22 Eylül 2024 Pazar

'Roboskî devletin sınavıdır'

Roboskî katliamının 145. ayında Ankara'da adalet talebiyle eylem yapıldı. Açıklamada konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç, "Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboskî'den geçecektir" dedi. Saraç, Roboskî'nin, devletin ve iktidarın sınavı olduğunu söyledi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, katliamın 145'inci ayı dolayısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. "Katiller bulunsun Roboskî bir daha asla" pankartının açıldığı açıklamada, basın metnini İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç okudu.

Roboskî'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyeceğini belirten Saraç, "Roboskî katliamı, bugün yaşadığımız yeni faşist, baskıcı politikaların başlangıç eşiğidir. Bugün de bu baskının sürdüğünü görüyoruz. Halfeti'de, 12. yıldönümünde katliamı sosyal medya hesaplarından paylaşan 3 Eğitim-Sen üyesi okul müdürü, önce gözaltına alınıyor, sonra kınama cezası verilerek başka ilçelere sürgün ediliyor. Katliam, böyle mi örtülmek ve unutturulmak isteniyor" diye sordu.

'ROBOSKÎ DEVLETİN SINAVIDIR'
Eşit, özgür, doğanın tahrip edilmediği; dil, din, ırk, sınıf ayrımı yapılmayan bir yaşama sahip çıkmaya devam edeceklerini vurgulayan Saraç, "Yüzleşme olmadan adalet olmaz. Devlet ve iktidar şiddetine karşı Roboskî ve tüm katliamlar için bir araya gelerek adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da" diye konuştu.

Katliamın arkasındaki gerçeklerin açığa çıkartılması için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Saraç, "Her ayın 28. günü Roboskî katliamını hatırlatmaya, haykırmaya, 'Gelin sesimizi birlikte yükseltelim' demeye devam edeceğiz. Roboskî; devletin ve iktidarın sınavı, bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboskî'den geçecektir" dedi.