30 Eylül 2024 Pazartesi

Riva'daki inşaatlar göleti kuruttu, kuş habitatı yok oldu

Riva'da göçmen kuşların konaklama için kullandıkları gölet, yakın bölgede başlatılan inşaatların gölete akan su kaynaklarını kesmesi nedeniyle kuruma noktasına geldi. Göletin 2 ayda bir metre kadar alçalması nedeniyle göçmen kuşların üreme ve konaklama alanları yok oldu.

Göçmen kuşların konakladığı Riva'daki gölet, çevrede başlatılan inşaat çalışmaları nedeniyle susuz kaldı. İnşaatların göleti besleyen su kaynaklarını kesmesi nedeniyle göletteki canlı yaşamı büyük oranda yok oldu. Göçmen kuşların üreme ve konaklama alanı olan gölün kurumaya başlaması nedeniyle kuş habitatı da yok olmaya başladı. 

Kuş gözlemcileri, kuruyan gölet için yetkilileri harekete geçmeye çağırdı. Göletin kurumasına ilişkin konuşan kuş gözlemcisi Haldun Savaş, göletin 10 yıl önce oluştuğunu ve birçok kuşa ev sahipliği yaptığını söyledi. Savaş, "Göçmen kuşlar gelip burada ürüyorlar ama şu anda gölet maalesef kurumuş durumda. Ben ilk defa bu kadar kuruduğunu görüyorum" dedi.

İki ay öncesinde bir metre su olduğuna, geçen kışın bol yağışlı geçtiğine ve göleti besleyen kanalların bol su aldığına dikkat çeken Savaş, göletin kuruma sebebinin yakın bölgede başlatılan inşaat çalışmaları olduğunu söyledi. Savaş, "Göleti besleyen kanalların, gölete ulaşması inşaat çalışması nedeniyle engelleniyor" dedi.

Kuş gözlemcileri "Bu problemin çözülmesi gerekiyor ki gölet eski hayatına dönsün" dedi ve yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.