıldı.

Açıklamayı okuyan Esma Deniz, Roboski katliamının üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen tek bir kişinin dahi yargı önüne çıkarılmadığını vurguladı ve cezasızlık politikalarına dikkat çekti. "Cezasızlık politikası, sonradan birileri bu suçları işlemeye devam etsin diye süreklileştirilmiştir. Roboski'de ceza almayanlar, sonrasında insanlığa karşı suçları işlerken tereddüt taşımamışlardır" diyen Deniz, ana akım medyanın da katliam gerçeklerini sakladığına işaret etti.

Deniz, şöyle devam etti: "Roboski, çizilmiş sınırlarda yaşayan, doksanlarda kendi köylerinde işkenceye uğrayıp göç etmek zorunda bırakılmış akrabalarıyla alışveriş yaparak geçimini sağlayan çocukların katledildiği bir vicdansızlık sembolüdür. Devletin Kürtlere dönük yüzyıllık politikasının her bir aşaması bu katliamın içerisinde pay sahibidir. Dünyanın neresinde olursa olsun, savaş uçakları ile 19'u çocuk 34 sivil-silahsız insanın öldürülmesi büyük tepkiyle karşılanır ve bu gündem dünya kamuoyuna mal olur. Ne yazık ki Roboski Katliamı'nda bu şekilde olmamıştır. AİHM sürekli iç hukuk yollarını göstermiş, dünya basınında da savaş uçakları ile gerçekleştirilen bu katliam gündemleştirilmemiştir."

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığını vurgulayan Deniz, adalet ve hakikat mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

İZMİR
Alsancak Kültür Merkezi önünde yan yana gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Roboski Katliamını unutma unutturma" pankartı açtı. Basın açıklamasını okuyan Memiş Sarı, Roboski Katliamının 12'nci yıl dönümünde kaybedilen canları anmak ve adalet talebini haykırmak için bir araya geldiklerini söyledi.

28 Aralık 2011'de sınır ticaretiyle uğraşan 17'si çocuk 34 kişinin hava saldırısında katledildiğini söyleyen Sarı, sınır ticareti için kullanılan yolun yetkililer dahil olmak üzere herkes tarafından bilindiğini hatırlattı.

"Parçalanmış vücutlardan arda kalanların, aileler tarafından toplanıp battaniyeler içinde sıra sıra katırlarla getirildiğini gösteren fotoğraflar bu ülkenin yakın tarihinin en büyük trajedilerinden birinin belgeleri olarak zihinlere kazındı. Annelerin çığlıkları ve yaktıkları ağıtlar hâlâ kulağımızda. Olayın yaşandığı günden bugüne dek, hiçbir zaman ve hiçbir şekilde tarafsız ve bağımsız bir soruşturma gerçekleşmedi, verilen takipsizlik kararları nedeniyle hiçbir zaman hiçbir şekilde bir yargılama yapılmadı" ifadelerini kullanan Sarı, insanların hapishanelerde, gözaltında katledildiği, kaybedildiği, Sivas, Maraş ve Çorum'da katliamlara göz yumulduğu gibi Roboski Katliamında da gerçeklerin üstünün örtülerek karanlığa gömüldüğünü söyledi.

Sarı, "Artık bu ülkede, kalın perdelerin yırtılmasını, karanlıkların aydınlığa kavuşmasını, gerçeklerin tüm açıklığıyla, tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmasını talep ediyoruz. Roboski'yi de, yaşanan benzer katliamları da, cezasızlık politikaları ile derin çukurlara gömmeyi ve hafızasızlığı hakim kılmayı amaçlayan güçlere karşı teslim olmayacağız" dedi.

Eylem sloganlarla son buldu.