1 Ekim 2024 Salı

Rizeli esnaftan Nagehan Alçı'ya Che Guevara tepkisi

Rize Fındıklı'da dükkanında asılı Che Guevara'nın fotoğrafını çekmek isteyen Nagehan Alçı'ya tepki gösteren esnaf Şükrü Aksoy, Alçı'nın 11 yıl önceki sözlerini hatırlatarak Guevara'dan özür dilemesini istedi.

Rize Fındıklı'da esnaf Şükrü Aksoy, dükkanına gelen HaberTürk yazarı Nagehan Alçı'nın duvarda asılı Che Guevara posterinin fotoğrafını çekmesine izin vermedi. Alçı'nın 11 yıl önce bir televizyon programında Guevara'ya yönelik "katil, barbar, yamyam" sözlerini hatırlatan Aksoy, Alçı'nın özür dilemesini istedi. Olayın basına yansımasıyla çok olumlu tepkiler alan Aksoy, Evrensel'e konuştu.

'NAGEHAN ALÇI BU DÜZENİN APARATI'
"Fotoğrafını çekmek isteyince aklıma çok önceden bir programda Denizlerle Che Guevara ile ilgili hakarete varan düşünceleri geldi. 'Siz Che'ye katil demiştiniz, özür dileyin' dedim, 'O bize ait' dedim, 'O dünyaya ait' dediler. 'Che'yi dünyada herkes tanıyabilir ama o bizim dünya görüşümüzün bir parçası, bizim kültürümüzün parçası, onun temsil ettiği değerlerle sizin hiçbir ortak yanınız yok' diye tepki verdim. Yine ısrar etti. Bir gazeteci de 'Ayrıştırıyorsunuz' dedi. 'Aynı değiliz ki, hiçbir değerlerimiz örtüşmüyor, önemli olan sizle bizim ayrışmamız' dedim. Çektirmedik, gittiler" ifadelerini kullanan Aksoy, dondurma dükkanına gelen Nagehan Alçı'yı düzenin aparatı olarak gördüğünü kaydetti.

'ÖFKEMİZİ DİRİ TUTMAK ZORUNDAYIZ'
Eşinin Alçı'yı tanımadığı için dondurma verdiğini söyleyen Aksoy, dükkandaki Che Guevara fotoğrafının en az 15 yıldır duvarda asılı olduğunu ifade etti. "Onlara deniz feneri diye bakıyorum. İnsanlar onu gördükleri zaman iyi hissediyorlar, bir farkındalık yaratıyor" diyen Aksoy, yapılanların unutulmayacağını, öfkelerini diri tutmak zorunda olduklarını dile getirdi.

Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: "Osman Kavalaları, Mücellaları, Figen Yüksekdağları, Selahattin Demirtaşları unutturmamak için öfkemizi diri tutmamız lazım. Böyle bir tepkiydi. Bu insanlara itibar vermemek lazım. İnsanlar gerçekten çok öfkeli, düzene de çok öfkeli. Yapılanlara, ötekileştirmelere karşı çok büyük bir öfke var. Sanırım bu tepkim onların da hissiyatlarına tercüman oldu. Çok olumlu tepkiler aldım. Sanırım benim yerimde olan insanların çoğu böyle davranırdı."